Kokelasohjastajat Salamakypärät-kilpailusarjaan vuodelle 2019 on nimetty.
Anette Antti-Roiko, Niki Finnström, Olli-Pekka Holopainen, Niko Huuskola, Ayse Könec, Riku M Lindgren, Iivari Nurminen, Kimi Pesonen, Niko Riekkinen, Toni Ripatti, Arna Ruohomäki tai Taneli Säde. Joku heistä voittaa Salamakypärät tänä vuonna.
Huhtikuusta marraskuulle kestävässä ajajakilpailussa on kyse näytönpaikoista raviammattilaisiksi tähyäville nuorille ohjastajille. Osalähtöjä ajetaan muiden muassa Suur-Hollola-ajojen, St Michelin ja Vermon EM-ravien yhteydessä.
Viime vuonna kokonaiskilpailun voitti Arna Ruohomäki. Tuolloin mahdollisuuden piti olla viimeinen Arna Ruohomäelle, joka täytti marraskuussa 25 vuotta. Tuolloin 25 ikäraja oli kattona, mutta Ruohomäki nähdään ”jatkoajalla” mukana.
”Siihen tuli pieni sääntömuutos. Se 25 vuotta oli aika tiukka raja ja haluttiin laajentaa hakijoiden määrää, kun hakijoita oli vähänlaisesti”, Ravivalmentajien toiminnanjohtaja Mikko Korpela selvitti. ”Tähän kilpailuun saivat hakea vuonna 1990 ja sen jälkeen syntyneet. Tämä menee nuoren määritelmään. Esimerkiksi nuorisolaki määrittelee alle 29-vuotiaat nuoriksi.”
Keväällä 27 vuotta täyttävä Olli-Pekka Holopainen starttaa kilpailuun odottavalla mielellä.
"Tosi kiva, että nostivat ikärajaa, kyllähän se 25 vuotta tuntui matalalta, alkaa varmaan kokelaat loppumaan muuten pikku hiljaa", Holopainen arvelee. "Itselle tämä on siinä mielessä mukava, että kun yhden kauden pääsi olemaan mukana ja olin viimeisten joukossa, nyt pääsen yrittämään uudestaan. Parin vuoden sisällä kokemusta on tullut lisää ja on mukavampi lähteä ajamaan."
"Kun olin Salamakypärissä mukana ryhmähenki oli niin mahtava, että se whatsupp-ryhmä, joka silloin perustettiin, laulaa joka päivä edelleen. Tämäkin porukka näyttää hyvältä."
Olli-Pekka Holopainen on itse omien sanojensa mukaan täysipäiväinen tallipoika, jonka arkeen kuuluu hevosten hoitaminen. "Porukalla tässä näitä asioita mutsin kanssa hoidellaan, virallisesti mulla on muutama passi, hoitohevonen. Esimerkiksi Sultan Journey on mulla semmoinen ykköspyssy."
Holopaisen pitkän ajan tähtäimessä on vetää omaa valmennustallia. Tällä polulla hän katsoo Salamakypärät tärkeäksi.
"Kun itsekin haluaa olla valmentaja ja ohjastaja, näkyvyys on tärkeää. Kyllä se on mun tavoite, että olisi joskus oma talli. Tottakai suurimmalle osalle meistä hevosten hankkiminen Salamakypäriin on hankalaa, mutta se auttaa, kun lähtöjä ajetaan hyvillä palkinnoilla isoissa raveissa. Viime vuonna mitä katseli, oli harmi, että lähdöt olivat vajaita eikä kaikille riittänyt ajokkeita. Toivottavasti valmentajat heräävät ilmoittamaan hevosia. Esimerkiksi itselle varsinkin Suur-Hollola-raveissa on hienoa päästä ajamaan kilpaa."
Ravivalmentajien toiminnanjohtaja Mikko Korpela näkee Salamakypärät erityisesti etappina ammattilaisuuteen.
”Sitä se nimenomaan on ollut”, Korpela toteaa. ”Voittajissa on ollut nykyisiä ammattilaisia ja hyvin menestyneitä ammattilaisia, kuten Torvisen veljekset ja Iikka Nurmonen. He ovat osoittaneet, että sieltä on noustu raviurheilun huipulle.”
”Tietysti kilpailusarja on paljon muutakin kuin pelkkää kilvanajoa, tähän kuuluu koulutukset myös, mikä on olennaista osata raviammattilaisena, yritystoiminta ja media– sekä vuorovaikutustaidot. Ne ovat yhtä tärkeitä kuin valmentaminen ja ajaminen elleivät vielä tärkeämpiä. Tänä päivänä ammattilaisen pitää olla kartalla monista asioista.”