Kaksi varsaa Suomeen tehneen Ballerina Fastbackin (Muscles Yankee) siitosura jatkuu USA:ssa. Kuiva: Roosa Lindholm
Uutiset

Suomalaiset siitostammat kiinnostavat nyt Amerikassa – Mistä on kyse?

Vuoden 2024 alun jälkeen on Suomesta myyty Pohjois-Amerikkaan yli 30 tammaa.

Jari-Pekka Rättyä

Viime vuoden alusta lähtien on Suomesta myyty Pohjois-Amerikkaan yli 30 siitostammaa. Ilmiö on täysin uusi ja herättää ihmetystä. Miksi suomalaistammat kiinnostavat niin paljon, että niitä ollaan valmiit lennättämään ”Perä-Pohjolasta” lajin suurmaahan?

Tammoista neljä välittäneellä Mitja Nummenmaalla on asiasta teoria. Hän korostaa, ettei ole toiminut asiassa välittäjänä sanan varsinaisessa merkityksessä vaan vain auttanut ystäviään.

”Tutustuin aikanaan Amerikan huutokaupoissa amisheihin. Minulla on ollut heillä hevosia, ja Ohion amisheilta ostettiin Markku Hanskille siitosori International Chip. Ystävyys on säilynyt siitä lähtien”, Nummenmaa alustaa.

Muutama kuukausi sitten hänen ystävänsä soitti ja kysyi tietyt kriteerit täyttävää, alle 12-vuotiasta siitosoria Dream Vacationista. Suomesta sopivaa ei löytynyt, mutta Italiasta löytyi. Pian sama ystävä lähestyi ja kysyi, löytyisikö Suomesta heille siitostammoja. Sellaisia puuttui, ja varsoista saattoi saada hyvät hinnat.

Tammoille oli tiukat ehdot: ikä maksimissaan 10–11 vuotta, yli 160 senttiä, väri musta tai tumma, korkea etujalan askel, tietty kaulatyyppi ja pää pystyssä. Isäori Andover Hall, Dream Vacation, Pine Chip, S.J.’s Photo, Muscles Yankee tai viimeksi myös Donerail.

Väri-, rakenne- ja liikeominaisuuksista on päätettävissä, että pelkästään kilpailukäyttöön amishit eivät hevosia kasvata.

”Kun hevosia on viety paljon, en voi tietenkään tietää kaikista tai puhua kaikkien puolesta, mutta ainakin minun kontaktini kasvattavat ensisijaisesti näyttelyhevosia. Niiden markkina on tosi iso”, Mitja Nummenmaa tietää.

”Ns. Roadster Show’t ovat suuria yleisötapahtumia, ja niissä maksetaan jopa 25 000 dollarin palkintoja ja valmentajalle bonukset päälle. Tuomarit arvostelevat liikkeitä, ja tummalla hevosella liikkeet erottuvat edukseen.”

Tämän takia hyvistä varsoista ja siitostammoistakin ollaan valmiita maksamaan kymmeniätuhansia dollareita. Riskejäkin toisaalta on.

”Jos varsa ei liiku riittävän hyvin, siitä tulee amishien kärryjä vetävä hevonen tai se myydään ravurihuutokaupassa. Hinta jää silloin yleensä muutamiin tuhansiin. Myös kärryhevoset ovat perinteisesti mustia tai tummia”, Nummenmaa mainitsee.

Kilpahevosillakin kysyntää

Kansainvälistä raviurheilua ja hevoskasvatusta tarkasti seuraava Martti Ala-Seppälä uskoo hevosia ostettavan nyt myös kilpa- ja kilpahevoskasvatuskäyttöön.

”USA:ssa on iso pula kilpahevosista ja siitostammoista. Palkinnot ovat hyviä, kasinohommista tulee radoille niin hyvin rahaa. Vielä viisi vuotta eteenpäin, niin Hierro Bokon tapaisia hevosia ei pysty enää Ruotsista Suomeen ostamaan. Ne menevät Pohjois-Amerikkaan”, Ala-Seppälä olettaa.

”Joku Traverasta myyty on jo nyt startannut kolmesti Meadowlandsissa ja kerran voittanutkin.”

Viimeisimpiä Suomesta lähteneitä hevosia on 4-vuotias starttaamaton Andover Hall -tamma Frizzante. Tamman osti aktiivisesti siitostammoja Pohjoismaista asiakkailleen välittävä kanadalainen Dale Devine.

”Sille tuli ongelmia jänispatin kanssa juuri, kun piti ruveta viime keväänä ajamaan kilpaa. Nyt sillä olisi vielä yritetty, mutta päädyttiin myymään, kun tuli yhteydenotto ja tarjous ihan hyvään hintaan. Samalla porukalle jäi muita varsoja samasta emästä”, ex-valmentaja ja -osaomistaja Tiina Rintala perustelee myyntipäätöstä.

Kaksi Dale Devinen aikaisemmin ostamaa andoverhallilaista suomalaistammaa oli vastikään Roadster Show -hevosten ns. hiljaisessa huutokaupassa. 8-vuotias North Sunny myytiin 40 000 dollarilla, ja 6-vuotias Amazing Sound huudettiin sisään 25 000 dollarilla.

Mitja Nummenmaa uskoo, että Amerikassa kiinnostavien tammojen laari alkaa Suomessa olla pikkuhiljaa tyhjä.

”Joitain sopivia 1-, 2- ja 3-vuotiaita vielä on, mutta niiden odotetaan ehkä vanhenevan muutaman vuoden. Ja jos uusia haluttuja sukuja löytyy, ehkä joku myydään vielä lisää.”

Nummenmaa arvaa, että hevosten meneminen suomalaisille vieraille amisheille saattaa herättää täällä epäilyksiä.

”Itse olen kohdannut heillä vain laadukasta hevosenpitoa. Enkä millään usko, että joku laittaisi hevoseen 20–30 000 kohdellakseen sitä huonosti”, Nummenmaa painottaa.

”Amishit ostavat todella paljon kilpauransa päättäneitä hevosia USA:ssa ja omalta osaltaan vaikuttavat isosti hevosten markkinahintoihin siellä. Myös ravipuolella he toimivat paljon ostajina ja myyjinä huutokaupoissa ja omistavat todella kovasukuisia hevosia. Pelkkää näyttelyjuttua heidän hevostoimintansa ei siten ole.”

Tästä on kyse

  • Tamman tai ruunan lentorahti Euroopasta Amerikkaan maksaa karanteeneineen Mitja Nummenmaan tietojen mukaan noin 15 500 dollaria.

  • Oriilla karanteeni on pidempi ja hinta siksi korkeampi, yli 21–23 000 dollaria.

  • Lisäksi tulee muita kustannuksia, kuten maarahdit, Traces-todistus ja vientisertifikaatti.