Hevosurheilun perjantainumerossa käsitellään ruokintaa. Teemanumerossa ammumme alas urbaanilegendoja kaurasta ja tulkitsemme heinäanalyysia. Tutustumme Ruotsin valloittajaan Grainfield Aideniin ja lupaavaan nuoreen esteratsastajaan Wilma Heikkiseen.
Heinä on hevosen perusrehu, joten sen ravintoarvoilla on iso merkitys myös ruokkijan kukkarolle.
Heinän hygieenistä laatua on mahdollista arvioida aistinvaraisesti katsomalla ja haistamalla, mutta ravintoarvoja ei näe päällepäin.
”Toki jotain voi päätellä siitä, kuinka lehtevää heinä on, tai mitä kasvilajeja siinä on. Timotein tähkästä voi päätellä, missä vaiheessa korjuu on tehty, mutta silmällä et pysty koskaan katsomaan ravintoarvoja. Ei se näy päällepäin, kuinka paljon heinässä on sokeria tai kivennäisaineita”, paaluttaa Suomen Hevostietokeskuksen ruokinta-asiantuntija Heli Suomala.
Hän kannustaa lämpimästi heinäanalyysin teettämiseen.
”Jos heinän arvot jättää arvailujen varaan, ei ruokintaa saa koskaan kovin tarkaksi.”
Heinäanalyysin tulkinta ja soveltaminen käytäntöön vaatii taitoa. Mikä ihmeen D-arvo? Raakavalkuainen vai sulava raakavalkuainen? Mikä sokerimäärä olisi hyvä? Perjantain Hevosurheilun luettuasi tiedät.
Kauraan taas liittyy paljon väittämiä, joissa osassa piilee totuuden jyvänen.
Kaura kuumentaa hevosta. Ainakin niin sitä sanotaan. Se on tavallaan oikein, mutta tavallaan väärin.
”Runsaan tärkkelyksensaannin ja hevosen reaktiivisuuden välille on eräässä tutkimuksessa saatu yhteys. Talleilla ihmiset ovat usein kertoneet saaneensa avun hevosensa reaktiivisuuteen kauran vähentämisestä. Mutta kyse on tärkkelyksestä ja sen saannin vähentämisestä, ei niinkään kaurasta”, toteaa FT Elena Autio, joka on eläintieteen tohtori ja hevosen ravitsemuksen asiantuntija.
Entä voiko hevosen valkuaistarpeen laittaa kuntoon kauralla? Pitääkö kaura hevosen lihassa? Mitä kaura oikeastaan sisältää? Olisiko joku muu vilja soveltuvampi hevoselle? Hevosurheilun ruokintateema etsi vastaukset.
Valtavat ruokahalut omaavasta Grainfield Aidenista on kehkeytynyt alkukauden komeetta Ruotsissa. Kuusivuotias ruuna on syönyt vastustajansa kuolemanpaikaltakin ja ruokahalun kasvaessa kolkuttelee jo avoimelle tasolle. Keväällä lienee ensimmäisen kansainvälisen testin vuoro.
Ratsastuksessa tutustumme esteratsastaja Wilma Heikkiseen, jonka elämässä ratsastuspalikat loksahtelevat kovaa vauhtia oikeille paikoilleen.
Viimeisin osoitus tästä on viikonloppuna Messukeskuksen GoExpo Horsen kansainvälisten yhden tähden estekisojen 140–145-pääluokan voitto KWPN-ruuna Elvis PS:llä (Zidane – Wolfgfang).
Erityisesti viime kesä meni hyvin, samoin syksy. Tämän vuoden tammikuussa Suomen Ratsastajainliitto julkaisi valiomerkit ratsastuslajeittain ja ikäluokittain. Wilma Heikkinen on nuorten esteratsastajien ykkönen.
Nyt edessä on isoja elämänvalintoja opiskelupaikasta lähtien. Miten pääsykokeisiin lukeminen on auttanut kilparatsastusuraa? Kuinka häntä kuvailee valmentaja Sanna Backlund? Entä kuinka Heikkinen kuvailee Backlundia? Perjantain Hevosurheilu kertoo.
Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.
Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.
Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.