Yksi hevonen kymmenestä on kimo, ja vain kimo sairastuu kimosyöpään. Kannen kuva: Leena Alérini. 
Uutiset

Valkeaa unelmaa – kimosyöpää tavataan vain hevosilla

Johanna Heinonen

Loppiaisviikon tuplanumerossa pureudumme hevosten syöpiin. Matkaamme myös meren taakse tutustumaan Luc Blaisiin, joka elää unelmaa yhdessä Liisa Vatasen kanssa.

Muihin kotieläinlajeihin, erityisesti koiriin, verrattuna hevosilla on vain vähän sisäisiä, pahanlaatuisia kasvaimia, mutta kyllä niilläkin syöpänsä on. Hevosen yleisimmät syövät ovat sarkoidi ja kimojen melanooma.

Kimosyövän sairaudenkulku tunnetaan, mutta syy ei ole täysin selvillä. Se kuitenkin tiedetään, että tämä melanooma ei johdu UV-säteilystä, kuten ihmisellä. Sairaudenkulku kimosyövässä on, että iholle ja karvapeitteelle värin antavaa melaniinia alkaa kertyä – yleensä paikallisesti – ihon alle. Tunnetaan myös tapauksia, joissa kimosyöpä on levinnyt sisäelimiin rajustikin. Viimeisin tällainen tapaus oli John Antellin Denzel, joka jouduttiin lopettamaan hollantilaiselle leikkauspöydälle täysin toivottoman ennusteen takia.

Sarkoidit taas näyttävät syyliltä ja niitä ne tavallaan ovatkin. Eivät tosin hevosen omia syyliä, vaan Symondsin mukaan tuhansia vuosia sitten naudoilta saatuja. Hevosen sarkoidien aiheuttajaksi epäillään lehmien papilloomavirus BVP:tä. Vaikka papilloomat ovat hyvin lajiuskollisia, jostakin syystä tämä yksi naudan virus on tehnyt lajihyppäyksen hevoseen, jonka elimistö ei ole vielä löytänyt keinoa vastustaa virusta.

Mutta mitä hevosten syövistä oikein tiedetään? Miten niitä hoidetaan? Entä mitä kimoutuminen on ja miten se liittyy syöpään? Hevosurheilun luettuasi tiedät.

Pitkän aikaa on Suomessa haviteltu hevoskilpailutoimintaan arvonlisäveroa, mikä mahdollistaisi kulujen vähentämisen arvonlisäverotuksessa. Uutisissa kerromme, miksi sen saavuttaminen näyttää tällä hetkellä erittäin epätodennäköiseltä.

Luc Blaisin treenaama Forbidden Trade voitti yllättäjänä Hambletonianin ja hänen valmennustallinsa ansaitsi vuoden aikana 2,5 miljoonan Kanadan dollarin tienestit.

Vuosi alkoi lupaavasti juhlinnalla Kanadan hevosgaalassa jo helmikuussa. Siellä Emoticon Hanover sai O’Brien Award -palkinnon vuoden 2018 parhaana vanhempana tammana ja Forbidden Trade parhaana 2-vuotiaana oriina.

Luc Blaisin kytkee Suomeen hänen puolisonsa Liisa Vatanen. Mitä pariskunnalle kuuluu? Mikä on Blaisin valmennusfilosofia? Hevosurheilu kertoo.

Ratsastuksessa tutustumme Saksassa pitkään vaikuttaneeseen Kari Nevalaan. Hän oli kansainvälisenkin tason hevosammattilainen, jolle esteratsastuksessa oli heti jotakin elämää suurempaa. Nevala muistaa yhä, kun hän noin kymmenvuotiaana asteli Artukaisten ratsastuskouluun ja jäi heti koukkuun.

Kun hän näki Maunulan veljekset ja Aaltosen Raimon kilparadalla, hän tiesi mikä hänestäkin tulee. Kun tähän lisätään ratsastuksenopettaja Pekka Kivisen poikaryhmät, muuta ei tarvittu.

”Mä jaoin koulun jälkeen mainoksia, että pystyin kustantamaan ratsastustunteja.”

Euroopanvuosien jälkeen Nevala asuu ja valmentaa nyt Suomessa. Hevosurheilusta voit lukea tarkemmin.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.