Kuninkuusravit täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Juhlan kunniaksi Suomen Hippos ja Suomen Hevosurheilulehti julkistavat Jyväskylän kuninkuusraveissa 26.-28.7. teoksen ”Maailman parhaat Kuninkuusravit”.
Aikaisemmat kirjat Kuninkuusraveista on kirjoitettu pitkälti kilpailullisista lähtökohdista, mutta nyt kirjoittajaksi kutsuttu ravitoimittaja Ville Toivonen tarttui aiheeseen ilmiönä.
”Aihe oli tosi mielenkiintoinen, mutta samalla haastava. Sadan vuoden aikajänne on niin pitkä ja perinne niin suuri, että piti ymmärtää ja hyväksyä, että ihan kaikesta ei voinut kirjoittaa ihan kaikkea. Muuten olisi tullut 2000-sivuinen kirja”, Ville Toivonen alustaa.
Myös käytettävissä ollut aika asetti prosessille rajoitteensa, vaikka se ei lopputuloksessa näykään.
”Piti miettiä, miten paljon voi käyttää aikaa vaikka sellaisten asioiden selvittämiseen, kuin että miksi Kaarlo Partanen sai ajaa Vieterin uran loppuun asti vihreillä housuilla, vaikka sääntöjen mukaan ajopuvun housujen piti olla valkoiset. Jonkinlainen poikkeuslupa siihen oli, mutta tarkemmin en pystynyt sitä tässä ajassa selvittämään”, Toivonen pahoittelee.
”Tai sitä, mitkä olivat ensimmäisenä naisena Kuninkuusraveissa 1960-luvulla Härmän-Tyttöä ajaneen Marianne Salon myöhäisemmät vaiheet. Sekä Partasen housujen että Marianne Salon vaiheiden selvittelyyn käytin varmaan kokonaisen työpäivän. Jossain vaiheessa kuitenkin täytyy valita taistelunsa.”
Vuonna 1983 syntyneen Ville Toivosen henkilökohtainen kuninkuusravihistoria alkaa vuodesta 1989, mutta tapahtuman varhaisempikin historia oli hänelle entuudestaan tuttua.
”Olen kuitenkin ikäni ravielämää ja Kuninkuusraveja elänyt. Piti vain paaluttaa Fritz Buttenhoffit ja muut varhaiset merkkihenkilöt, joiden tekemisiin perehtyä.”
”Uudemmalta ajalta täytyi tehdä valintoja, jotka olisi voinut tehdä toisinkin. Pette, Forte tai Aila Wägg eivät olleet mitenkään itsestään selviä syventymiskohteita toisin kuin vaikka Kaarlo Partanen tai Pentti Savolainen”, Ville Toivonen tiedostaa.
Yllätyksiäkin kirjoitusprosessissa tuli vastaan.
”Esimerkiksi sitä en tiennyt, että Fritz Buttenhoff ja Eri-Aaroni asuivat Kirkkonummella noin 10 kilometrin päässä nykyisestä kodistani, kun Eri-Aaroni voitti vuonna 1943 ravikuninkuuden.”
Kirjan valmistuminen nosti Ville Toivosen tunteet pintaan.
”Jossain vaiheessa tulin tietoiseksi siitä, että tämä kirja on suuri osa siitä, mitä työstäni tulee jäämään jälkeen. Toivottavasti joku tarttuu siihen vielä 30 vuoden päästäkin.”
”Onneksi se tietoisuus tuli vasta aika loppuvaiheessa, muuten rima olisi saattanut nousta liian korkealle. Valmis kirja on parempi kuin täydellinen kirja”, Toivonen tietää.
Maailman parhaat Kuninkuusravit julkistetaan Jyväskylän Kuninkuusraveissa 26.–28.7. Kirja on myös myynnissä Hevosurheilun verkkokaupassa.