Kuvituskuva.
Ratsastusuutiset

TS: Rajuja väärinkäytöksiä naantalilaisella tallilla

Miia Lahtinen

Turun Sanomat julkaisi maanantaina laajan artikkelin, joka koski toimintaa SR-tallilla Naantalissa. Turun Sanomien selvitysten mukaan tallilla on kymmenen vuoden aikana kaltoinkohdeltu sekä eläimiä että lapsia ja nuoria. Aamulla paikalla vierailleen valvontaeläinlääkärin mukaan hevoset ovat kuitenkin hyvinvoivia.

Asiaan liittyy liiallisen työn teettäminen lapsilla, lapsiin ja nuoriin kohdistuvat seksuaaliset teot ja häirintä sekä huono hevostenhoito. Tallin kiinteistön omistaa Turun Eläinsuojeluyhdistys, jonka kanssa omistajapariskunta on tehnyt pitkään yhteistyötä ja ollut viime vuodet myös mukana aktiivisesti yhdistyksen toiminnassa.

Turun Sanomien päätoimittaja Kari Vainio kertoo, että artikkelia on valmisteltu muutaman viikon ajan ja se pohjautuu kymmeniin haastatteluihin. Tallin nimi tuotiin esiin, että muut alueen tallit eivät joutuisi turhaan epäilyksen alaiseksi. Lisäksi yhteistyö eläinsuojeluyhdistyksen kanssa on liittynyt tapaukseen. Yrittäjät ovat Vainion mukaan ohjanneet kommenttipyynnöt yhdistykselle.

TS:n mukaan tallia vetää pariskunta yhdessä tuumin, ja yrittäjänä toimiva mies on kertonut vallastaan päättää eläinten haltuunotoista ja siitä, määrätäänkö tytöt eläintenpitokieltoon. Hän on myös kertonut lapsille, että poliisi on hänen puolellaan.

TS:n mukaan potentiaalisia uhreja kävi tallilla kymmenen vuoden aikana vähintään 100–200. 12-20-vuotiailla hevostytöillä teetetty työ oli käytännössä järjestelmällistä pakkotyötä, sillä tytöillä ei ollut riittävää elämänkokemusta ymmärtää, missä kulkee kohtuullisuuden raja.

Eläinsuojeluasioissa kyse oli mm. siitä, että hevoset saivat liian vähän heinää ja heinä oli huonoa. Osalla hevosista oli pitkissä vuohiskarvoissaan punkkeja, joita ei häädetty. Omistajat myös käskivät lapsia lyömään hankalia eläimiä kaikella käsiinsä osuvalla.

Turun Sanomien mukaan tallilla tapahtui omistajapariskunnan toimesta myös laajaa seksuaalista häirintää, ja osa alaikäisiin kohdistuneista teoista täyttää lain määrittelemät kriteerit lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Teot olivat puheita, mutta myös koskettelua. Nainen kannusti tyttöjä, myös alaikäisiä ja suojaikärajaa nuorempia, seksuaaliseen kanssakäymiseen miehensä kanssa.

Pariskunnan nuorimmat uhrit olivat TS:n selvitysten mukaan vasta 12-vuotiaita.

Hevosurheilu tavoitti miespuolisen yrittäjän.

”Voin kommentoida, että Turun valvontaeläinlääkäri on tänään aamulla tutkinut hevoset, ja todennut, että hevoset ovat hyvinvoivia ja tilat hyvät”, hän sanoo. ”Turun Sanomat on käyttänyt 10 vuotta vanhoja kuvia, joissa on vasta haltuun otettuja hevosia.”

Muista syytteistä hän toteaa, että kyseessä on ”herneen vetäminen nenään”.

”Minulla on omat todisteeni. Kiellän kaikki väitteet”, hän sanoo.

Turun Sanomien mukaan tallista on tehty poliisille 4 tutkintapyyntöä. Sen mukaan myös tallinpitäjä on tehnyt väitteistä rikosilmoituksen, ja Turun Eläinsuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Britt-Marie Juup kiistää väitteet perättöminä. Juup lupaa kommentoida tapausta Hevosurheilulle myöhemmin.

Turun kaupungin valvontaeläinlääkäri Tiina Korte-Mattila kertoo vierailleensa tallilla tekemässä tarkastuksen marraskuussa 2019 ja tänään tiistaiaamuna. Hän kertoo, että tallin toiminta on hyvin pienimuotoista, ja siellä on vain muutamia haltuun otettuja hevosia. Tallin omistaa Turun Eläinsuojeluyhdistys, ja Korte-Mattila on vieraillut tallilla luonnonvaraisten eläinten hoitotehtävissä muulloinkin.

”En tunnista Turun Sanomien artikkelista mitään. Minulla ei ole koskaan syntynyt oloa, että paikassa pitäisi tehdä tihentyneesti tarkastuksia. Mielestäni siellä ei ole eläinsuojelullisia epäkohtia”, hän sanoo.

”Hevoset voivat tietenkin lihoa nopeastikin, mutta väittäisin, että otetut kuvat ovat virheellisiä”, Korte-Mattila sanoo.

Hevosurheilu-lehti on tehnyt kyselyn sukupuolisesta häirinnästä talleilla ja kilparadoilla vuoden 2019 lopussa. Lehden kyselyyn vastasi anonyymisti 463 eri henkilöä. Kyselyssä 62,8 prosenttia vastaajista kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää ja 45 % sukupuoleen perustuvaa häirintää hevosalalla. 2/3 vastaajista tuntee jonkun toisen, joka on kokenut häirintää.

Yleisimmillään häirintä on ollut seksististä vitsailua ja vihjailua. Seuraavaksi yleisimpänä mainitaan asiaton koskettelu, takapuolelle läpyttely sekä kouriminen ja kähminen. Suoranaisen sukupuolialueiden koskettelun mainitsi noin yksi kymmenestä. Raiskauksen yrityksen uhriksi tai raiskatuksi oli joutunut muutama prosentti vastanneista.

Jutusta korjattu kahdessa kohtaa sana syytteet sanaksi väitteet.