Forsténin aika

Se oli otsikko Hevosurheilussa toukokuussa 2015. Silloin lopussa oli kysymysmerkki, koska juttu julkaistiin ennen esteratsastuksen päävalmentajan valintaa. Ei tullut Forsténista liittovalmentajaa. Vuodesta 2018 alkaa kuitenkin Forsténin aika, SRL:n puheenjohtajana.

Siinä on monelle nielemistä. Pitkällä urheiljan urallaan hän on ehtinyt suututtaa ihmisiä. Hän on ollut äreä usein ennen starttia, joskus startin jälkeenkin. Ensimmäinen kosketukseni häneen oli 90-luvun puolivälissä derbykentällä, kun hän valitti, että estenumerot on väärin laitettu. Toki hän oli oikeassa, mutta eivät numeroiden laittajatkaan ihan väärässä – kyse oli banketista. Siitä on jo vuosia vierähtänyt, mutta asia on yleisesti yhä merkittävä. Jokaisen ratsastuskouluopettajan, liiton työntekijän tai luottamushenkilön olisi mietittävä, millaista ilmapiiriä ratsastuksessa luodaan.

Sen jälkeen on paljon esteitä ylitetty, ja monta haastattelua tehty. Vaalitaistelun hyörinnässä vastustajat pyrkivät luomaan Forsténista kuvaa ratsastavan Suomen donaldtrumpina. Se on ylilyönti. Forstén uhrasi pyrkimiseen aikaa ja hän näki vaivaa, rahasta ei ollut kyse. Sen sijaan oli motivaatiota, joka tuotti tulosta. Nostamme hattua! Möläyttelijäkään Forstén ei ainakaan julkisuudessa ole. Sen sijaan hän on analyyttinen ja hänellä on ajatuksia. Hyvä haastateltava.

Aivan erikoista on piikittely siitä, että TKK jäi aikanaan kesken. Niinhän se jäi, mutta niin monien asioiden pitää silloin jäädäkin, kun ihminen alkaa seurata lahjakkuuttaan ja intohimoaan. Jos Rembrandt olisi syntynyt Suomessa, varmaan yhä valitettaisiin siitä, että hän ei valmistunut yliopistosta, vaan alkoi jotain piirrellä.

Tyttäreni teki, tai no kopioi Wikipediasta, neljännellä luokalla koulussa esitelmän Mikael Forsténista, koska tämä on ainoa suomalainen maailmancupin osakilpailun esteratsastuksessa voittanut henkilö. Sen lisäksi hän muistaa varmaankin ikuisesti, että Forstén on ohjeistanut häntä kohteliaisuussäännöistä. Että jos haluaa jotain, kuten suklaapatukan, tulee kysyä kauniisti.

Kauniisti puhumista tarvitaan nyt puolin ja toisin. Sotakirveet on pakko haudattava. Demokratia on demokratiaa, ja nyt pitää löytää se lajin paras. Forsténin aika on saatava käyntiin innolla ja hyvällä tuella, ja myös Sundwallin pitkä ura kunnialla maaliin. Niin epäpopulistista kuin se onkin sanoa, hän on saanut kokonaisvaltaisesti ratsastukselle tehtyä paljon hyvää.

Siitä voidaan olla varma, että asioita tulee tapahtumaan. 99 ihmistä sadasta sanoo toiselle ennen pitkää ajomatkaa, että turvallista matkaa. Kun lähdin Keski-Suomesta Kirkkonummelle tekemään alussa mainittua haastattelua, Forsténilla oli erilainen ohje. ”Aja niin lujaa kuin uskallat.”

Miia Lahtinen
Toimittaja
miia.lahtinen@hevosurheilu.fi

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi