Blogi – Pesupaikka Pesupaikka

Kuinka heille kävi?

Hevoskirjallisuuteen on saatu uusia kirjoja täydentämään rakastettuja hevoskirjasarjoja. Sulje Netflix ja uppoudu vanhojen ystäviesi kanssa seikkailuiden maailmaan. Kuinka heille kävikään?

Kikka ja yllätysten talvi

Keski-ikäiseksi varttunut Kikka on vuokrannut Nummelan ponitallin tilat ja hoitaa siellä täysihoitohevosia. Juuri kun hän on päässyt sopuun ärsyttävimpien asiakkaiden kanssa, alkavat vanhan tallin tilat tuottaa ongelmia, kun putket jäätyvät ja tarha-aidat rapistuvat. Satulahuoneen seinän takaa ei löydykään salakäytävää, vaan sinne on kuollut rotta, ja asiakkaat päättävät uhkailla terveysviranomaisilla.

Kikan kovasti hiljentynyt sosiaalinen elämä saa vauhtia, kun naapuriin muuttaa keski-ikäinen Marko. Yhteinen ilta baarissa päättyy kuitenkin erimielisyyksiin, minkä jälkeen Marko alkaa tehtailla eläinsuojeluilmoituksia.

Ja siitä seikkailu vasta alkaa! Hyppää mukaan Kikan yllätysten talveen, jossa ely-keskukseen osoitetun tukihakemuksen kuiteissa on epäselvyyksiä ja pitkään päihdehoidossa ollut vuokranantajakin ottaa yhteyttä ja pyytää tapaamiseen.

Nea ravimuijana

Yksi – kaksi – aja. Nean mies Valtteri on aloittanut uuden elämän nuoren tallityöntekijän kanssa, ja Nea suunnittelee muuttoa kolmen lapsensa kanssa uusiin ympyröihin. Mutta mitä tehdä kolmelle kissalle, neljälle koiralle ja lasten shetlanninponille? Onko edessä paluu vanhaan kotikylään, jossa vanhemmat pääsevät joka päivä vinoilemaan, että mitä minä sanoin, olisit hoitanut koulusi kunnolla. Vai onko oikea ratkaisu lähteä tuntemattomaan lähiöön, jossa on vapaana koulunkäyntiavustajan paikka?

Vai voisiko yrittää kerran vielä? Jos ottaisi ruunan ylläpitäjältä ja yrittäisi saada jalan kuntoon. Voisiko hankoside kestää, ja voisiko ruuna kuitenkin toteuttaa Nean moneen kertaan särkyneet haaveet, ja ehkä samalla nostaa hänet taloudellisesta ahdingosta? Eivätkö hänenkin lapsensa olisi ansainneet yhden loman auringossa, Nea kysyy selatessaan kasaa Kelan kuitteja.

Lue herkkä kuvaus aikuisen naisen kasvutarinasta, jossa nelikymppisiään pelkäävä Nea kipuilee yksinhuoltajuuden ja toteuttamatta jääneiden unelmiensa ristitulessa ja huomaa miettivänsä, onko hevoshulluus todellakin patologinen tila.

Maastakäsittelyponi Tuisku

Tuisku-poni on päässyt uudelle omistajalle, joka on ymmärtänyt, että poni on onnellisimmallaan, kun se saa viettää samanlaista elämää kuin alpakka. Uusin Tuisku-kirja on yhden päivän romaani, jossa tunnelma on kuin Alastalon salissa. Tekstin tantramainen tunnelma hypnotisoi lukijansa. Pihaton siivoamisen ja heinäverkkojen täyttämisen kudelma huipentuu, kun kesken metsäkävelyn hevonen katsoo ensin huolissaan metsään, mutta kääntääkin sitten päänsä omistajaansa kohti, ja huoli-ilme katoaa yksityiskohta kerrallaan sen poninkasvoilta.

Kirja on puhdistava kokemus niille, jotka häpeävät lapsuuttaan ja nuoruuttaan, jossa pohkeet painettiin julmasti hevosten kylkiin ja hevonen painautui kiihkeästi ohjastuntumaa vasten, kunnes se nousi hyppyyn orapihlaja-aidan yli – täysin vastoin eläimen ja ihmisen välistä tasa-arvoa ja hevosen hyvinvointia.

 

Miia Lahtinen

toimittaja

Kansikuva

Hevosurheilu kertoo taustat ja tarinat

Jo 90 vuotta suomalaisen ja hevosen asialla

Siirry tilaamaan ›

Kommentoi


Tuoreimmat tästä blogista