Blogi – Pesupaikka Pesupaikka

Näkemyksellinen ravirakastaja

Maailma tarvitsee esikuvia”. Tämän lauseen huomasin kerran ohitseni suhahtavan Mersun takaikkunassa. ”Historian kirjoittavat voittajat”. Sen toteamuksen varjolla on taas muokattu kohtaloita mieluisiksi monessakin yhteydessä. Nämä teesit kirkkaina mielessä tapasin Jethro Rostedtin, jonka osaaminen on ylivertaista, ihan millä elämänalueella tahansa.

Tiesin miehen olevan myös melkoinen raviveijari, hevosihminen repaleiselta sielultaan ja atleettiselta kropaltaan. Olen aina pyrkinyt oppimaan itseäni viisaimmilta. Jetin kokemusten turvin uskon minäkin tulevani paremmaksi raviymmärtäjäksi.

 

Sarjayrittäjä ”Jeti” tuntee ravit kuin omat taskunsa. Ne taskut ovat usein radalle mennessä riihikuivaa pullollaan, mutta kotiin on palattu tonneja kevyempänä. Kannustaminen ei tunnu juuri miltään, ellei siihen liity taloudellista intressiä.

Radalle jääneiden eurojen perään mies ei suuremmin itke. Jokainen heppahetki, vaikka kalliskin, on kuulemma aina sen arvoista.

Ensimmäisen kosketuksensa raveihin Jethro sai Turun Metsämäen radalla. Karvaista tappioista huolimatta roihahti siellä ravirakkauden liekki. Jethro ei ole koskaan kuunnellut viisaampiaan, sillä hän uskoo olevansa itse sellainen. Osaaminen on vuosien saatossa karttunut: nykyisin mies tekee kaiken isosti – sekä voitot että tappiot kirjataan useammalla nollalla.

Ravien tarjoamaa elämystä markkinoi Jethro mielellään muillekin. Ravibussi-konsepti piti hänet kiireisenä lähes kaksi vuotta. Hankkeen idea nojasi klassiselle alustalle: jos hevoset eivät tule ihmisten luo, vietäköön ihmiset heppojen tykö. Itseoppineen ravi-isännän kyytiin jonotettiin kuin Tauskin keikalle ikään.

Turkulaiset osaavat arvostaa hyvää läppää ja letkeää meininkiä. Aivan kuivasta suusta ei tarvinnut näillä reissuilla kärsiä. Paikallinen huippuohjastaja piti huolen, ettei linjurista kostuke loppunut.

Mieleenpainuvan takaiskun järjesti Turun ravibussilaisille Helsingistä kylään saapunut Jaajo Linnonmaa. Tähtivieras päätti irtaantua Metsämäestä muita aiemmin, ja valitsi kulkupelikseen yhteisen ravibussin. Hämmentynyt Jethro katraansa kanssa ei löytänyt viimeisen lähdön jälkeen parkkipaikalta kuin öljyläiskän. Muutaman puhelun ja lahjonnan jälkeen saatiin kuski ja linjuri keskustasta takaisin radalle.

 

Jethrosta on tullut luonnollinen osa Raviristeilyiden ohjelmakattausta. Jotkut lähtevät merille ravien, jotkut yleisen viihteen vuoksi, ja karismaattinen turkulainen kun antaa mielellään kasvot kaikenlaiselle säädyttömyydelle. Hän odottaakin lähitulevaisuudessa saavansa ravijärjestäjiltä jonkinmoisen elämäntyöpalkinnon.

Jethron suurin heppavoitto napsahti kohdilleen juuri Solvallan maalauksellisissa maisemissa. Yli puolentoista miljoonan kruunun potista laskeutui miehen pohjattomiin taskuihin kuudesosa.

Todellinen ravimies ei jätä tietenkään käyttämättä mahdollisuutta hankkia oma hevonen. Heikkouskoisimmat ryhtyvät osaomistajiksi, rohkeimmat laittavat kaikki munat samaan koriin. Hevostensa tuotoista Jeti lausuu sen verran, että eniten ovat lisääntyneet harmaat hiukset ja unettomat yöt, varsinaista palkintorahaa jaetaan harvemmin.

Jeti oli osallistujana ja eräänlaisena voittajana Joensuussa vuonna 2011. Paikallisten veijareiden koolle kutsuma Hiihtoratsastuksen SM-kilpailu on olemassaan absurdi laji, jossa menestytään pelkällä tuurilla.

Lasketteluvarusteisiin sullottu Jethro lähti kisaan ainakin omasta mielestään ennakkosuosikkina. Lähtöviivalle asettuminen oli jo pieni ihme, sillä koko kaupungista ei löytynyt kypärää, johon miehen pää olisi pakottamatta mahtunut. Turvallisen matkanteon takaamiseksi tarjosivat järjestäjät alkuun Jethrolle vetäjäksi ponia. Yleisö vaati kuitenkin kaikille tasapuolista kohtelua, ja turkulainen sai eteensä hevosen.

Varsinaisesta kilpailusta ei muista Jethro kuin sen, että vauhti nousi kuuteenkymmeneen ja jäänsekaista kuraa lenteli kaikista suunnista. Maaliin hän tuli kolmantena, kuten jo Diilissä aikoinaan.

Jethron mukaan voittaja ei kuitenkaan hevosurheilussa ole se, joka saa kirkkaimman mitalin, vaan hän, joka pitää kovinta mekkalaa. Minusta se on hyvä teesi millä tahansa elämän osa-alueella.

 

Antto Terras
Kirjoittaja on kirjailija ja koomikko

Kansikuva

Hevosurheilu kertoo taustat ja tarinat

Jo 90 vuotta suomalaisen ja hevosen asialla

Siirry tilaamaan ›

Kommentoi


Tuoreimmat tästä blogista