Blogi – Pesupaikka Pesupaikka

Poneille rahaa paljon, mutta vähän kerrallaan

Poninkuningatarlähdön jännittävällä loppusuoralla Stenstugu Hawaii ohjissaan Nadja Silvamaa ja Noron Sissi sekä Elina Miettunen. Kuva: Annika Nisonen

Viime vuoden ponikuningatarlähdön tiukassa maalisuoran taistossa Stenstugu Hawaii ohjissaan Nadja Silvamaa ja Noron Sissi sekä Elina Miettunen. Kuva: Annika Nisonen

Ponilähdöissä maksettiin palkintorahoja viime vuonna ennätysmäärä, peräti 152 905 euroa. Vuonna 2014 palkintoja maksettiin 403 ajetussa ponilähdössä yhteensä 98 414 euroa, joten viimeisen viiden vuoden aikana  palkintopotti on noussut reilut 50 000 euroa. Ponilähtöjen palkintotasossa ei kuitenkaan nousua ole tapahtunut vaan se on pysynyt kutakuinkin samana aina vuodesta 2005. Sen sijaan ponien kilpailumahdollisuudet ovat parantuneet merkittävästi. Vuonna 2005 ajettiin 336 ponilähtöä ja maksettiin palkintorahoja n. 50 000 euroa. Samana vuonna Suomen Hippos asetti ponien suurkilpailujen palkintorajaksi 150 euroa.

Poniraviurheilun tunnusluvut jämähtivät kuitenkin paikoilleen 2010 –luvulla aina vuoteen 2016 asti. Viimeisen kolmen vuoden aikana ponilähtöjen ja ponien suurkilpailujen määrä on kuitenkin ilahduttavasti noussut. Viime vuonna ponilähtöjä ajettiinkin ennätysmäärä 675. Tähän on osaltaan vaikuttanut raviurheilun nuorisotoiminnan laatukriteerit, joissa määritellään minkä verran raviratojen tulisi ajaa ponilähtöjä. Kultatasolla isompien maakuntaratojen tulee tarjota vähintään 40 ponisarjaa, joista kolmannes tulee olla B-poneille. Hippos maksaa raviradoille myös erillisten kriteerien mukaan poniravitukea 100e/ponilähtö ja radat saavat palkintotukea totoravien yhteydessä ajettaville ponilähdöille. Nykypäivänä ei enää tarvitsekaan pyytää ratoja tarjoamaan ponilähtöjä vaan ne ovat sarjatarjonnassa jo ihan automaattisesti – kiitos siitä raviradoille!

Vuoden 2019 alusta ponien suurkilpailujen palkintoraja nostettiin 200 euroon. Poniraveja on kalenterissa tänä vuonna peräti 34 ja suurkilpailuja yhteensä 46, joista 25 A-poneille ja 21 B-poneille. Tämän myötä palkintojen kokonaispotti tulee arviolta nousemaan myös viime vuodesta, ollen jo nyt syyskuun 5. päivä 128 700 euroa.

Ponilähtöjen palkintotaso on pyritty pitämään maltillisena, onhan kyseessä lasten ja nuorten harrastus. Hippos satsaa ponilähdöissä myös ruusukkeisiin ja kunniapalkintoihin sekä kannustaa ratoja palkitsemaan nuoria tavarapalkinnoilla, suurkilpailuiden arvoon kuuluvilla loimilla sekä stipendeillä esim. kirjakauppaan. Ruotsissa ei makseta lainkaan rahapalkintoja A-ponilähdöissä ja aina silloin tällöin nousee esille pitäisikö tässä seurata Ruotsin mallia. Kunhan ponilähtöjen palkintotaso pysyy  edelleen maltillisena, kattamassa osaltaan kilpailemisen kuluja, on mielestäni nykyinen käytäntö Suomessa paikkansa ansainnut.

Helena Hyvämäki-Mäenpää

Edit: 6.9. klo 15.42 korjattu kirjoittajan nimi.

Kansikuva

Hevosurheilu kertoo taustat ja tarinat

Jo 90 vuotta suomalaisen ja hevosen asialla

Siirry tilaamaan ›

Kommentoi


Tuoreimmat tästä blogista