Sammutetuin lyhdyin

Onko aiempina vuosina ollut enemmän olympialaisten etukäteisrummutusta? Vai muistaako sitä vain väärin?

Tänä vuonnahan rummutusta ei ole ollut oikeastaan ollenkaan. Jos ei sitten rummutuksena pidetä sen pohtimista, peruutetaankohan kisat loppujen lopuksi kuitenkin kokonaan. Sitä rummutusta on kyllä ollut, ja se tuntuu vain yltyvän.

Urheilijat valmentautuvat miten tällaisessa henkisessä ilmastossa pystyvät.

Tilanne on siinä mielessä oikeudenmukainen, että se on kuta kuinkin sama kaikille urheilijoille. Mutta silti, mitenköhän tuollainen valmentautuminen oikein onnistuu?

Reippaimmat heistä sanovat, että ”treenit jatkuvat, kunnes toisin ilmoitetaan”.

Aika paljon on treenattu ihan kotona vaan. Etänä, kun valmentajakaan ei oikein ole päässyt paikalle, ainakaan jos hän on ulkomaalainen. Niinkuin esimerkiksi huippuratsastajilla tuppaa olemaan.

Kisoja ei liiemmin ole ollut, ja niihin mitä nyt on, niihin täytyy ilmoittautua ajoissa, jos meinaa mahtua mukaan.

Kun Tokion olympialaisiin on alle kaksi kuukautta, japanilaiset itse osoittavat kyselyissä kasvavaa tyytymättömyyttä kilpailujen järjestämiselle.

Vaikka lähes 70 prosenttia väestöstä on kisoja vastaan, kisojen peruuttamisesta ei virallisesti puhuta, vaan sekä Japani että Kansainvälinen olympiakomitea jatkavat kuin mitään ei olisi. Kuitenkaan jotenkin... pitämättä asiasta suurempaa hälyä. Ehkä ei oikein tiedetä, kumman pitäisi tehdä aloite?

Japanin olympiakomitea ilmoitti keskiviikkona aloittavansa olympiaurheilijoidensa rokottamiset. Kaikkiaan 600 atleettia ja 1000 valmentajaa rokotetaan, jotta heillä on kisojen alkaessa täysi suoja. Tällä hetkellä Japanin väestöstä kaksi prosenttia on saanut täyden rokotesuojan. Rokotteita on ollut tarjolla vain yli 65-vuotiaille ja terveysalan työntekijöille.

Olympiasoihtu kuljetettiin Japaniin maaliskuussa. Sammutetuin lyhdyin, jos ilmaisu sallitaan. Uuden mallin mukaisesti, ilman katsojia reitillä. Ne harvat, jotka olivat hankkiutuneet autioille kaduilla pitivät maskia ja heitä oli pyydetty olemaan hiljaa ja muistamaan social distancing.

Keskiössä ovat ilmeiset taloudelliset kysymykset. Japani on tehnyt miljardi-investoinnit ja KOK:n tulonlähde on kisojen televisiointi. Oikeus peruuttaa olympialaiset on vain Kansainvälisellä olympiakomitealla. Mitä tapahtuu, jos kilpailut peruutetaan tai jälleen siirretään, jos niin voi enää edes tehdä, kun Pariisikin on jo kolmen vuoden päästä?

Always follow the money. Eiköhän keskiössä tässäkin ole se.

Kuka korvaa peruuttamisen aiheuttamat kulut? Jokainen järjestäjän edustaja ja kilpailun osapuoli on luonnollisesti vakuuttanut osuutensa. Pidetään oletettuna, että vakuutuskorvauksia ajatellen turvallinen peruuttaminen tapahtuu yhteisymmärryksessä KOK:in ja Japanin kanssa. Valtaisiksi arvioidut vakuutuskorvaukset tulevat kysymykseen ainoastaan, jos tapahtuma peruutetaan sopimuksen edellyttämällä tavalla.

Leena Alérini
leena.alerini@hevosurheilu.fi

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi