Seteli lensi maalisuoralla ohi

Ravikisojen käsiohjelmaa selatessa joutuu toisinaan hämmennyksen valtaan. Mielikuvitus ei ole ollut rajana varsoja nimetessä. Nimet sekä naurattavat että pöyristyttävät. Kuinka kummassa omistajat keksivät niitä?

Eivät ainakaan hevosten nimipäiväkalenterista. Sieltä löytyy 630 nimeä, mutta koska hevosen nimen on oltava ainutkertainen, kalenteri nimineen on tavallaan osa kansankulttuuria.

”Kahta samannimistä hevosta ei ole,” kertoo nimistöntutkimuksen dosentti Minna-Saarelma Paukkala Helsingin Yliopistosta. Yliopiston almanakkatoimisto julkaisee hevosten nimipäiväkalenteria, joka on uudistettu viimeksi vuonna 2012.

”Suomenhevosten viralliset nimet rekisteröidään Suomen Hippoksessa. Suomenhevosten rekisterinimet ovat useimmiten yhdysnimiä, joista toinen osa viittaa hevosen sukuun ja toinen on hevosen oma nimi,” Saarelma-Paukkala kertoo. Hevosia on nimetty niin tuntomerkkien, luonteen kuin myönteisten ja kielteisten ominaisuuksien mukaan.

Toisin on meillä ihmisillä, jotka nimiemme puolesta olemme osa kasvotonta massaa. Hevonen on niin arvokas, että sillä saa olla ikioma nimi, kun taas meidät on nimetty kaimoiksemme ikään kuin osana kuntapalveluja.

Hevoskalenteri on innoittavaa luettavaa. Koska vapauksia on saanut käyttää, hevosten elämän, tai ehkä paremminkin hevosten omistajien elämän, koko kaari löytyy sieltä. Kurkataanpa.

Varsa syntyy. Odotukset ovat korkealla. Tunnelmia kuvaavia nimiä ovat Lento, Liito, Vauhditar, Voitto, Taikuri, Ihme. Myös ihmisillä on tuossa vaiheessa vielä luottoa tulevaisuuteen. Meilläkin ovat Usko, Toivo, Lahja.

Pieni epäilyksen siemen on jäytänyt varsan omistajien ajatuksissa. Heila, Pipari, Sultan ja Uskoton vakavoittavat ilmapiiriä. Jos ihmiset nimettäisiin kuten hevoset, meillä vastaavassa tilanteessa ristittyjä vauvoja voisivat olla Risteily, Pikkujoulut, Vahinko.

Toiveikkaat omistajat ovat ehkä pitäneet varsaa lupaavana. Hänelle on saatettu antaa kunnialliseen ammattiin viittaava nimi: Juristi, Rovasti, Yrittäjä, Asessori (lämminveristen derbyvoittaja vuodelta 1976! toim.huom.), Presidentti. Kaikista ei ole valkokaulustöihin. Posteljooni on kelpo homma, on ymmärretty hyväksyvästi. Postilaitoksen alasajoa ei olisi osannut kuvitella kenkään.

Tässä kohtaa on jo ero hevosten ja ihmisten kohdalla selvä. Eikö sentään nimi voisi ihmiselläkin olla ainutlaatuinen? Rakennusinsinööri, Palvelumuotoilija, Senior Advisor, Varastomies. Kaikki ei ihmiselämässäkään aina mene putkeen, joten käytössä voisivat olla myös Palkkamurhaaja ja Hutsu.

Ei ole arki yhtä juhlaa hevosilla eikä omistajilla. Kohtalo on oikukas. Edessä voivat olla Vekseli ja Vouti, koska Seteli juoksi maalisuoralla ohi. Ihmisillä Pikavippi, Ulosotto, Häätö. Lopulta ovat jäljellä enää Tekstari, Riesa ja Bisse, ihmisillä Lastensuojelu.

Huh huh. Kylläpä hevosten nimissä riittää tulkittavaa.

Hevoskalenteri sisältää sekä virallisia että epävirallisia kutsumanimiä, joista monet ovat olleet pitkään kansanomaisessa käytössä. Uudenvuodenpäivä, karkauspäivä ja joulupäivä ovat ilman nimeä, kuten ihmiskalenterissa. Puolustusvoimain lippujuhlan päivälle 4. kesäkuuta on sijoitettu naisennimet Kate ja Käthy, sillä Käthy, kutsumanimeltään Kate, oli marsalkka Mannerheimin ratsun nimi.

Hevosten nimiä on tutkittu paljon. Niistä on tehty pro gradu -tutkielmia ja Turun Yliopistossa vuonna 2005 ilmestynyt Marja Kalskeen väitöskirja Suomessa syntyneiden hevosten nimistö, selvittää Saarelma-Paukkala.

Ehkä on sentään parempi, että meillä ihmisillä on tavalliset nimet. Ja jos ei ristimänimi miellytä, voi aina ottaa käyttöön taiteilijanimen.

Kreetta Johanna Onkeli
Kastettu Jyväskylän kirkossa 1970

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi