Blogi – Pesupaikka Pesupaikka

Sinulle, joka kiristit turparemmiä

Sinä, joka kiristit turparemmiä vielä vähän kireämmälle, ja niin tehdessäsi suljit silmäsi oleelliselle edellytykselle kouluratsastuksessa, kuolaintuntumalle ja sen seuralaiselle, keveydelle.  Keveydelle, jota on hyvin vaikea saada aikaiseksi, jos hevonen kiristää hampaitaan yhteen. Keveydelle, joka mahdollistaa niiden jousien toiminnan, jotka liittyvät olennaisena oikeaan eteenpäinpyrkimykseen.

Suljit silmäsi myös ranskalaisen tradition mukaiselle kouluratsastukselle, jos sinulla on koskaan ollut uteliaisuutta selvittää, mitä se ylipäänsä on.  Unohdit de la Brouen, Newcastlen, La Guerinieren, jotka kaikki puhuvat vakaasta ja lujasta ohjaskädestä, mutta samanaikaisesti pehmeästä ja kevyestä.  Unohdit Saumurin ratsuttajat L’Hotten, Wattelin, Decarpentryn, Margot’n, Saint AndrénFaverot de Kerbrechin, Raaben ja Beudantin.  Kaikki he, joille suun fleksio on sesam, taikasana,  joka avaa portin kouluratsastukseen. Tämä taikasana,  alaleuan peräänanto tai fleksio, eli suun pehmeys ja rentous,   edellyttää toimiakseen löysää turparemmiä tai ei turparemmiä ollenkaan

Jos kiristit turparemmiä, teit sen estääksesi hevosta avaamasta suunsa silloin, kun kömpelö käsi häiritsee sitä. Seurauksena on vahva ja jatkuva ohjastuntuma, joka on päällä kaiken aikaa, sellainen, mikä aiheuttaa harmittavan sekaannuksen, kun ei ymmärretä eroa ohjille painamisen ja pohkeen edessä olevan  hevosen välillä.

Ehdotan, että unohdetaan uuden ajan kunniaksi vanhat alistamiseen viittaavat termit ratsastuksessa, ja otetaan käyttöön uusi ajattelutapa. Sellainen, joka perustuu yhteistyöhön eläimen kanssa. Joka perustuu eläimen lihasten ja biomekaniikan pehmeään harmoniaan. Löysentäkäämme anteliaasti turparemmiä tai riisukaamme se kokonaan. Etsikäämme kontaktia ja kuolaintuntumaa, joka hienovaraisesti rakentuu taitavan, osaavan, miellyttävän ja, miksei, impulsiivisenkin, ohjaskäden ympärille.

Osteopaatti Jean Servantie on selittänyt minulle mistä tässä on biomekaanisesti kyse.  Alaluan liikkuvuus on suorassa suhteessa kielen ja koko kurkun alueen rentouteen.  Hevosen suun rentous säteilee koko sen selkärankaan ja kehoon.  Epätasainen ohjastuntuma heijastuu lantion ja ristinivelen alueelle, jolloin hevonen ei astu takajaloillaan alleen, vaan päinvastoin vinoutuu. Kurkun alueella sijaitsevan kaksirunkoisen alaleukalihaksen kireys ja toimimattomuus aiheuttaa kipua.  Kipeä tai epästabiili niska ei pysty tarjoamaan välttämätöntä tukeaan etujaloille, jotta ne pystyisivät laajentamaan liikerataansa.

Ihmisurheilijoilla suun ja leukojen rentouden tärkeys on jo huomattu. Ihmisatleeteilla käytetään hammaskiskoja tasapainottamaan suuta ja estämään hampaiden kiristelemistä ja leukojen kireyttä, sillä tiedetään, että suun ongelmat heijastuvat lihasketjujen kautta kaikkialle kehoon.  Kun suu saadaan rennoksi, se näkyy tuloksissa. Heillä on sanonta: “Älä kiristele hampaita.”

Me voimme varmuudella sanoa: “Älä kiristä turparemmiä.”

Eversti Carde

Valmentaja, kouluratsastaja, ranskalaisen ratsastusakatemia Cadre Noirin pääratsuttaja vuosina 1991-1999.

Tämä teksti on julkaistu Hevosurheilussa keskiviikkona 12.5 eversti Carden suostumuksella,  lyhennettynä versiona hänen kirjoituksestaan sosiaalisessa mediassa. 

 

Kansikuva

Hevosurheilu kertoo taustat ja tarinat

Jo 90 vuotta suomalaisen ja hevosen asialla

Siirry tilaamaan ›

Kommentoi


Tuoreimmat tästä blogista