Blogi – Pesupaikka Pesupaikka

Suuri kysymys

Pitääkö puolisolle kertoa, jos laumaan ilmestyy uusi, oma hevonen? 

Joitain vuosia sitten eräällä Facebook-seinällä käytiin keskustelu siitä suuresta kysymyksestä. Saako ihminen hankkia hevosen kysymättä puolisolta lupaa? Arvatkaa mitä? Siitä oltiin ihan eri mieltä. Aika moni oli hankkinut hevosen salaa, erilaisista syistä, jotka he olivat onnistuneesti perustelleet ainakin itselleen.

Tuohtunut insinööri: Tosiasia on, että hevonen vie vähintään 5 kertaa enemmän aikaa kuin keskinkertainen salasuhde. Ehdottomasti hevosta ei saa hankkia ilman yhteistä päätöstä.

Ravi-ihminen: Mulla ei ainakaan ole mitään käsitystä meidän tai miehen omistamista hevosista. Niitä tulee ja menee.

Harrastaja: Se minua kyllä ihmetyttää, ettei puoliso havaitse, että huushollissa on ylimääräinen hevonen. Kuinka siis se rahanmeno selitetään? ”Syön niin paljon karkkia”?

Ammattilainen 1: Jos käy tallilla, niin ei puoliso tiedä, ratsastaako siellä omaa vai vuokrahevosta. Ja kun harrastaa täysillä, hevosiin menee joka tapauksessa kaikki raha.

Kasvattaja: Onko sillä nyt väliä onko niitä 16 vai 17? Mutta näin juuri ennen nukkumaanmenoa ei kannata laskea, menee yöunet.

Insinööri: Jo yhden tai puolikkaankin hevosen kertomatta jättäminen on se juttu. Ja suunnittelukin. Ei kukaan voi jättää sitä pimentoon.

Harrastaja: Riittänee, että kertoo, kun kaupoista on joitain kuukausia? Eihän kaikista aina etukäteen ehdi kertoa, vaikka kenkäostoksista? Näitä varten naisella on oma tili!

Ammattilainen 2: Ei kaikkea vaan voi muistaa kertoa. Eikä kaikkea pientä vähäpätöistä hommaa kannata muistaa kertoa. Kaikki pääsee paljon helpommalla!

Ammattilainen 3: Aika erikoinen ajatus, että pitäisi heti kertoa miehelle, jos ostaa itselleen ripsivärin tai verkkarit tai hepan.

Kasvattaja: Itse olen vuosikausia ostanut ukolta salaa hevoset.

Ammattilainen ulkomailta: Mä ostin mieheltä salaa hevosen ja kun myöhemmin tunnustin asian, niin vastaus oli, että kyllä minä sen tiesin! Nyt on taas laitumelle ilmestynyt uusi hevonen ja odotan, koska hän huomaa, että on uusi hevonen ilmestynyt laitumelle. Hih!

Ammattilainen 4: Meille tuli samalla taktiikalla myös pieni ja huomaamaton bernhardinkoira. Ukko kysyi vain ovella, että kenen toi on. Öööö, no tota, mun.

Ammattilainen 1: Insinööri varmaan nyt ymmärtää, että kyse on kulttuurierosta, ei minkään yksittäisen parisuhteen kipeästä kohdasta.

Kasvattaja: Kyse on naisen oveluudesta hankkia jotain uutta. Jos menisi kertomaan etukäteen, niin ei varmasti tulisi ostettua.

Kiinnostunut nettikommentoija: Salahevonen on täysin rinnastettavissa salarakkaaseen. Jos tietää, ettei puoliso edellytä rehellisyyttä, ei tarvi kertoa. Muuten kyllä. Jotkut puolisot voi olla helpottuneitakin, jos ei tarvitse kuulla aina vain uusista hevoshankinnoista tai poika- tai tyttöystävistä.

Ammattilainen 4: Salarakas operoi samassa kategoriassa puolison kanssa. Siksi tapausta voidaan verrata siihen, että työnantajalle pitää ilmoittaa, jos tekee saman alan töitä vapaa-ajallaan. Hevonen on eri juttu.

Kiinnostunut nettikommentoija: Tarkoitatko, että hevoseen rakentuu henkinen kiintymyssuhde, toisin kuin työnantajaan tai puolisoon?

Insinööri: Kuulkaas nyt hevosenomistajat. En todellakaan voi oikeasti ymmärtää, miten näin pääsee käymään moraaliltaan normaaleille ihmisille.

Ammattilainen 1: Älä ole tuollainen! Hyvä parisuhde perustuu luottamukselle – pitää luottaa, että toinen tekee hyviä päätöksiä silloinkin, kun ei kerro niistä.

Miia Lahtinen

Toimittaja

miia.lahtinen@hevosurheilu.fi

Kansikuva

Hevosurheilu kertoo taustat ja tarinat

Jo 90 vuotta suomalaisen ja hevosen asialla

Siirry tilaamaan ›

Kommentoi


Tuoreimmat tästä blogista