Blogi – Pesupaikka Pesupaikka

Vihdoin tammikuun viimeinen viikonloppu

Lokakuusta asti kuumana puheenaiheena ollut Prix d’Amérique -lähtö ajetaan tänä sunnuntaina.

Talvimeetingin ensimmäinen B-lähtö, eli karsintalähtö itse Prix d’Amériqueen ajettiin marraskuun 19. päivänä, ja siitä lähtien on suurkilpailuja ollut merkattuna kalenteriin noin joka toinen sunnuntai, myös joulu- ja uudenvuodenaattona.

Myönnettäköön, että odotan jo kevättä ja provinssiratojen paluuta lähtölistoille. Meidän tallista moni hevonen on saanut keskittyä treenaamiseen joulusta tammikuuhun, jotta olisivat valmiita palaamaan radoille, kun Vincennesin sarjat vähän helpottuvat tai sarjoja löytyy maakuntaradoilta. Toisin kuin luullaan, on Ranskassa paljon monipuolisemmat kilpailumahdollisuudet keväästä syksyyn, vaikka isoimmat palkinnot jaetaan Talvimeetingissä. Myös lähdöt Vincennesissä helpottuvat yleensä Talvimeetingin lopulla, kun koko talven startanneet hevoset alkavat olla tauon tarpeessa.

Viime sunnuntai oli Cornulier-sunnuntai, maailman suurin montélähtö 315 000 euron ykköspalkinnolla. Sen vei nimiinsä Philippe Allairen valmentama Traders, hirmuajalla 1.11,3/2700 metriä. Cornulier-sunnuntai tuntuukin Prix d’Amérique -päivän kenraaliharjoitukselta.

Sunnuntaina sekä talli- että yleisöalue täyttyvät hyvin pukeutuneista ranskalaisista, ja paikalle saavutaan koko suvun voimin. Päälähtöön osallistuvilla hevosilla on omat kannustusjoukkonsa, jotka tunnistaa helposti lippiksistä ja kaulaliinoista, joita koristavat hevosten nimet ja omistajien värit.

Tallikahvion pöydät täyttyvät shamppanjaa nauttivista ravikansalaisista, juhlia voi jo ennen lähtöä. Ja vaikkei tilaa löydy pöydän äärestä, voi tunnelmasta nauttia myös ulkoterassilla lämmityksiä seuraten.

Ranskalaisten toivo Bold Eagle jahtaa jo kolmatta peräkkäistä Prix d’Amérique -voittoaan. Voittaessaan se pääsisi historiankirjoihin, sillä vain Ourasi on saavuttanut kolme peräkkäistä voittoa aikaisemmin.

Vaikka Bold Eagle ei ole tänä talvena valtias B-lähdöissä ollutkaan, en usko, että syytä huoleen on. Vaativat lähdöt Pariisissa jättävät jälkensä hevoseen, mutta täydellisen juoksun saadessaan on Bold Eagle todella nopea viimeisellä 400 metrillä.

Samanaikaisesti muiden toiveet voittaa sunnuntaina ovat kasvaneet. Philippe Allairen Bird Parker on parempi kuin koskaan, se on oppinut lähtemään nopeasti voltista liikkeelle, mikä on avain menestykseen. Bellina Josselyn on ollut melko vaisu kahdessa viimeisessä B-lähdössä, mutta sen valmentaja Jean-Michel Bazire myhäilee tyytyväisenä ja lupailee hevosen olevan parhaimmillaan sunnuntaina.

Ruotsalaisten leiristä huokuu luottamus, että kirkkaimman pokaalin kanssa lähdetään maanantain aamukoneella kotiin Pariisista. Odotukset ovat kovat sekä Daniel Rédenin Propulsionin että Timo Nurmoksen Readly Expressin osalta.

Spekulointi lähdön taktiikasta alkoi parisen viikkoa sitten, ja viimeisinä viikkoina on mahdotonta välttää vastaantulevien tuttujen kanssa keskustelua siitä, miten lähtö sunnuntaina ajetaan.

Prix d’Amérique -lähdön katson usein katsomorakennuksen omistaja-alueen suurilta rappusilta. Tilaa on vähän, sillä paras näkyvyys radalle kiinnostaa myös montaa muuta paikallaolijaa. Kymmenisen minuuttia ennen lähtöä alkaa selostaja Laurent Brunetau esitellä mukana olevia hevosia ja nostattaa tunnelmaa hevosten saapuessa yksitellen hoitajiensa vierellä raviradalle.

Vain hetkeä ennen lähtöä kaiuttimista kantautuu minuuttibiisi, joka saa sydämen hakkaamaan rummun lailla. Tunnelma radan yllä on maaginen. Kun hevoset kerääntyvät volttiin lähtövalmiina, hengitän vielä kerran koleaa Pariisi-ilmaa sisääni. Selostajan huutaessa ”Faire du bruit!” (vapaasti suomennettuna ”pitäkää meteliä!”), kaikki ympärillä pysähtyy – ja tulee aivan hiljaista.

Voittaja selviää sunnuntaina.

Toivon, että mahdollisimman moni Hevosurheilun lukija istuu nyt matkalla kohti Pariisia valmiina viettämään talven kiinnostavinta viikonloppua parhaan lajimme parissa. Vieraat ovat aina tervetulleita tallillemme Chamant’iin, ovet ovat aina avoinna ja kahvipannu kuumana.

Satu Liitiäinen
Kirjoittaja on Ranskan Chamantissa ravihevosia työkseen valmentava suomalainen.

Kansikuva

Hevosurheilu kertoo taustat ja tarinat

Jo 90 vuotta suomalaisen ja hevosen asialla

Siirry tilaamaan ›

Kommentoi


Tuoreimmat tästä blogista