Blogi – Sodankylä − Loviisa 2015 Sodankylä − Loviisa 2015

Aplodit Lieksalle

Suomalaista mediaa tarkastellessaan huomaa että Lieksalle on käynyt juuri niin kuin Suomessa helposti käy. Kun rasismi tai jokin muu paha asia tarvitsee julkiset kasvot, ne annetaan helposti jollekin pienelle ja etäiselle paikkakunnalle. Näin suurempien kaupunkien väestö voi jatkaa elämäänsä joutumatta katsomaan itseään ja toisiaan suoraan silmiin samaisen ongelman korjaamiseksi. Silloin paikkakuntaa uhkaa medialieksoittuminen.

Lieksa 0615 jlä 025

Googlesta löysin Lieksan joka ei millään tavalla vastaa sitä Lieksaa jossa sain itse vierailla. Noh, olkoonkin että kymmeneen ravilähtöön osallistuneista hevosista vain viisi oli syntynyt muualla kuin Suomessa, niidenkin kohdalla kyse oli työperäisestä maahanmuutosta. Kyllä, huumorini on mustaa, ei valkoista.

Haastatellessaan minua Lauri Hyvönen pyysi vertailemaan suomalaisia kesäratoja toisiinsa. Pyyntöön oli mahdotonta vastata. Kerroin ettei suomalaisia iskelmäklassikoitakaan voi vertailla keskenään. Paratiisi on Paratiisi ja Satumaa on Satumaa. Vertaa niitä nyt sitten.

Lieksa 0615 jlä 041

Jokainen kesäravirata on oma klassikkoiskelmänsä. Lieksa on niin kaukana Hiljaisesta kylätiestä kuin mahdollista. Tosin Lieksan keskustassa saattoi olla hyvinkin hiljaista ravien aikana. Lieksassa asuu 12 000 ihmistä ja raviradalla yleisöä oli 1200. Tämän matematiikan mukaan Teivon raveissa pitäisi olla yleisöä 22 300 henkeä. Aplodit Lieksalle.
Saapuessani Lieksan raviradalle pelkäsin että kelloni on rikki. Oman käsitykseni mukaan ravien alkuun asti piti olla aikaa toista tuntia, silti radan portilla oli ruuhkaa. Lieksassa on pystytty rakentamaan kulttuuri, ravikulttuuri.

Lämmittelyjä katsotaan, ponilähdön pärjääjät saivat raikuvat aplodit ja ohjastajat saivat raikuvia kannatushuutoja ja tervehdyksiä katsomosta. Kaikkialla vallitsi höpötys. Heille joiden mielestä Suomi vaikenee kahdella kielellä on pakko sanoa ettei Lieksa tee sitä yhdelläkään.

Lieksa 0615 jlä 062

Niin katsomossa kuin tallialueella vallitsee lämmin huumor. Ei siis huumori vaan huumor. Kyse on jostain Huumorin ja Amorin sekaisesta veljellisestä ja sisarellisesta naljasta jonka kuuntelu lämmittää kuin villaviltti. Aplodit Lieksalle.

Lieksassa on tehty jotain sellaista mitä kannattaa ajaa katsomaan kauempaakin. Hevosia kannustetaan kuin suurkilpailuissa ja voittajat saavat aplodit. Nuo aplodit eivät ole muuten keneltäkään pois. Jos järjestäisin ravien suurkilpailut jossain päin Suomea, kuljettaisin yleisöön tuhat lieksalaista. Johan olisi meininkiä ja aplodeja.
Kiitos Lieksa. Sinun kaltaisesi suomalainen klassikkoiskelmä on vielä tekemättä.

Kansikuva

Hevosurheilu kertoo taustat ja tarinat

Jo 90 vuotta suomalaisen ja hevosen asialla

Siirry tilaamaan ›

Kommentoi


Tuoreimmat tästä blogista