Merkkipäivä: "Jokaisen täytyy nähdä haasteet ja kantaa vastuuta"
Rakkaus hevosiin roihahti Antti Lehtisalolla jo poikasena. Pienviljelijäperheen maatilalla Mäntyharjulla oli työhevonen, Virma, jonka kanssa Anttikin pääsi tekemään töitä, kunnes tilalle tuli 1970-luvun alussa traktori. Virmasta sai nimensä Antin vuonna 2000 hevoskasvatusta varten perustama Kuusaan Virma Oy.
Totopelien kautta kiinnostus raveja kohtaan lähti iän karttuessa kasvamaan, ja lopullisen sysäyksen lajin pariin antoi 1998 kimppahevoseksi hankittu Vigo. Se teki hienon uran ja juoksi porukalle yli 400 000 markkaa.
”Vigo oli täysin Paasosen Alpon valinta, mutta siitä lähti ajatus, että olisi mielenkiintoista kokeilla kasvattaa hevosia itse”, Antti Lehtisalo alustaa.
Alku ei ollut ruusuinen. Ensimmäisellä tammalla Briso Shanettella oli haasteita kilpauralla, ja se siemennettin Duran Hanoverilla. Haasteiden syy selvisi, kun tamma ja varsa menehtyivät ja tammalle tehtiin ruumiinavaus. ”Suolia oli kuoliossa, ja oli todennäköisesti ollut jo pidemmän aikaa.”
Antti ei antanut kuitenkaan periksi vaan satsasi entistä parempiin tammoihin: ensin Kemppitallilta ja sitten Tuomas Korvenojan avustuksella Harrisburgin huutokaupoista. Robert Lindströmin kautta löytyi suoraan USA:sta Mustang Donna, tuleva Edward Alen emä. Satsaukset laatutammoihin ovat jatkuneet ja jatkuvat edelleen.
”Kasvatus ei ole helppo laji, jos sitä ajattelee pelkästään rahan ja talouden kannalta. Helpompiakin lajeja on”, Lehtisalo aloittaa.
”Mutta samaan aikaan se sisältää niin paljon positiivisia elementtejä, että jossain muodossa olisin varmaan sitä jatkanut, vaikkei olisi tullut näin hyviä tuloksiakaan. Saa seurata, miten varsat kasvavat ja jännittää niiden puolesta, vaikket enää niitä omistaisikaan.”
Kasvattaa voi monella tavalla ja tasolla. Antti Lehtisalon kasvatusta leimaa tavoitteellisuus.
”Mahdollisimman hyväsukuista tammaa pitää hakea, mutta se ei ratkaise kaikkea”, hän muistuttaa. ”Kun saat oikean oriin natsaamaan tamman kanssa, voi tulla mitä vaan. Siinä on lajin idea.”
Lehtisalo tiedostaa taloudelliset haasteet, joita kasvatukseen liittyy, mutta itse hän on onnistunut saamaan kasvattinsa kaupaksi.
”Ostajat varmaan tietää, että tammat on pitkälle mietittyjä ja suhteellisen hyväsukuisia. Orivalintoja mietin yhdessä asiantuntijoiden kanssa huolella”, Antti aloittaa.
”Kun en itse pysty pitämään hevosia vaan kaikki on ulkoistettu, yritän pitää hevoset mahdollisimman hyvissä paikoissa. Puolitoistavuotiaan varsan ostajan pitää tietää, että kaikki on huomioitu ja ensi askeleet on menneet oikeaan suuntaan.”
”Ja sekin totta kai helpottaa, kun on ollut pidempään mukana ja on tullut ystäviä ja tuttavia ja yhteistyökumppanipiiri. Välillä varsoja kysytään, välillä tarjoan niitä itse ja välillä tehdään kimppoja. Onnistumiset tietysti auttaa myös”, Lehtisalo tiedostaa.
Haasteita hän kohtaa päivittäin myös Suomen Hippoksen puheenjohtajan tehtävässä.
”Tilanne ei ole helppo. Monesta suunnasta tulee kova paine, ja kaikki ei ole mennyt niin kuin olisi haluttu, mutta nyt ei auta kuin katsoa yhdessä eteenpäin. Jokaisen täytyy nähdä haasteet ja kantaa vastuuta”, Antti Lehtisalo vetoaa.
”Tällainen ala, jolla on keskiössä hevonen, pystytään pitämään varmasti elinvoimaisena. Itse en hevosia kasvattaisi ja puheenjohtajana olisi, ellen alaan uskoisi.”
Antti Lehtisalo täyttää 24.6. 60 vuotta, muttei juhli merkkipäiväänsä.