Vesi on hevosen tärkein ravintoaine. Joutilaan aikuisen hevosen minimitarve päivässä on 5 litraa vettä per 100 kiloa elopainoa. Kuva: Anu Leppänen
Vesi on hevosen tärkein ravintoaine. Joutilaan aikuisen hevosen minimitarve päivässä on 5 litraa vettä per 100 kiloa elopainoa. Kuva: Anu Leppänen

Hevonen tarvitsee kymmeniä litroja vettä – silti moni hevonen ei juo tarpeeksi

Julkaistu

Liian vähäinen juominen on yleistä. Veden lämpötilalla, makuvesillä tai suolalisällä hevosen vedensaantia voi yrittää parantaa.

Hevonen juo määrällisesti enemmän +19 asteeseen lämmitettyä vettä kuin kylmää, mutta muitakin keinoja veden houkuttelevuuden lisäämiseksi on.

”Vettä voi myös maustaa, esimerkiksi seosmelassilla tai omenamehulla. Aika paljon käytetään myös erilaisia mash-rehuja tai heinäpellettejä veteen liotettuna, mikä vain sille omalle hevoselle tuntuu hyvältä vaihtoehdolta. Toki kannattaa ottaa huomioon, että melassi lisää hevosen sokerikuormaa, joten sitä ei kannata metabolisille hevosille tarjoilla”, Heli Suomala Hevostietokeskukselta sanoo.

”Hevonen juo yleensä sellaista vettä, mihin se on tottunut. Esimerkiksi jollain kisareissulla hevonen ei välttämättä suostu juomaan, jos vesi on sen mielestä oudon makuista. Silloin on hyvä, jos hevonen on totutettu makuvesiin, koska makuaineella saattaa pystyä peittämään hevoselle epämiellyttävän hajun tai maun vedessä.”

Myös suolalisä ruokinnassa voi saada hevosen juomaan paremmin.

”Aika harva hevonen syö suolakiveä riittävästi, joten siinäkään mielessä pienestä suolalisästä ei ole haittaa. Ihan tavallinen merisuola käy hyvin. Erityisen tärkeää on huomioida päivittäin, että laitumella olevat hevoset saavat sekä kivennäisaineita että suolaa”, Suomala toteaa.

Suolaa voi lisätä hevosen mieltymyksen mukaan myös veden joukkoon, esimerkiksi 60 millilitraa pansuolaa 10 litraan vettä. Jotkut hevoset pitävät kovasti tällaisesta ”vichystä”. Hevosella on kuitenkin oltava aina myös puhdasta juomavettä tarjolla.

Kovassa rasituksessa oleville hevosille voi olla hyötyä elektrolyyttien lisäämisestä juomaveteen suorituksen jälkeen, mutta suurin osa hevosista pärjää peruskivennäisillä.

”Elektrolyyttilisä on hyvä, jos hevonen hikoilee todella runsaasti ja erityisesti, jos on kuuma ja kostea ilma. Mutta harrastekäytössä olevalla hevosella perusruokinnan kivennäisten ja suolalisän pitäisi riittää, jos ruokinta on kunnossa ja tasapainossa”, Suomala sanoo.

”Elektrolyyttejä ei pitäisi koskaan antaa tyhjään vatsaan, samoin kuin ei suolaakaan. Monella hevosella saattaa olla mahahaavan oireita, ja ne ärsyttävät mahassa olevia mahdollisia haavaumia.”

Juttu on ilmestynyt alunperin 8.4. painetussa Hevosurheilu-lehdessä. Lue lisää hevosten vedentarpeesta ja veden tärkeydestä torstain 8.4. tuplanumerosta.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi