Pihlajan Aaroni ja Akseli Lahtinen. Kuva Juhani Länsiluoto.
Pihlajan Aaroni ja Akseli Lahtinen. Kuva Juhani Länsiluoto.

Vielä on virtaa - Pihlajan Aaroni

Pihlajan Aaroni oli yksi kaikkien aikojen nuorista suomenhevosista.
Julkaistu

Pihlajan Aaroni aloitti kolmevuotiaana neljällä suoralla voitolla. "Semmoinen hevonen, yksi niitä harvoja, ettei sille ole hintaa", Akseli Lahtinen kommentoi kolmevuotiskauden jälkeen. "Sillä on semmonen omistuspohja, että se ei rahalla liiku mihinkään. Omistajina on minun serkun perhettä, ja ystäviä ja tuttavia."

Ruuna jatkoi nelivuotiaana siihen, mihin se kolmevuotiaana jäi. Yhdeksän voittoa nelivuotiskauden alkajaisiksi venytti voittoputken jo 13 mittaiseksi. Ykkösten joukossa oli tuossa vaiheessa muun muassa Tapiola Cup, Pikkupelimanni, Pikkuprinssi ja Oulu Express. "Pihlajan Aaroni on ollut toistaiseksi hevonen, joka on tehnyt kaiken oikein. Hyvä, että se ruunattiin, sillä se oli aika iloinen poika. Voi olla, että tässä ei oltaisi, jos se olisi pidetty oriina", Lahtinen pohti Pikkuprinssin voiton jälkeen.

Pihlajan Aaroni veti Lappeenrannan vuoden 2009 kuninkuusravien Pikkuprinssiä alusta loppuun.

"Pihlajan Aaronilla on mahtava luonne. Se on rauhallinen ja tosi hyvä käsitellä. Hevosella on vahva kilpailupää eikä se anna periksi. Sillä on sataprosenttinen korvien väli", kiitteli tuolloin puolestaan Margot West. Ruuna asusti hänen tallissaan, josta se tuohon aikaan kävi kaksi kertaa viikossa valmentajansa Akseli Lahtisen ajettavana. Ensimmäinen tappio Pihlajan Aaronille sattui mahdollisimman harmilliseen paikkaan. Se veti suursuosikkina kriteriumfinaalia, mutta laukkasi ennen ensimmäisen kilometrin täyttymistä ja aina hylkäykseen asti. Selkeää syytä laukalle ei löytynyt.

Viisivuotiaana Pihlajan Aaroni korjasi erehdyksensä ja otti ikäluokkakilpailujen toisen klassikon, Derbyn, nimiinsä aivan ylivoimaiseen tyyliin. Voittoaika 24,6a oli täsmälleen sama, jonka avoimen suomenhevossarjan voittaja Frans juoksi. "Se oli mukavan kuuloista faktatietoa, että avoimessa lähdössä voittaja meni saman ajan. Se kertoo, ettei meidän hirveästi tarvi parantaa, että voidaan juosta niitä vastaan. Rahaa on paljon ja sehän on väistämättä edessä", Akseli Lahtinen pohti. Rahaa Pihlajan Aaronin tilille viisivuotiaana tupsahti Derbyn lisäksi muun muassa Satakunta Seniorista, Tawaststjernan Muistoajosta, Åbofemmanista ja ennen kaikkea Suur-Hollola-ajosta. Viimeksi mainitussa Pihlajan Aaroni veti porukkaa tasaisesti kiihtyvällä tempolla ja vain ravikuningatar I.P. Vipotiina pysyi jotenkin sen tuntumassa maaliin saakka.  Tulos 23,0ke on edelleenkin, 11 vuotta myöhemmin, ikäluokan SE-aika. Sitä kovempaa SE-tulosta ei olla menty voltista mailillakaan.

Pihlajan Aaronin derbyvoittoa olivat juhlimassa Stable Rowan Aronista kukkia sylissään pitävä Klas West, Akseli Lahtinen, hevosen suupielessä oleva Margot West, etualalla olevat punapaitaiset Pipsa ja Peppi Lehtomäki, Leo ja Lina Lahtinen ja Sanna-Tuulia Lehtomäki. Lotte Lahtinen on äitinsä Jutta Lahtisen sylissä ja takana lippalakeissaan Rami Lehtomäki ja hieman piiloon jäävä Jari Saloniemi.

Kuusivuotiaana Pihlajan Aaroni oli jälleen paras Suur-Hollolassa ja hyvin samaan tyyliin kuin edellisvuonna. Pihlajan Aaroni johti kiihtyvällä tahdilla ja I.P. Vipotiina seurasi lähimpänä. Kilpailussa ei draamaa nähty, mutta edes hieman sitä koettiin ennen hyväksyttyä lähtöä. Yksin paalulta lähtenyt Pikku-Pertti poistettiin kahden lähtöyrityksen jälkeen. "Kieltämättä Pihlajan Aaroni lämpeni siitä jonkin verran. Siinä täytyi pitää jo ohjista kiinni. Ruuna meni starttihetkellä vinoksi, mutta kun pääsimme matkaan, niin sen jälkeen kaikki oli hyvin. Olisimme olleet vaikeuksissa, mikäli olisin joutunut ajamaan startista kovaa. Nyt kun I.P. Vipotiinakin näytti lähtevän samalla tavalla kylkimyyryä ja halusi vain selkäämme, niin ongelmia ei ollut", Akseli Lahtinen kommentoi.

Pihlajan Aaroni Suur-Hollola-ajossa.

Rahallisesti Suur-Hollola oli Pihlajan Aaronin kuusivuotiskauden tärkein voitto, mutta urheilullinen kohokohta oli ehdottomasti Skellefteåssa ajettu Steggbest Minneslopp. Siinä Pihlajan Aaroni tykitti maalisuoralla ohi sen hetken kylmäverikuningas Hallsta Lotuksesta. Voittoaika 20,3a oli Pihlajan Aaronin ennätys ja sellaiseksi se jäi uran loppuun saakka. Hallsta Lotusta ohjastanut Jan-Ove Olsen antoi kaiken kunnian voittajalle, eikä selitellyt tappiota. "Saimme sellaisen juoksun, mitä olin ajatellut ja olen ihan tyytyväinen hevoseen", hän totesi. Seitsemänvuotiaana Pihlajan Aaroni voitti vain kerran, mutta ykkönen oli sitäkin maukkaampi. Tulevat ravikuninkaat Köppinen ja Erikasson saivat tyytyä Tähtisprintterissä muihin totosijoihin.

Vuoden 2012 Tähtisprintteri oli Pihlajan Aaronin viimeinen suurkilpailuvoitto.

Kahdeksanvuotiaana Pihlajan Aaroni voitti vielä avoimen ryhmän Mikkelissä, mutta sen jälkeen se ei enää aivan parastaan esittänyt. Se juoksi 12-vuotiaana viimeisen starttinsa, mutta voitti neljällä viimeisellä kaudellaan vain yhden paikallisravilähdön. Toki se muistutti luokastaan vielä viimeisellä kaudellaankin esimerkiksi valiodivisioonafinaalissa, jossa edelle jäivät vain Costello ja Polara. Viimeisen starttinsa Pihlajan Aaroni juoksi 18.3.2017 ja sen jälkeen yksi kaikkien aikojen nuorista suomenhevosista siirtyi viettämään eläkeläisen elämää Sanna-Tuulia Lehtomäen talliin Euraan.

Hevosurheilunlehden keskiviikko 21.4. numeron Vielä on virtaa -sarjassa käydään paikan päällä Eurassa katsastamassa, miten 16-vuotias Pihlajan Aaroni viettää hyvin ansaitsemiaan eläkepäiviä. Alla olevasta videosta jokainen voi jo tehdä omia päätelmiä, millaisella mielellä ruuna päiviään viettää.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi