Harjun Oppimiskeskus on rakentamassa ensi syksyksi 1,5 miljoonan euron aktiivitalli-pihattoa.

Pihattoon on tulossa kaksi noin 20 hevosen laumaa, useat heinä- ja väkirehuautomaatit sekä kaksoiskatokset makuuhalleineen. Alueen yhteispinta-ala on 8000 neliötä.

”Tätä on Harjussa jo pitkään suunniteltu”, kertoo Harjun rehtori Mika Palosara. ”Ensimmäinen asia tässä on hevosten hyvinvointikysymys. Touhumme ei ole ollut täysin ajanmukaista, ja tässä muodossa hevoset pystyvät elämään lajityypillisemmin.”

Harjussa hevoskohtaiset eläinlääkärikulut ovat olleet suhteellisen suuret, minkä on nähty johtuvat hevosten epäsäännöllisestä käytöstä. Aktiivitallissa hevoset liikkuvat jatkuvasti, jolloin esimerkiksi oppilaiden lomien vaikutus ei ole niin suuri.

Toinen iso asia on se, että hevosten hoito saadaan järjestettyä taloudellisesti ja joustavasti myös ilman oppilaiden panosta. Palosara kertoo, että opiskelijat väsyivät jatkuvaan tallityöhön.

”Totta kai on hyvä treenata ja tottua, mutta tuntui siltä – sana on ehkä liian vahva – mutta tuntui siltä, että heitä riistettiin tällä. Hevoset pitää saada hoidettua myös ilman oppilaita, ja pihatto on kevyempi ja joustavampi muoto.”

Investointi tehdään 110 000 euron säätiöavustusta lukuun ottamatta oppimiskeskuksen omalla rahalla. Rahoitus on järjestetty ja rakennuslupa saatu, mutta lupa ei ole vielä lainvoimainen hylätyn oikaisuvaatimuksen valitusajan takia. Rakentaminen saadaan silti aloittaa.

”Harju haluaa profiloitua hevosen hyvinvointiin, ja mielestäni kaipaamme itsetutkiskelua koko alalle. Meillä on täällä mäellä yksi museo, mutta en halua koko oppilaitosta museoksi”, Palosara sanoo.