Miten olisi ravipiknik? Keittiömestari Heikki Ahopelto kokosi tuleville kesäraviretkille sopivat vinkit ja herkut.

Piknik on hyvä konsti järjestää ulkoilmatapahtumassa ruokailu, josta löytyy seurueen jokaiselle jäsenelle jotakin. Myös raviradan kupeessa voi järjestää ikimuistoisen piknikin.

Keittiömestari Heikki Ahopellon mukaan onnistuneen piknikin merkki on se, että siitä puhutaan vielä jälkeenpäin.

”Tärkeää on, että se ei saa enää paikan päällä työllistää liikaa. Stressittömyys on piknikin tärkeä ominaisuus”, Ahopelto sanoo.

Kaikkein tärkeintä yhteistä ulkoruokahetkeä valmistellessa on pitää huolta siitä, että asiat pakataan oikein, jotta niiden laatu, maku ja mehukkuus säilyvät. Piknikkiä varten ei välttämättä tarvita uusimmalla teknologialla varustettua kylmälaukkua.

”Eväät voi hyvin pakata vaikka siten, että laittaa kaksi pahvilaatikkoa päällekkäin ja niiden sisälle vähän jäitä. Jos pakkaa hyvin, ruoat pysyvät kylminä pitkään”, Ahopelto sanoo.

Ahopellon mukaan ruoat kannattaa valita niin, että ne voidaan viilentää jääkaapissa tai pakastimessa etukäteen, jotta ne pysyvät kylminä mahdollisimman pitkään.

Pieni hetkellinen lämpeneminen ennen syömistä ei ole Ahopellon mukaan ongelma. Hän kuitenkin muistuttaa, että mikäli ruokia jää yli, niitä ei ole syytä enää viilentää ja laittaa uudelleen tarjolle.

1020963

Ruokien pakkaaminen erikseen kelmuihin tai papereihin parantaa niiden säilyvyyttä. Tämän lisäksi on keino, jolla voidaan miellyttää mahdollisimman montaa ruokailijaa.

”Sitten paikan päällä asetellaan eri komponentit tarjoiluastioille siten, että siitä voi jokainen kerätä omat annoksensa. Jos esimerkiksi äijät eivät halua syödä salaattia, samat ainekset voi koota leivän päälle”, Ahopelto sanoo.

Keräilytyylillä on helpompi huomioida myös erikoisruokavaliota noudattavat sekä lapset.

Kertakäyttöastiat ovat monesti helpoin vaihtoehto piknikille. Tyylikyyttä saa ottamalla mukaan posliiniset tarjoiluastiat. Ne on mahdollista myös viilentää kylmiksi pakkasessa ennen lähtöä ja pakata sitten mukaan kuljetuslaatikon pohjalle. Näin myös astiat auttavat osaltaan ruokien viileänä pysymisessä.

Jos kesäretkellä haluaa ehdottomasti syödä lämmintä ruokaa, Ahopelto kehottaa ottamaan mukaan trangian, eli retkikeittimen. Retkikeittimen avulla ruoat voi lämmittää paikan päällä muutamissa minuuteissa. Ahopellon antamista esimerkkiruoista suuri osa onkin sellaisia, jotka voidaan syödä joko kylminä tai lämpiminä.

1020969

Ahopellon mukaan suomalaisten yleisötapahtumien ruokakulttuuri on nostamassa päätään.

”Ruokakulttuuri on parantumassa, mutta siinä on edelleen suuria alueellisia eroja. Esimerkiksi tämä uusi katuruokakulttuuri näkyy tapahtumissa, mikä on iloinen asia”, Ahopelto sanoo.

Katuruokakulttuurilla Ahopelto viittaa Street food -trendiin, joka näkyy muun muassa lisääntyneinä ruoanmyyntikojuina ja pop up -ravintoloina. Itse katuruoka voi olla oikeastaan mitä vain. Vaikka kulttuurilla viitataan lähinnä tapaan valmistaa, myydä ja syödä ruoka, myös useat kivijalkaravintolat hakevat menuihinsa vivahteita Street food -ilmiöstä.

Vaikka kasvisruokatarjonta on useissa tapahtumissa edelleen kapeaa, Ahopelto kokee, että senkin kanssa on menty eteenpäin.

”Kasvikset ovat monipuolisia ja haastavia. Hyvässä ruoassahan liha voi olla vain valinnainen lisä. Toisaalta myös taloudellinen tilanne on pakottanut ajattelemaan, että hyvä ruoka voi olla muutakin kuin sitä ankanmaksaa”, Ahopelto sanoo.

Ahopellon omien ravikokemusten muistot vievät keittiömestarin takaisin armeija-aikoihin.

”En muista mikä ravirata oli kyseessä, mutta muutamana viikonloppuna lähdimme poikien kanssa intistä raveihin. Sen muistan, että hauskaa oli!”

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Hevosurheilun kesäliitteessä 2015. 

1020968

1020970

Heikki Ahopellon ravipiknik-reseptejä

Paahdetut kasvikset

Tarvitset:
Kasviksia oman maun mukaan,
esimerkiksi porkkanaa, perunaa,
kukkakaalia ja kesäkurpitsaa
Öljyä
Suolaa, pippuria, sokeria
Pilko kasvikset haluamasi kokoisiksi paloiksi.
Älä sekoita kasviksia keskenään, vaan paahda ne erillään toisistaan. Näin piknikin jokainen herkuttelija voi valita lautaselleen ne kasvikset, joista itse pitää.
Pyörittele kasvikset öljyssä. Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria.
Paahda uunissa 215 asteessa 10–15 minuuttia.
Tarkista suolan ja pippurin määrä tarjoiluvaiheessa.
Vinkki! Myös punajuuret ovat paahdettuina herkullisia. Paahda punajuuria kuorineen suolapedillä uunissa 200 asteessa noin tunti. Tarkista, että ne ovat läpikypsiä. Kuori ja pilko jäähtyneinä.

Punajuuri–savujuustosalaatti

Tarvitset:
Kypsennettyjä punajuuria
Savujuustoa
Sipulinvarsia
Oliiviöljyä
Suolaa, pippuria ja sokeria
(Rosmariinia)
Pilko ja sekoita keskenään jäähtyneet punajuuret sekä savujuusto ja sipulinvarret. Lisää joukkoon oliiviöljy, suolaa, pippuria ja ripaus sokeria. Koristele halutessasi tuoreella rosmariinilla.

Kaprismajoneesi

Tarvitset:
1 dl hyvää majoneesia
2 rkl huuhdeltuja kapriksia
Sitruunamehua
Suolaa ja pippuria
(1 anjovisfile)
Hienonna kaprikset ja sekoita ne majoneesin joukkoon. Lisää suolaa, pippuria ja hiukan sitruunamehua. Halutessasi voit lisätä joukkoon myös anjovisfileen.