Loviisalainen vapaaehtoistyön ohjaaja Seppo Salopuro katselee ihaillen ympärilleen Härmässä. ”Täällä on tekemisen meininki. Kun menet kauppaan, sinut huomioidaan ystävällisesti asiakkaana.”

Tekemisen meininkiä on 62-vuotiaalla Salopurolla itselläänkin. Mies on saapunut seuraamaan Härmän Powerparkin raviviikonloppua polkupyörällä kotoaan Loviisasta. Helsingin kautta kiertänyt reitti on tähän asti tarkoittanut 600:aa poljettua kilometriä.

”Halusin laittaa itseni kuntoon. Starttasin matkaan kesäkuun alussa, ja vasta viimeisinä päivinä olen pyöräillyt yli sadan kilometrin päivämatkoja”, Salopuro kertoo.

Salopuro on ollut vuosikymmeniä innokas raviharrastaja.

”Hevosurheilusta saan enemmän elämyksiä kuin ihmisurheilusta. Se antaa enemmän tunteita. Ajattele vaikkapa Mikkelin St Micheliä. En ole pelimiehiä, vaan nautin hienoista hevosista.”

Kotikaupunki Loviisaan liittyen Salopurolla on toive. ”Ohjaan työkseni ihmisiä, jotka voisivat laittaa Loviisan raviradalla paikat maaliin, jos kaupunki vain lahjoittaisi maalit. Pekka Lillbackan Hevosurheilussa ollut haastattelu antoi tähän kipinän. Toivon, että kaupunginjohtaja on ajatukselle suosiollinen.”

Salopuro kaipaa suomalaisille raviradoille pikkunättiä kosketusta.

”Ei ihme, että Solvallassa on Elitloppetin aikaan väkeä. Rata on kaiken muun lisäksi kaunis paikka.”

Pyörällä tehty pitkäravireissu on opettanut Salopurolla kaksi asiaa.

”Kuka tahansa pystyy tähän kun vain viitsii. Ikävämpi asia on se, että tienvarret ovat kauhean roskaisia.”

Suomen raviurheilulle Salopurolla on yksi toive. ”Iloisempi ääni ja työnteko vievät lajia eteenpäin. Televisiolähetyksissä kuuluu paljon valitusta.”

Nordic King -kisasta Salopuro odottaa suomalaiskaksikon ja Månprinsen A.M.:n välistä taistoa.

”Minun puolestani Månprinsen saa vaikka voittaa, sen tarina on niin hieno. On hienoa, että meillä on nyt tällaisia tähtihevosia kuin Jokivarren Kunkku ja Vitter. Näitä tarvitaan, jotta saadaan väkeä radoille.

Lisää teemasta: Nordic King