Pilottihanke on saanut hyvin tuulta alleen ja on leviämässä Keski-Suomesta muualle maahan.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piirissä käynnistynyt heppakaveritoiminta lanseerattiin virallisesti keskiviikkona 15.8. Mukana yhteistyössä ovat Suomen Hippos, Suomen Ratsastajainliitto, Suomenhevosliitto, kunnat ja joukko vapaaehtoisia toimijoita, kuten tallinpitäjiä.

Heppakaveritoiminta on tukimuoto lapselle, joka esimerkiksi kokee yksinäisyyttä tai vaikeuksia koulussa ja tarvitsee tukea elämäntilanteeseensa. Toimintaan hakeudutaan koulun kautta ja se on osa tukioppilastoimintaa.

Hanke perustuu siihen, että lapsen on monesti helpompi kertoa hevoselle kipeimmistä asioistaan kuin esimerkiksi ihmiselle. Eläimen koskettaminen ja sen kanssa toimiminen saavat myös aikaan hyvänolontunnetta. Tämä haluttiin saada siirrettyä käyttöön laajemmalti, ja projekti sai alkunsa muutaman ihmisen aloitteellisuudesta viime elokuussa. Kokeiluvaihe käynnistyi Petäjävedellä.

“Ensin etsittiin tallia ja sopivia heppakavereita”, toimintamallia kehittämässä ollut petäjäveteläinen Jaana Strömberg kertoi. “Sen jälkeen luotiin yhteistyöverkko koulun ja sosiaalitoimen kanssa, jotta saatiin viranomaistahot mukaan.”

Kyllikki Frimanin talli on ollut mukana hankkeessa, ja ensimmäiset kokemukset ovat olleet positiivisia.

“Olemme tehneet normaaleja tallihommia, esimerkiksi lakaisua ja varusteiden siivoamista. Lapset ovat myös päässeet mukaan koppakärryillä ajamaan tai ratsastamaankin. Tämä on ihan mukavaa eikä projektista ole ollut haittaa tallin muulle toiminnalle.”

Tällä hetkellä heppakaveritoimintaa on Keski-Suomen alueella, mutta se on laajenemassa muun muassa Kymen alueelle ja Lappeenrantaan. Myös Uudellamaalla on kiinnostus herännyt.