Hevosurheilun verkkosivujen etusivun gallupissa kysytään suosikkia suomalaisista hevosaiheisista musiikkikappaleista. Muistatko vielä nämä laulut? 

Juokse sinä humma – Tapio Rautavaara

Keihään olympiavoittaja ja jousiammunnan maailmanmestari Tapio Rautavaara levytti kappaleen ensimmäisen kerran vuonna 1953. Kyseessä on kansansävelmä, jonka säveltä ja varsinkin sanoja Rautavaara muokkasi.

Jenkka hevosen puhdistamisesta – M.A. Numminen

Mauri Antero Numminen sävelsi jenkan suoraan armeijan ohjesäännön tekstiin. Kappale levytettiin ensimmäistä kertaa Nummisen vuonna 1967 ilmestyneelle debyyttialbumi M.A. Numminen In memorialille.

Heppa – Ultra Bra

Kappale löytyy Ultra Bra –yhtyeen toiselta albumilta, Kroketti. Sen on säveltänyt Kerkko Koskinen ja sanoittanut toimittaja Juhana Rossi.

Takalan Matin laulu – Sanfrid Takala

Eteläpohjalainen kansanlaulu tunnetaan myös nimellä Mullon hyvä hevonen. Matti Edvard Takala on suomalainen hevosmieslegenda, joka vielä 82-vuotiaana ajoi Säilällä vuoden 1951 kuninkuuskilpailussa. M.E. Takalan veli Sanfrid levytti laulun vuonna 1912.

Nelijalkainen ystäväni – Pertti Puikkonen 

Ravivalmentaja Pertti Puikkonen esitti Taisto Wesslinin sävellyksen ja Chrisse Johanssonin sanoituksen vuonna 1980 ilmestyneellä levyllä Iltaravit. Levyllä on usean eri esittäjän hevosaiheisia lauluja.

Kättä päälle ja käsirahaa – Hortto Kaalo

Romaniyhtye Hortto Kaalo levytti vuonna 1973 singlen, jonka molemmilla puolilla oli Jukka Virtasen Jaakko Salon sävellykseen sanoittama raviaiheinen laulu. Toto toi – toto vei löytyy singlen toiselta puolelta. Kättä päälle ja käsirahaa on myös yhtyeen samana vuonna ilmestyneen albumin nimikappale.

Ihahaa – PMMP

Laura Latvalan runokirjasta Pikku-Marjan eläinkirja napatun runon sävelsi Marjatta Meritähti. Lapsikuoro Karviaiset levyttivät kappaleen ensimmäisen version vuonna 1980, tämä poprock-yhtye PMMP:n levytys on vuodelta 2007.

Villihevosia – Hanna Ekola 

Karaokeklassikon asemaan noussut Villihevosia ilmestyi vuonna 1990. Se on esittäjänsä Hanna Ekolan sanoitus ja sävelen on tehnyt hänen veljensä Martti Heikkilä.

Ravimatka – Jaakko Teppo

Suomalaista kuplettiperinnettä eteenpäin vienyt Jaakko Teppo levytti vuonna 1984 albumin Onnen kerjäläinen, jolta löytyy tämä tarina Mossella iltaraveissa käynnistä.

Iltaravit – Heikki Kinnunen

Edellä mainitun Iltaravit-levyn nimikappaleen ovat Gioacchimo Rossinin oopperasävellykseen William Tell Overture sovittaneet ja sanoittaneet Pertsa Reponen ja Heikki Kinnunen. Kinnunen on ollut ”oikea” ravimies, hän muun muassa omisti 1980-luvulla 29 voittoa ottaneen Mata Harin.

Vanha Riimu – Reijo Taipale 

Amerikkalaisen cowboy-laulun There’s a bridle hangin’ on the wall on moni levyttänyt Kullervon suomalaisilla sanoilla aina 50-luvulta lähtien. Tämä Reijo Taipaleen esitys on vuodelta 1992.

Kengitäppä poika – Tumppi Varonen & Problems

Punkyhtye Tumppi Varonen & Problems? levytti tämän vanhan romanien perinnelaulun vuonna 1982.

Käy äänestämässä omaa suosikkiasi verkkosivujen etusivulla osoitteessa hevosurheilu.fi!

Kappaleiden esittelyt kirjoitti Harri Lind.