Ypäjän huutokauppa järjestetään tänä vuonna 23. syyskuuta. Kuva: Harri Lind
Ypäjän huutokauppa järjestetään tänä vuonna 23. syyskuuta. Kuva: Harri Lind

Huutokauppakulttuuri vahvistuu - raviliigavarsoille saatava jatkoa

Suomalainen hevoshuutokauppakulttuuri on mennyt varsinkin viime vuosina eteenpäin, taloudellisesta matalasuhdanteesta huolimatta. Myönteisessä kehityksessä on ollut monta käsi kädessä kulkenutta tekijää.

Itse huutokauppatapahtuma on kehittynyt oikeaan suuntaan. Ruoka- ja juomapalvelut sekä yleiset puitteet ovat tätä nykyä tasolla, joka mahdollistaa tapahtumassa viihtymisen niin myyjille, ostajille, medialle kuin muillekin sidosryhmille. Kun huutokauppa siirtyi Vermosta Teivon kautta Ypäjälle, on tapahtumaan osallistuneiden ihmisten määrä noussut parista sadasta jopa toissa vuoden ennätykseen pariin tuhanteen.

Kaikkein olennaisinta Suomen raviurheilun kannalta on ollut myytävien varsojen sukutaustojen myönteinen kehitys. Niin ikään myytävien hevosten kunto ja ulkonäkö on parantunut. Huutokaupan laadullinen taso yhdistettynä kasvavaan yleisömäärään saa aikaan positiivisen hintakehityksen. Vaikka moni yksilö yhä myydään varsin huokeasti, eivät korkeammatkaan hinnat enää ole tavattomia.

Merkittävin yksittäinen nousujohteista hintakehitystä ruokkinut asia on ollut Raviliiga-hevosten hankkiminen huutokaupasta. Se on tuonut näkyvyyttä tapahtumalle sekä lisännyt hevosten kysyntää. Raviliiga-hevosten kimppojen myynti, markkinointi ja asioiden hoito vaatii suurempia ponnisteluja kuin äkkiseltään arvaisi. Suomalaisen hevosjalostuksen ja raviurheilun etujen mukaista olisi, että resurssit tähän turvattaisiin ja Raviliiga-toiminnasta saataisiin jatkuvaa. Toiminta on tuonut paljon uusia kimppaomistajia ja moni varsoista on esiintynyt radoilla edukseen.

Huutokaupoissa myytyjen hevosten hyvä menestys auttaa huutokaupan markkinoinnissa varmasti enemmän kuin mikään muu asia. Kahdentoista eniten ansainneen huutokaupoissa myydyn hevosen joukossa näyttäisi olevan  kymmenen lämminveristä ja kaksi suomenhevosta. Tämä on lähellä huutokaupoissa myytyjen hevosten suhdetta eri rotujen välillä.

Eniten ansainnut hevonen on Kasvattajakruunu-voittaja ja sittemmin Ranskassakin menestynyt Oz Kemp (Barbeque-Speedy Somolli) 255 580 euron tienesteillään. Kakkosena tulee Suomen Mestari Air Force (Speedy Tomali-Cold Comfort) 250 514 euron ansioilla ja kolmantena Kriteriumissa toisen ja Derbyn kolmannen sijan ottanut Owen Kemp (Southwind Pinnacle-Gus Lobell) 231 165 eurolla.

Listassa on seuraavana kolme kovaa tammaa: ravikuningatar Milia (Kihin Hiski-Patrik) 177 245 e, perässään yhä kilpailevat Kriterium-voittaja Bosses Lily (The Bosses Lindy-Donerail) 163 275 e ja Villinmiehen Tammakilvan sankaritar Ranskaan viety Stoneisle Lilian (SJ’s Caviar-Lindy Lane) 147 508 e.

Jälkimmäisen kuusikon parhaiden varsojen listalla muodostavat Sundsvik Saigon (Diamond Circle-Recourse), Suur-Hollolan Best Ladyn kakkonen Alice Laukko (Choctaw Brave-Cotton Hanover), Uuteen-Seelantiin viety Derbyn kolmonen Daryl Boko (Majestic Son-Donerail), Kymenlaakso-ajon kakkonen Name It Kemp (Express Ride-Speedy Crown), Derbyn kakkonen Sahara B Boy (Make It Happen-Alf Palema) ja Villinmiehen Tammakilvan kakkonen Tupla-Heli (Kihin Hiski-Resori) 87 578 euron ansioillaan.

Kymmenen vuoden kuluttua listalle on varmasti noussut uusia hevosia. Siihen on helppo uskoa, kun katsoo 23. syyskuuta Ypäjällä järjestettävän huutokaupan huutokauppaluettelon isiä ja emänisiä. Isät ja emänisät ovat lähes kautta linjan hyviä periyttäjiä. Tutkittuani isä-emänisä-yhdistelmät voin todeta, että sukujen yhteensopivuuteen on kiinnitetty enemmän huomiota kuin ennen.

Tämän artikkelin alle on koostettu lista huutokaupassa edustettuna olevista sukuyhdistelmistä.

Kasvattajien ja hevosenomistajien unelmat elävät ja aina silloin tällöin myös täyttyvät. Tuuria matkaan unelmoijat ja tähtiin kurkottajat.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi