Satu ja Tuomas Juurisen oriasema Zellelän oldenburg-ori Don Larino (Don Primero – Larinero) lopetettiin maanantaina 22-vuotiaana.

“Vielä kun jää hyvät muistot, ja herra on tolpillaan. Siitoskauden aikana näkyi, että sillä alkoi olla kipuja. Pitää olla armelias”, oriin omistaja Satu Juurinen huokaa.

Ori tuli Suomeen vuonna 2012, ja se merkittiin FWB-kantakirjattiin keväällä 2013.

”Olimme pitkään etsineet oria Saksasta myös isoilta oriasemilta, ja meille tarjottiin ihan kamalia oreja. Luulimme jo, että emme löydä mitään, kun kuuulimme Don Larinosta”, Juurinen muistelee.

Don Larino oli 16, mutta sen omistaja Herman Dirks oli jo 79-vuotias ja lopettamassa oriaseman pitämisen. Helsingin olympialaisissakin ratsastanut Dirks oli ostanut Don Larinon 1-vuotiaana ja kilpaillut sillä itse 3- ja 4-vuotiskaudet.

”Don Larinon hienous näkyi heti ensi vilaukselta, sen laatu ja karisma. Isännän piti pidellä minua, että en ostanut sitä aivan välittömästi.  Jo kumarainen Dirks pintelöi sen meille, ja esitti liinassa, oikea vanha saksalainen herramies. Menimme neuvottelemaan sisälle, ja me saimme ostaa sen. Sillä hevosella oli hyvä elämä, jonka soisi kaikille oreille”, Juurinen kertoo.

Vasta Suomessa kävi ilmi, että Don Larinolle oli koulutettu kaikki GP-liiikkeet orishow-esiintymisiä varten. Mikaela Soratie esitti oriin Ypäjällä.

”Hän ratsasti sitä ehkä kolme kuukautta, ja sitä ennen se oli ollut ratsastamatta jotain viisi vuotta. Mutta sillä oli niin hyvä ratsastettavuus. Saksassa molemmat testiratsastajat olisivat antaneet sille 11”, Juurinen hymyilee.

Jälkeläisiä syntyi Suomeen 128, ja vielä tänä vuonna siemennettiin 34 tammaa.

“Se oli ihana hevonen. Orihommissa karjas, muuten aivan super käsitellä. Eikä katsomossa täytynyt olla kuin 3 ihmistä, niin se alkoi esiintyä”, Juurinen kertoo.