Hagalund Trotters Oy:n vastikään Yhdysvalloista hankkima Harper Blue Chip palkittiin Ypäjän orinäyttelyssä päivän parhaana ja II-palkinnolla.

Seitsemänvuotias Harper Blue Chip (Majestic Son – Winning Jonlin, Muscles Yankee) keräsi päivän korkeimman pistemäärän 72 ja palkittiin II-palkinnolla näyttelyn parhaana lämminverisenä. Sen jalostusarvoennuste oli hyvä.

Lautakunta luonnehti oria näin:

“Pisteytyksen pohjalla on oriin omat hyvät suoritukset ja hyvä suku. Tyypiltään ori on hieman raskas ja lyhytlinjainen. Se on lihaksikas kilpahevonen, mikä näkyy sen rakenteessa. Ajokokeessa ori sai paljon posiitiivista arvostelua, esimerkiksi liikkeistä 9p, missä kehuttiin sen rytmikästä ravia. Luonteeltaan se on pirteä, eloisa ja nöyrä ajaa, sekä kiitettävä tarkastaa.”

Hagalund Trotters Oy:n edustaja Mika Sohlberg kertoi Harper Blue Chipin saapuneen Yhdysvalloista Suomeen vasta viikko sitten perjantaina. Se teki matkaa kymmenen päivää ja tuotiin suoraan Ypäjälle.

“Ori on hyvä hevonen siitokseen, ja tuntuu mukavalta, että myös jalostusvaliokunta on sitä mieltä”, Sohlberg kommentoi. “Se oli vähän kuiva matkustuksen jäljiltä, mutta Sanna Kiiskille kiitos, että hän sai sen noin hienoon kuntoon viikossa.”

Harper Blue Chip siirtyy jonkin ajan kuluttua Ypäjältä Lohtajalle, missä sitä odottaa siitospuuhat. Sille on jo nyt toistakymmentä varausta.

 

Nelivuotiaaksi kääntynyt Hotshot Luca hoitajansa Etta Pakkasen kanssa. Kuva: Ada Pykäläniemi

Nelivuotiaaksi kääntynyt Hotshot Luca hoitajansa Etta Pakkasen kanssa. Kuva: Ada Pykäläniemi

Ikäluokkansa supertähtenä viime kaudella loistanut Hotshot Luca sai III-palkinnon ja sijoittui pisteissä neljänneksi (70p). Kalevi Pietilä seurasi innoissaan oritta koko päivän, ja kuljetti sitä edestakaisin arvostelupaikkojen välillä. Kun tulos oli selvillä, hän mietti jo oriin seuraavia etappeja.

“Luca pääsee hyppäämään jo ensi viikolla, siltä otetaan siemeniä pakasteeseen. Sen jälkeen voitaisi katsoa millaisia lähtöjä Ruotsin puolella olisi. Jos minä saisin päättää, kilpailisimme koko ajan, sillä Luca on hyvässä kunnossa”, hän jutteli.

 

Ossi Nurmonen esitteli itse tuoreen hankintansa Winter Harborin. Kuva: Ada Pykäläniemi

Ossi Nurmonen esitteli itse tuoreen hankintansa Winter Harborin. Kuva: Ada Pykäläniemi

Ossi Nurmosen jalostukseen hankkima viisivuotias Winter Harbor (Muscle Hill – Spectacular Bay, Andover Hall) oli ehtinyt olla Suomessa vasta 12 päivää ennen näyttelyä. Se sai III-palkinnon ja 61 pistettä.

“Tämä on todella mukava hevonen kaikin puolin, hyvin oman arvonsa tunteva, mutta nöyrä. Sille sopii kaikki. Nyt se menee siitokseen, mutta ei ole poissuljettu, etteikö sitä voisi radalla jonain päivänä nähdä”, Nurmonen kertoi.

Suomen Hippoksen jalostusjohtajan Minna Mäenpään mukaan lämminverioriiden yleinen taso oli vaihteleva, mutta kiinnostus kasvatukseen on selvästi nousussa.

“Uusia oriita oli paljon ja kevään aikana niitä on tulossa lisää. Se on kasvatuksen näkökulmasta positiivista ja mielenkiintoista.”

 

Päivitetty klo 20.10: lisätty Ossi Nurmosen kommentti.

Jalostukseen hyväksytyt lämminverioriit, Ypäjän orinäyttely 15.2.2018:

II-palkinnolla palkitut:
Harper Blue Chip (Majestic Son), 72p
Beer Summit (Cantab Hall), 71p
Luckycharm Hanover (Andover Hall), 71p

III-palkinnolla palkitut:
Hotshot Luca (Dream Vacation), 70p
Big Man Ev (Chapter Seven), ei ajokokeessa, 65p
Traveling Man (Supergill), 62p
Owen’s Club (Duke Of York), 61p
Winter Harbor (Muscle Hill), 61p

IV-palkinnolla palkitut:
Broadway Legs (Broadway Hall), 54p
Hill Yes (Muscle Hill), 42p

V-palkinnolla palkittu:
Enjoy’s Paycheck (Enjoy Lavec), 32p

Jälkeläisarvostelussa palkitut:
Pastor Stephen (Cantab Hall), AB
Global Glide (Yankee Glide), AC

Poissa:
Smilin Eli (Muscles Yankee)
Farifant (And Arifant)