Larva-Jussilaan Ilmajoelle syntyneet kaksovarsat ”Sisu” ja ”Voima” ovat viime viikkoina niittäneet mainetta sosiaalisessa mediassa. Tiedossa on myös aiempina vuosina eloonjääneitä kaksosia.

Vuonna 2011 Katri Kaaron siitostamma Illan Virkku asui Karita Ukkolan tallissa Kouvolassa. Mikkelissä asuva Kaaro sai Ukkolalta eräänä aamuna puhelun, että tamma on varsonut yöllä, mutta ei siinä vielä kaikki.

”Karita oli edellisenä iltana arvellut, että tamma varsoisi minä hetkenä hyvänsä. Aamulla hänen mennessään talliin siellä oli kaksi varsaa, kummatkin olivat siis jo siinä vaiheessa syntyneet, mutta toinen niistä oli vielä kalvopussissa. Karita luuli ensin, että kalvopussissa oleva varsa on kuollut, mutta huomasi sitten, että siellä se hengittelee”, Kaaro kertoo.

Bokerilaiset suomenhevoskaksoset Maisakaarina ja Vingerpori ovat nyt viisivuotiaita. Heti ensi minuuttien jälkeen ne osoittautuivat todella elinvoimaisiksi yksilöiksi.

”Karita juotti niille ternimaitoa, ja ne nousivat itse ylös ilman apuja. Emälle tuli pian kaviokuumeoireita, minkä vuoksi eläinlääkäri Marko Finne tuli paikalle”, Kaaro kertoo.

”Oireet kestivät vain muutaman tunnin, mutta se vaikutti hieman maidontuloon. Varsat saivat tammanmaitokorviketta, jota ne alkoivat juoda ämpäristä. Siinä oli vaan sellainen ongelma, että kun emäkin olisi halunnut juoda siitä ämpäristä, ja minun koirani myös”, Kaaro nauraa.

Kasvattaja kertoo kaiken menneen ihmeellisen hyvin.

”Vaikka kaksosten kanssa olisi kaikki kamaluudet voineet tapahtua.”

Mia Segercrantzin tekemä video kaksosvarsoista ja Illan Virkku -emästä.

Maisakaarinan ja Vingerporin tiet erosivat siinä vaiheessa, kun Vingerpori lähti orilaitumelle. Sen osti mikkeliläinen Sirpa Lahti, Maisakaarina puolestaan meni Haminaan Minna Vainikalle ja Sini Huhtala-Lankille.

”Kummatkin ovat rakastavissa kodeissa. Maisakaarina juoksi jo Nuoret radalle -lähtöjä, mutta loukkaantuminen on tuonut mutkia matkaan”, Kaaro sanoo.

Varsat ovat tavanneet toisensa vielä kerran sen jälkeen, kun ne muuttivat uusiin koteihinsa. Vuonna 2013 Kaaro halusi saada kaksoset samaan näyttelyyn Kouvolaan, mikä saatiinkin toteutettua.

Erkki Olli pääsi arvostelemaan kaksoset, sellaista ei kuulemma hänen kohdalleen ole aiemmin osunut”, Kaaro sanoo.

Mia Segercrantzin tekemä video kaksosten jälleennäkemisestä Kouvolassa vuonna 2013. 

Hevosurheilu pyysi Larva-Jussilan kaksosvarsauutisen yhteydessä ihmisiä, jotka tietävät elävistä hevoskaksosista, olemaan yhteydessä toimitukseen. Vingerporin ja Maisakaarinan lisäksi ilmoitettiin myös kahdesta muusta kaksostapauksesta.

Vuonna 1984 Kauhajoella syntyi Kauno Salmenoksan omistamalle Veeruskalle kaksosvarsat Jonnen-Jarrusta. Orivarsan nimeksi tuli Jarrun-Muisto ja tammanvarsan nimeksi Karula. Ilmoittaja kertoo, että juoksijoita varsoista ei koskaan tullut, mutta kelpo hevosia kuitenkin.

Myös lämminverisistä kaksosista tuli ilmoitus. Kolmevuotiaat Zestful Wolf ja Destroys Peace ovat ravisukuisia, niiden emä on Concrete Jungle ja isä McCarron. Kaksoset omistaa Satu Munne ja Jere Sahala.

”Noin kymmenen minuuttia vanhempi varsa Destroys Peace on normaalin hevosen kokoinen ja pienempi Zestful Wolf ponin kokoinen. Molemmat ovat erittäin eläväisiä tapauksia, pienemmän jalat vänkyrät, mutta se ei menoa haittaa!” Satu Munne kertoo.

Hevosurheilun Varsoja syntyy –lomakkeella voit lähettää kuvan ja tiedon uudesta perheenjäsenestä. Varsoja syntyy -arkisto on selattavissa täällä.