Tämän vuoden jalostuspäivät Jokimaalla alkoivat paneelikeskustelulla Ranskan raviurheilusta ja ravihevoskasvatuksesta.

Panelisteina olivat pitkään Ranskan ravitalleilla työskennellyt Satu Liitiäinen, ammattivalmentajat Rainer Björkroth ja Antti Ojanperä, Ranch Kellyn omistaja-valmentaja Anne Luttinen sekä toimittaja Risto Olamo.

Satu Liitiäinen kertoi ranskalaisesta systeemistä, joka siilaa vain lahjakkaimmat kilpahevosiksi. Hän muistutti, että Ranskassa syntyy vuosittain 10 000–11 000 ravisukuista varsaa, mutta koelähtöön niistä päätyy vain 40 prosenttia. Liitiäisen mukaan valmentajat karsivat varsoja kovalla kädellä jo sisäänajon jälkeen.

”Valmentaja ajaa varsalla kaksi viikkoa ja saattaa sitten todeta, ettei tästä tullutkaan mitään ja siirtyä seuraavaan”, hän kuvaili.

Rainer Björkroth ja Antti Ojanperä vahvistivat käsitystä, että Ranskan sukuiset hevoset ovat usein omaperäisiä käytökseltään.

”On ne selkeästi eriluonteisia kuin amerikkalaiset”, Björkroth koki. ”Niiden kanssa pitää mennä hellällä kädellä.”

Ojanperä näki ranskalaisen hevosen pään ulkomuodossa jo viitteitä, mitä sisältä löytyy.

”Jos ranskalaisella on ruma pää, niin kyllä se aika tyhmä on”, hän huomautti.

Anne Luttinen kertoi ajatuksista Ranch Kellylle tulevaa sulhasta valitessaan. Hän oli Ranskan matkallaan nähnyt Love Youn ja ihastunut siihen. Asiantuntijoiden kanssa keskusteltuaan hän päätyi kuitenkin Readly Expressiin.

”Ehkä Love Youn kanssa olisi syntyvään varsaan tullut jo liikaa ranskalaisuutta”, hän pohti.

Keskustelun päätteeksi kuultiin yleisön kommentteja. Martti Ala-Seppälä sanoi, että kaikki edistysaskeleet, jotka ranskalainen ravuri on tehnyt, on tullut amerikkalaisen veren avulla.

”Ranskalaisesta rodusta ei oikeastaan voi enää puhua”, Risto Olamo myönsi.

Jalostuspäivät jatkuvat huomenna, silloin puhutaan raviurheilun ja kasvatuksen tulevaisuustyöstä ja eläinlääkäri Merja-Liisa Toivonen kertoo aiheesta ”tammat tiineeksi”.

Lisää aiheesta ensi keskiviikon Hevosurheilussa.