Parvelan Retu sai kahdenlaisia hyviä uutisia tämänpäiväiseltä klinikkakäynniltä.

Parvelan Retun jalostusarvostelu jäi viime perjantaina Jokimaan orinäyttelyssä kesken.

“Eläinlääkärin tutkimusta ei pystytty suorittamaan purennan osalta loppuun oriin käytöksen takia, ja siksi Hippokselle täytyy toimittaa eläinlääkärin todistus purennasta ennen jalostusluvan saamista”, Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää selvitti tuoreeltaan Hevosurheilulle.

Onnekkaasti Parvelan Retulle oli varattu muutenkin aika terveystarkastukseen, jossa Petri Laine käytti sen heti maanantaina aamutuimaan.

”Ylipurentaa on, mutta rajojen sisällä 4-5 millimetrin väliin. Hippoksen eläinlääkäri lopullisen päätöksen tietysti tekee, mutta klinikalla oltiin sitä mieltä, että ei pitäisi jäädä siitä kiinni”, Petri Laine raportoi.

Suomen Hippos ottaa asiaan kantaa vasta, kun saa klinikalta virallisen lausunnon.

Hyviä uutisia tuli myös terveystarkastuksesta.

”Ori taivutettiin ja käytiin läpi, eikä mitään sanomista. Eikä se ole siltä tuntunutkaan, varulta vaan käytettiin. Nyt olisi ollut sopiva hetki hoitaa, jos olisi tarvinnut, mutta hyvä näin.”,

Lue lisää Parvelan Retun kuulumisista ja jatkosuunnitelmista keskiviikon Hevosurheilusta!

Lue myös: Parvelan Retu pääsee purentatarkastukseen jo maanantaina

Lue myös: Suomenhevossuvuista voi putkahtaa vielä yllätystähtiä – Parvelan Retun arvostelu jäi kesken

Jalostusohjesäännössä hammasvioista

Ylä- ja alapurenta, ristipurenta ja hampaiden epänormaali kuluminen kirjataan aina lausuntoon. Etuhampaiden lisäksi myös poskihampaat on tarkastettava. Suunavaajaa voidaan tarvittaessa käyttää tutkimuksessa. Yläpurennassa yläetuhampaat ovat alaetuhampaita edempänä ja alapurennassa päinvastoin, eli alaetuhampaat ovat yläetuhampaita edempänä. Purentaviat, joissa ylä- ja alaetuhampaat eivät lainkaan osu toisiinsa, ovat taustaltaan osin perinnöllisiä. Tällaista oritta ei hyväksytä jalostusarvostelussa. Tällainen tamma voidaan hyväksyä jalostusarvostelussa ilman palkintoa, mikäli tamman suoritukset täyttävät I palkinnon vaatimukset tämän liitteen lopussa kuvatuin ehdoin. Mikäli hevoselta puuttuu hampaita, voidaan vaatia eläinlääkärintodistus hammaspuutoksen syistä.