Suomen Hippoksen jalostusvaliokunta käsitteli kokouksessaan maanantaina Propulsionin hyväksymistä jalostukseen Suomessa.

Lopputulema oli, että jalostustoimintaan liittyvät terveysvaatimukset eivät estä hermoleikatun oriin siitoskäyttöä tuontispermalla.

“Asia ei ollut tietenkään yksinkertainen, ja siitä käytiin laaja keskustelu vyyhdin monimutkaisuus tiedostaen”, Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää aloittaa.

“Mutta kun ori on nyt siirtynyt USA:han ja se on lähtömaassa hyväksytty jalostukseen, se on jalostusohjesäännön mukaan käytettävissä myös meillä.”

Samanlaiseen ratkaisuun ovat aikaisemmin päätyneet Euroopan maista ainakin Belgia, Hollanti, Italia, Norja ja Tanska.

Suomen Hippoksen jalostusohjesäännön mukaan ehtona ulkomaisen lämminverisen ravihevosoriin hyväksymiselle jalostuskäyttöön Suomessa tuore- ja pakastespermaa käyttäen on, että oriin tiedot tarkastetaan Suomen Hippoksen jalostusvaliokunnan toimesta ja ori on kotimaassaan jalostukseen hyväksytty. Oriin tulee olla jonkin kotimaisen oriaseman listalla.

Linkki Suomen Hippoksen tiedotteeseen

Uutistausta

Ruotsin keskusjärjestö asetti menestyksekkäästi kilpailleen lämminveriravurin Propulsionin kesäkuun alussa kilpailukieltoon ja mitätöi oriin kilpailutulokset, kun selvisi, että sille oli tehty hermojenkatkaisuoperaatio Yhdysvalloissa ennen hevosen tuomista Ruotsiin vuonna 2015

Operaatio on Pohjoismaissa kilpailevilta ravihevosilta yksiselitteisesti kielletty. Toimenpide on joissakin tapauksissa perusteltu, ja se saattaa parantaa yksittäisen hevosen elämänlaatua, mutta tunnottomalla jalalla kilpaileminen on pohjoismaisen käsityksen mukaan vaarallista, eikä sitä voida eläinsuojelullisista syistä hyväksyä

Propulsion on kilpaillut Suomessa kaksi kertaa. Hevonen voitti Finlandia-ajon vuonna 2016 ja sijoittui toiseksi vuonna 2017 ja ansaitsi yhteensä 155 000 euroa. Ruotsissa Propulsionin kilpailusuoritukset mitätöitiin ja palkintorahat jaettiin uusiksi, mutta Suomen suoritusten käsittely on vielä kesken