Suomen Hippoksen jalostusvaliokunta käsitteli kaksi viikkoa sitten järjestetyssä kokouksessaan muun muassa astutustilastoja ja suomenhevosen jalostusohjesäännön uudistusta.

Ohessa Suomen Hippoksen jalostusvaliokunnan kokouksesta 11. marraskuuta laadittu tiedote.

Astutustilastot
Suomenhevosten astutuksia on ilmoitettu 1539, suomenhevosten astutuksissa on laskua -4 % vuoteen 2014 verrattuna. Lämminveritammojen astutuksia oli kokouspäivään mennessä ilmoitettu 1505, jossa laskua edellisvuoteen -12 %. Astutusluvut täydentyvät muutamien oriiden tietojen osalta edelleen. Vuoden 2016 aikana lämminveriselle ravihevoselle luodaan jalostusohjelma sekä tiivistetään edelleen yhteistyötä Ravihevoskasvattajat ry:n kanssa sekä pohjoismaiden välillä pohjoismaisen jalostuksen yhteistyöryhmän puitteissa.

Suomenhevosen jalostusohjesäännön uudistus
Esitys suomenhevosen uudeksi jalostusohjesäännöksi oli lausuntokierroksella 2.-25.10. Lausuntoja jätettiin yhteensä 17 kappaletta. Jalostusvaliokunta käsitteli kokouksessaan saadut lausunnot. Jalostusohjesääntö toimitetaan hyväksyttäväksi Eviraan ja astuu Eviran hyväksynnän jälkeen voimaan vuoden 2016 alussa. Talven 2016 aikana näyttelylautakunnat koulutetaan toteuttamaan uudistettua jalostusohjesääntöä.

Kasvattajanimiuudistus
Jalostusvaliokunta valmistelee kasvattajanimen suojaukseen liittyvän menettelyn uudistamista. Uudistuksen käsittely jatkuu seuraavissa kokouksissa ja siitä tiedotetaan loppuvuoden aikana.

Keinosiemennys- ja alkionsiirtosääntö
Jalostusvaliokunta hyväksyi keinosiemennys- ja alkionsiirtosäännön vuodelle 2016.

Valtakunnallisen varsanäyttelyn säännöt
Jalostusvaliokunta hyväksyi uudet valtakunnallisen varsanäyttelyn säännöt. Valtakunnalliseen varsanäyttelyyn ovat oikeutettuja osallistumaan Suomessa syntyneet 1-2-vuotiaat suomenhevos- ja 1-vuotiaat lämminveriravivarsat. Ulkomailla syntyneillä ja sinne aluksi rekisteröidyillä lämminverivarsoilla ei ole osallistumisoikeutta. Varsanäyttelyissä voidaan esittää tamma- ja orivarsoja. Ruunavarsoilla ei ole osallistumisoikeutta valtakunnalliseen varsanäyttelyyn.

Valtakunnallisessa varsanäyttelyssä maksetaan rahapalkinnot viidelle parhaalle kussakin luokassa. Rahapalkintojen suuruus vahvistetaan vuosittain.  Jos varsoja joudutaan karsimaan, etuoikeus on varsoilla, jotka on näytetty hevosjalostusliittojen tamma- ja varsanäyttelyissä. Mikäli varsoja joudutaan edelleen tämän jälkeen karsimaan, tapahtuu karsinta varsojen hevosjalostusliittojen näyttelyissä saamien kokonaispistemäärien mukaisessa järjestyksessä. Kunkin luokan minimiosallistujamäärä on 10 ja enimmäisosallistujamäärä 30 varsaa.

Orilautakunta ja puheenjohtajatuomarit
Jalostusvaliokunnan hallitukselle esittämä orilautakunnan kokoonpano vuodelle 2016 on: Ari Hartikainen, Jukka Huuskola ja Katja Kannisto sekä ajokokeiden suorittajiksi Risto Tupamäki ja Jukka-Pekka Kauhanen sekä eläinlääkäreinä Martti Tala, Laura Muilu ja Leena Karma. Lämminveristen orilautakunnan puheenjohtajana jatkaa Anders Järnerot ja suomenhevosten orilautakunnan puheenjohtajana Heidi Sihvo.

Jalostusvaliokunta esittää hallitukselle että puheenjohtajatuomareina vuona 2016 jatkavat Heidi Sihvo, Markku Nisula, Kai Tuusa, Jenni Timlin ja Outi Ruottinen.