Sunnuntaina ajettiin Charlottenlundissa Tanskan derbyfinaali, missä kriteriumvoittaja Winston Sisa oli ylitse muiden. Skiven nuorempaan treenarikaartiin kuuluva Jan Dahlgaard ajoi oriin uuteen nelivuotiaiden ME-tulokseen 12,8a/3000 metriä. Viime torstaina Åbyn radalla Creme de la Creme ravasi vuotta nuoremman ikäluokan tammojen täyden matkan ennätyksen 12,1a.

Winston Sisa on menestyksekästä tanskalaista tammaperhettä. Vuonna 2002 syntyneen emän Keenness Sisan 13,0a, 314 432 kruunua esikoinen on Ruotsiin myyty Triton Sisa (Credit Winner) 12,6a. Nuoremmat varsat ovat tammoja, kolmevuotias kilpailematon Alanya Sisa on Torvald Paleman tytär ja kaksivuotias Buena Sisa Winston Sisan täyssisko.

Emänemä Outstanding 15,2a on jättänyt kaksikin huippuhevosta, Derbyn 2008 voittaneen Magic Sisan 11,6a, 2,3 miljoonaa Dkr sekä toissa vuoden derbykakkosen Scirocco Sisan 11,2a.

Derbyvoittajan isä on Suomessa kauden 2007 astunut Ens Snapshot. S J’s Photon pojasta jäi tänne 25 varsaa, joista paras on vajaat 22000 euroa kerännyt Midnight Leader. Se oli kolmevuotiaana Kasvattajakruunussa kolmas ja Tammakriteriumissa viides.

Tanskassa Ens Snapshotilla on 283 rekisteröityä jälkeläistä, jotka ovat tienanneet yhteensä 12,5 miljoonaa kruunua. Eniten rahaa on vielä ainakin hetken pian kaksi miljoonaa kruunua juosseella Politikenilla 10,2a.

 

Torstaina Åbyn raviradalla Ruotsissa Creme de la Creme otti nimiinsä kolmevuotiaiden tammojen täyden matkan ME:n 12,1a/2140 metriä. Anders Svanstedt valmentaa ja ajoi.

Kahdeksasta kilpailustaan kuusi voittanut Creme de la Creme on Ranskan ykkösoriin Ready Cashin tytär. Emä Wood Be Great on 2001 syntynyt Yankee Gliden tytär, jonka Ray Schnittker osti varsana 22 000 dollarilla, ja 3-vuotiaana se siirtyi ruotsalaisomistukseen 17 500 dollarin huutokauppahinnalla.

Wood Be Greatin vanhemmista varsoista vain Great Arnie (Super Arnie) 13,1a on ollut asiallinen kilpahevonen. Edellisen täyssisko Would Be Super voitti kerran, mutta Great Dreams (Dream Vacation) ja nelivuotias Groult (Meaulnes du Corta) ovat vielä voitoitta.

Nyt Wood Be Great on suomalaisomituksessa. Sen vanhin Suomeen rekisteröity varsa, tamma Wood Be Stars (Sj’s Caviar) myydään Ypäjän huutokaupassa perjantaina 11. syyskuuta.