Sunnuntaina 13. syyskuuta ajettiin Bjerkessä Norjan ikäluokkaklassikojen finaalit. Lämminverisissä juhlivat odotetusti ulkomailla vaikuttaneet oriit.

Glen Ord Superb oli selvästi Derbyn vahvin. Sen ranskalainen isä Orlando Vici on aiemmin jättänyt mm. Ruotsin Kriteriumin ja Derbyn voittaneen Paton.

Emä Orions Hilda oli jo Ingar Hagenin kasvattama. Freezing Coldin tytär onnistui siitoksessa mainiosti, sillä ennen derbysankaria se on jättänyt lähes miljoona kruunua tienanneen Big City Ramblerin 12,8a sekä Glen Ord Superbin täysveljen Red Adair Superbin 11,6a. Se oli Kriteriumissa 2012 kolmas.

Tammaderbyn paras This Is It on Revenuen tyttäriä. Yhdysvalloissa useamman kauden vaikuttanut ori palasi Ruotsiin kaudeksi 2011 ja jatkoi sieltä seuraavana vuonna Norjaan. Nelivuotiaita Norjassa syntyneitä Revenuesta on vain viisi.

Bo Westergaardin treenaaman This Is Itin emä Glad Goal T (Armbro Goal) on menestyksekästä norjalaisjalostusta. Emänemä Glad Suit 13,2a, 1,9 miljoonaa kruunua voitti Kriteriumin 1989 ja oli Derbyssä 1990 toinen. Zoot Suitin tytär onnistui myös siitoksessa loistavasti, sillä tyttäristä Glad Palema T voitti ja Glad Hall T oli toinen Tammaderbyssä. Glad Hall T oli jo voittanut oman ikäluokkansa Tammakriteriumin.

Kolmevuotiaissa juhlivat Ranska ja Yhdysvallat. Ranskalaisen Coktail Jetin poika El Toto B.R. toi isälleen jo neljännen voiton Norjan Kriteriumissa. Oriin emä on Yankee Gliden tytär I’m Prompt Too, jonka emä Pine Chime (Pine Chip) on Pekka Korven Star-Racing Oy:n tammoja. Suomeen Pine Chime on jättänyt mm. Tammakriteriumin ja Tammaderbyn voittaneen Classical Duon.

Tammakriteriumin ykköseksi kiri hambovoittaja Muscle Hillin tytär Thai Goodwill. Siv Bergslien maksoi emä Bether Alwaysista Harrisburgissa syksyllä 2010 45.000 dollaria. Tamma kantoi tuolloin Cantab Hallista, ja Bether Alwaysin ensimmäinen varsa on nelivuotias Thai Voyager 12,7a. Se oli mukana sunnuntain derbyfinaalissa muttei sijoittunut.

Bether Always 13,1a, 88.880 USD (Conway Hall – Better Odds, Pine Chip) on Suomessa tämän kauden astuneen Even Better Oddsin puolisisar.

 

Bjerken ikäluokkafinaalien tuloksia