Pohjois-Amerikan orimarkkinat elävät mielenkiintoisia aikoja.

Tänä vuonna radoille tulevat Muscle Hillin poikien Bar Hoppingin ja Southwind Frankin sekä suomalaisille kilpahevosenakin tutun Creatinen (isä Andover Hall), vuoden 2015 St Michel-voittajan, vanhimmat varsat. Oriit astuvat Pennsylvaniassa, missä 2-vuotiaiden Sire Stakeseihin tulee rutkasti uutta väriä.

Syksyn 1,5-vuotiaiden huutokaupat ovat myös mielenkiintoiset. Suomalaisten kasvattama ME-ori Walner, suomalaisomistuksessa kilpailu-uransa tehnyt Long Tom sekä Devious Man, Dover Dan ja etenkin What The Hill ovat uusista ravurioriista seurattavia.

Tänä keväänä aloittaa siitoksessa muutama erittäin kiinnostava ori. Hanover Shoe Farms syndikoi viime kauden 3-vuotistähti Greenhoen 14,4 miljoonalla dollarilla, kun hinta oriin 1/120-osuudesta oli 120 000 dollaria. Vuoden ravuri Greenshoe on luonnollisesti täyteen varattu.

Vuotta vanhempi Six Pack syndikoitiin 37 500 dollarin osuushinnalla. Se ja Greenshoe olivat ikäluokkansa parhaat oriit, vaikka kumpikaan ei voittanut tärkeimpiä kilpailuja Hambletoniania ja Breeders Crownia. Six Pack juoksi 3-vuotiaiden ME:n 07,9, kun Greenshoen ennätys on 08,2.

Six Pack (Muscle Mass) astuu Deo Volente Farmilla New Jerseyssä. Ensimmäisen kauden varsamaksu on 10 000 dollaria, kun Hanoverilla Pennsylvaniassa olevan Greenshoen (Father Patrick) varsa maksaa muille kuin osuuden hankkineille 25 000 dollaria.

Kanadaan muutti 8-vuotias The Bank. Dollarimiljonääri oli ikäluokan 2012 parhaita Pohjois-Amerikassa ja vaikutti Ruotsissa neljä kautta. Oriin ensimmäinen ikäluokka on aloittanut lupaavasti. Donato Hanoverin pojan maksu Winbak Farmilla Ontariossa on 5 000 Kanadan dollaria. Chapter Sevenin poika Alarm Detector aloittaa Tara Hillsissä 5500 dollarin varsamaksulla.

Ruotsista tuli The Bankin lisäksi Pohjois-Amerikkaan myös Volstead, joka kilpaili menestyksellä huipputasolla monta vuotta. Cantab Hallin poika astuu Ohiossa 4500 dollarin varsamaksulla.

Nelivuotias Lane Of Stone on myös uusi ori Ohiossa. Paikallinen Sire Stakes –tähti (17 voittoa 23 startissa) on mielenkiintoinen suvultaan: se on linjattu 3 x 3 sekä Valley Victoryyn että tamma Making Miraclesiin, jonka emä Davidia Hanover voitti Finlandia-ajon 1986.

Indianaan meni Pilot Discretion. Se voitti viime kaudella 3-vuotiaana mm. Goodtimes Trotin. Muscle Hillin pojan maksu on 3500 dollaria.

 

Virta vei myös toiseen suuntaan, sillä Ruotsiin tuli kaksi merkittävää uutta oritta Pohjois-Amerikasta. Sekä Googoo Gaagaalla että Donato Hanoverilla on toki jo ennestään paljon jälkeläisiä länsinaapurissamme. Googoo Gaagaan kolmevuotisikäluokka loisti Powerin johdolla viime kaudella, ja kun Googoo Gaagaan kauppa syksyllä julkistettiin, oriin varauskirja täyttyi tälle kaudella muutamassa päivässä.

Donato Hanover on hinnoiteltu 5000 + 50 000 kruunuun, kun Googoo Gaagaan maksut ovat 4000 + 44 000. Molemmat vaikuttavat Brolinen siittolassa Svenljungassa.