Jokimaalla oli määrä järjestää torstaina juoksijalinjan orinäyttely, mutta toisin kävi. Myös näyttelyt Ypäjällä on päätetty peruuttaa.

Lämminverisiä torstain näyttelyyn oli ilmoitettu yhdeksän: Captain Morgan U.S., Lewis Ale, Pato, Solvato, Appomattox, Atupem, Toast Of Lindy, Seven And Seven ja Zola Boko jälkeläisarvosteluun ilman ajokoetta. Suomenhevosia näyttelyyn oli ilmoitettu kuusi: Uljas Suomalainen, Eeti, Helkan Toivo, Parvelan Retu, Vixeli ja Säihkeen Sähinä.

”Koronavirustilanne Suomessa on luonut täysin poikkeuksellisen tilanteen myös hevostalouteen ja orinäyttelyn peruminen liittyy tähän. Näyttelyn perumisella minimoimme tartuntariskin tätä kautta”, Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää kommentoi tämänviikkoisen näyttelyn peruuntumista.

Hippoksen jalostusosastolla tiedostetaan, että oriinpitäjät ovat tehneet satsauksia oriiden hankintaan ja orinäyttelyn valmisteluita varten.

”Näyttelyn perumisesta huolimatta tavoitteena on minimoida oriinpitäjien taloudelliset haasteet oriiden hyväksymisen osalta, joten oriille tullaan myöntämään jalostukseenkäyttöoikeudet poikkeusluvalla vuodelle 2020. Oriiden suoritusten ja suvun arviointi tehdään lämminveristen pisteryhmän ja suomenhevosten lausuntoryhmän toimesta normaalisti. Samoin oriiden röntgenkuvat on analysoitu. Oriiden jalostuskäyttöön liittyvät vaatimukset lainsäädännön ja muiden vaatimusten osalta pysyvät aiemman kaltaisena”, Mäenpää sanoo.

Ajankohtaa korvaavalle orinäyttelylle tullaan selvittämään.

”Oriiden osalta täydentävä arvostelutilaisuus järjestetään mahdollisuuksien mukaan syksyllä 2020 tai keväällä 2021. Tässä tilaisuudessa täydennetään oriiden jalostusarvostelu loppuun ja oriille voidaan myöntää jatkolupa vuodesta 2021 eteenpäin”, Mäenpää selvittää.

Tamma- ja varsanäyttelyt on myös peruutettu tältä keväältä. Huhtikuun lopulle suunnitellut ponioripäivät siirretään myöhemmin määriteltävään ajankohtaan.