56 ravihevosvarsaa merkittiin kantakirjaan osittain virheellisten asiakirjojen perusteella vuosina 2012–2017.  Varsat tunnistettiin merkitsemistä varten ulkomailla, vaikka jalostusohjesääntö sanoo, että tunnistus on tehtävä Suomessa.

Suomen Hippos pyysi epäillyltä hevosjalostusliitolta tunnistustoiminnasta selvityksen, josta ilmeni, että tunnistuksia on tehty ulkomailla kahdessa eri paikassa. Vuosina 2012–2017 Virossa tunnistetiin 21 varsaa. Lisäksi Tanskassa tunnistettiin 33 varsaa, ne vuosina 2013–2017. Tunnistuspaikaksi oli näiden varsojen osalta merkitty sekä tunnistuspöytäkirjaan että heppa-järjestelmään kuitenkin suomalainen paikkakunta.

Suomen Hippoksen jalostusvaliokunta katsoi, että kyseisen hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja syyllistyi vakavaan sääntörikkomukseen. Toiminta on ollut sääntöjen vastaista myös varsojen kasvattajien osalta.

Valiokunta päätti samalla laittaa myös kaikille hevosjalostusliitoille selvityspyynnön siitä, onko vastaavaa toimintaa tapahtunut liiton toimialueella tai liiton toimihenkilöiden puolesta. Selvityspyyntökierroksella kävi ilmi, että myös toisessa hevosjalostusliitossa oli syyllistytty virheeseen. Liiton viime vuonna toteuttamista tunnistamisista kaksi oli tapahtunut Suomen sijaan Ruotsissa.

Virheellisiä tunnistuksia tehtiin pääosin yhden hevosjalostusliiton toimesta. Liiton toiminnanjohtajan tunnistusoikeudet päädyttiin poistamaan ajalla 12.3.2018–11.3.2019. Toisen asianosaisen liiton tunnistajalle annettiin vakava huomautus.

Tunnistetut varsat ovat olleet oikeutettuja suomalaisen lämminverisen ravihevosen kantakirjaan polveutumisen perusteella. Näin ollen Suomen Hippoksen hallitus päätti, että niiden kantakirjastatusta ei merkitsemisessä tapahtuneesta virheestä huolimatta muuteta. Ne säilyvät merkittynä suomalaisen lämminverihevosen kantakirjan pääosastoon Suomessa syntyneinä ja säilyttävät myös nykyiset kilpailuoikeutensa.

Vaikka toiminta on ollut virheellistä myös hevosten kasvattajien osalta, hallituksen päätöksen mukaan yhdistyksen sääntöjen puitteissa kasvattajille ei ole mahdollista määrittää sanktiota.

Suomen Hippoksen hallitus käsitteli asiaa ylimääräisessä kokouksessaan viime viikolla.

Suomen Hippoksen tiedotteen aiheesta voit lukea täältä. Jalostusohjesääntöön voit tutustua täällä.

Lue lisää Hevosurheilusta keskiviikkona 7. maaliskuuta.