Ponien superviikonloppuna Ypäjällä Kansallisessa poninäyttelyssä lauantaipäivän parhaaksi nuoreksi poniksi valittiin kaksivuotias connemaraori Pirttirannan Leon.

Pirttirannan Leon on lappeenrantalaisen Kiviojan ponitallin isännän Tarmo Kiviojan oma kasvatti. Jo sen suku velvoittaa menestykseen näyttelykehissä, sillä sekä oriin emänemä Caragh Elaine Aisling että kolmas emä Espe Etta ovat aikansa Poninäyttelyn Best In Show-voittajia. Pirttirannan Leonin isä on Suomeen yhdeksi kaudeksi Ruotsista liisattu irlantilaissyntyinen ori Lindsfort Barney, joka menehtyi vuosi sitten.

“Kaiken kaikkiaan nuorten connemarojen taso oli erinomainen. Kuitenkin kun voittajaponi saapui kehään, sydämeni jätti yhden lyönnin väliin”, connemaraponeja näyttelyssä arvostellut brittiläinen Gill Wright kertoi.

Ilmeisesti muutkin tuomarit olivat samaa mieltä, sillä voittaja valittiin kaikkiaan viiden tuomarin antamien sijalukupisteiden perusteella. Connemaraponit ovat nyt voittoisalla tiellä jo toista vuotta, sillä viime vuonna connemaratamma Goldilocks Lassie valittiin sekä näyttelyn parhaaksi nuoreksi että Supreme Championiksi.

Kiviojan ponitallin Pirttirannan-kasvattajaliitteestä tunnettuja connemarakasvatteja esitettiin lauantaina kaikkiaan viisi, ja ne kaikki palkittiin ensimmäisellä palkinnolla. Connemarojen lisäksi tallilla kasvatetaan dartmoorponeja, joilla ei tällä hetkellä ole Suomessa kantakirjaa.

Lauantaina ratkottiin voittajia myös ponien käyttöluokissa. Ratsastusluokissa Mini Ridden Championiksi valittiin shetlanninponiratsukko Annagaard Capri ja Tiina Kaitala. Suurempien ratsukkojen Ridden Champion oli ratsuponi Toyboy ja Tiija Skyttä. Paras ajoponi oli Kakkulanmäen Virgil 261 SH ohjastajanaan Veera Valtanen.