Roger Lumbergin Ruotsista tuottamalle 13-vuotiaalle Zilver v.d. Koerbergille ei jaettu kahdeksikkoa huonompaa. Shettiksissä toinen ykkönen jaettiin kolme vuotta vanhemmalle Gw Pretty Boylle.

Upeajouhinen mushroom-rautias Zilver v.d. Koerberg vakuutti ponioripäivien tuomariston sekä hienolla rotutyypillään, rakenteellaan että liikkeillään. Hollantilaissyntyinen ori on aiemmin hyväksytty jalostukseen Ruotsissa ja Tanskassa. Suomeen se saapui tämän vuoden tammikuussa.

“Sitä tarjottiin minulle myyntiin, ja Riku-Petteri Aalto sitten lupasi sen ostaa sen äidilleen. Käytiin ori hakemassa tammikuussa. Se on kiertänyt vähän joka puolella Eurooppaa, ja jälkeläisiäkin on eri maissa”, oriin esittänyt ja sen hyvinvoinnista tällä hetkellä huolehtiva Roger Lumberg kertoi.

Shetlanninponeilta vaaditaan ensimmäiseen palkintoon hyväksytty käyttökoe. Viime aikoina jouten ollut Zilver opetettiin ajolle, mutta kävi ilmi, että sillä oli vanhoja vammoja, jotka haittasivat ajopuuhia.

“Sillä oli ohjasajettu ennen, ja se oli aikanaan suorittanut käyttökokeen Tanskassa. Se tulos sitten hyväksyttiin korvaavaksi Suomessakin”, Lumberg lisäsi.

Vammojen pitäisi olla parannettavissa, ja toive olisi tuoda ori raviradoille (“se meni 2.50 heti ensimmäisellä kerralla aisoissa”), mutta mikäli raviura ei urkene, on 100-senttiselle I-palkinnon oriille varmasti käyttöä myös siitoksessa.

Illansuussa arvostellussa toisessa ryhmässä nähtiin yllätys, kun 16-vuotiaana ensi kertaa oripäiville osallistunut Gw Pretty Boy palkittiin niinikään ensimmäisellä palkinnolla, paljolti hyvien liikepisteiden ansiosta. Poni tuotiin arvosteltavaksi lähinnä tunnesyistä.

“Kävin aikanaan hoitamassa Pertin isää RP-Chocolate Eyesia Orimattilassa. Päätin silloin, että jos minulla on ikinä omia lapsia, niin haluan heille omaksi poniksi sen jälkeläisen”, ponin omistajien Akseli ja Vilhelmi Tuomaalan äiti Luisa kertoi.

Pertti ehti viime vuosikymmenen taitteessa opastaa useammankin kouvolalaisen ponikuskin raviurheilun saloihin. Tuomaaloille Lapualle se muutti puolisen vuotta sitten. Koska ponilla on jo ikää, tuli mukaan suunnitelmiin sen linjan jatkaminen myös varsan myötä. Sen takia jalostusluvan hakeminen tuli ajankohtaiseksi. Morsianehdokasta ei vielä ole tiedossa.

“Pertin paras puoli on ehdottomasti sen luonne. Pojat saavat touhuta sen kanssa kaikenlaista”, äiti-Tuomaala totesi. Luonteesta Gw Pretty Boy saikin täyden kympin.

Toisella palkinnolla shetlanninponeista palkittiin kolmevuotias Canna’s Irwin sekä neljävuotias minishettis Katveikon Elvis. Kaikki yhdeksän muuta eläinlääkärin tarkastuksen läpäissyttä shetlanninponioritta saivat orinumeron, ja niillä on toistaiseksi voimassa oleva jalostukseenkäyttöoikeus.

Zilver v.d. Koerberg sai muun muassa tyypistä, ravista ja laukasta yhdeksän pistettä. Kuva Satu PitkänenZilver v.d. Koerberg sai muun muassa tyypistä, ravista ja laukasta yhdeksän pistettä. Kuva Satu Pitkänen
Gw Pretty Boy osallistui jalostusarvosteluun ensimmäisen kerran 16-vuotiaana, ja ansaitsi ensimmäisen palkinnon. Kuva Satu PitkänenGw Pretty Boy osallistui jalostusarvosteluun ensimmäisen kerran 16-vuotiaana, ja ansaitsi ensimmäisen palkinnon. Kuva Satu Pitkänen