Äänestä suosikkiasi kaikkien aikojen Derbyksi.

Suuri Suomalainen Derby juostaan Vermossa lauantaina 3.9.2016. Sen kunniaksi haemme äänestyksellä kaikkien aikojen Suurta Suomalaista Derbyä.

Olemme muistin virkistämiseksi listanneet muistettavia Derbyjä ja niiden voittajia (osassa kuva ei ole juuri Derbystä). Mutta oma äänensä on mahdollista antaa myös Derbylle, jota tässä ei ole listattu. Äänestys päättyy tiistaina 23.8.2016 kello 00:00. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan kolme Kaarlo Partasen kirjoittamaa kirjaa Suomalaisen Ravihevosen Valmennuksesta vuodelta 1951.

Äänestämään pääset tästä.

 

13 muistettavaa Derbyä ja niiden voittajaa.

Ramona-Derby-72

Ramona. Kuva: Hevosurheilun arkisto

1972 Ramona / Hannu Rantavaara

Jo kolmevuotiaiden Suomi-Derbyn edellisvuonna Lauri Malisen ajamana voittanut Ramona oli suursuosikki. Hannu Rantavaara ajoi 1,62-kertoimisen Ramonan suoraan keulaan ja tamma hallitsi lähtöä mielin määrin. Puolivaloillakin syntyi uusi kilpailuennätys 24,3a.

Viking-Way-Derby-77

Viking Way. Kuva: Hevosurheilun arkisto

1977 Viking Way / Pekka Korpi

Käpylän viimeinen Derby ajettiin sateisella kelillä ja kuraisen raskaalla radalla. Se ei suursuosikki Viking Wayn tahtia haitannut. Tuleva Suur-Hollolan voittaja Dim Song prässäsi matkalla johtavaa Viking Wayta, mutta vain tippuakseen itse lopussa kolmanneksi. Mister Speed tuli Viking Wayn tuntumassa maaliin, mutta mitenkään tämän voittoa uhkaamatta.

BillyTheKid_HarriHyytiainen_1982

Billy The Kid. Kuva: Hevosurheilun arkisto

1980 Billy The Kid / Harri Hyytiäinen

Billy The Kid oli parhaimmillaan enemmän luonnonilmiö, kuin ravihevonen. Derbypäivänä se oli parhaimmillaan. Derbyä pidettiin siihen astisista tasokkaimpana ja sitä se olikin. Derbyfinalistit kuten Francester, Mini Bunter, Roope, Extempore Af Hagby, Black Shadow, Line Express ja Milor K sattuivat vain syntymään väärään ikäluokkaan. Vasta uransa seitsemännen startin juossut Billy The Kid oli keulasta SE-ajalla 18,3akp aivan omaa luokkaansa.

Speedy-Butch-Derby-87

Speedy Butch. Kuva: Hevosurheilun arkisto

1987 Speedy Butch / Ari Hartikainen

Derbystä odotettiin Norjaan myydyn kriteriumvoittaja Chark Laukon ja Speedy Butchin kaksinkamppailua. Chark Laukko laukkasi kuitenkin lähdössä, eikä Ulf Thorensenin ajokilla ollut muutenkaan paras päivänsä. Ja vaikka se olisi ollutkin parhaimmillaan, niin Speedy Butchille se ei tuona päivänä olisi voinut mitään. Siksi tylysti Tapio Järvensivun ori hyvästeli muut kuolemanpaikalta.

Born-Quick-Derby-91

Born Quick. Kuva: Hevosurheilun arkisto

1991 Born Quick / Tommy Hanné

Ruotsiin myyty Born Quick oli Derbyn suuren suuri suosikki ja se myös voitti. Mutta ennen kuin loimea soviteltiin sen päälle, nähtiin yksi kaikkien aikojen derbykamppailuista. Toisessa ulkoparissa matkannut Born Quick teki hyökkäyksen, kun matkaa maaliin oli 600 metriä. Maalisuoran se tuli yhtä jalkaa alusta asti johtaneen Mid’s Andyn kanssa. Aivan viime metreillä Born Quick puristi turpansa edelle. Loppuaika 16,4akp oli uusi SE, ja ajan tavan mukaan kakkosena saman ajan noteerannut Mid’s Andy jakoi sen voittajan kanssa.

Houston-Laukko-Derby-92

Houston Laukko. Kuva: Hevosurheilun arkisto

1992 Houston Laukko / Pekka Yli-Houhala

Edellisen vuoden Derbyn SE-aika sai elää reilun vuoden, kun Derby järjestettiin Vermon kuninkuusravien takia vasta syyskuun puolivälissä. Finaali oli nimirikas Isla J Bravesta Pamela Bagiin, mutta Houston Laukko karkasi kaikilta horisonttiin johtavan rinnalta. Uusi SE kirjoitettiin nyt 16,2akp.

Silver-Game-Derby-94

Silver Game. Kuva: Hevosurheilun arkisto

1994 Silver Game / Jorma Kontio

Sade oli tällä kertaa Derbyn vieraana. Silver Game osoitti, että se on nopean lisäksi kestävä. Kuopio Stakesissa syntyi keväällä se 12,8aly, nyt se hallitsi raskaalla kelillä kilometrin pidempää matkaa johtavan rinnalta. Josef Dahlian tehtäväksi jäi kurottaa ohi johtaneen Jonas Laukon.

Louise-Laukko-Derby-96

Louise Laukko. Kuva: Hevosurheilun arkisto

1996 Louise Laukko / Jorma Kontio

Derbyä markkinoitiin maaotteluhengessä Ruotsiin myydyn Monster Of Speedin ja Louise Laukon välillä käytävänä taisteluna. Ne olivatkin kaksi ensimmäistä maalissa, mutta varsinaista taistelua ei syntynyt. Louise Laukko avasi keulaan nykyvauhteja häpeämättömällä 10,5-vauksella ja jätti Monster Of Speedin maalisuoralla kilometriajassa mitattuna sekunnin päähän. Uusi SE oli nyt 15,0akp.

BWT-Magic-Derby-00 kuva Jouni Aalto

BWT Magic. Kuva: Jouni Aalto

2000 BWT Magic / Ahti Antti-Roiko

BWT Magic oli kauden aikana voittanut jo aikuisten parhaimmiston Kymi Grand Prixissa ja St Michelissa. Se oli luonnollisesti myös Derbyn jättisuosikki. Lähinnä veikkailtiin kuinka kovat luvut ori lyö pöytään. BWT Magic siirtyi johtopaikalle varhaisessa vaiheessa ja kirittäjien puutteessa tyytyi loppujen lopuksi vain voittamaan.

Don-Giovanni-Derby-02 kuva Anu Leppänen

Don Giovanni. Kuva: Anu Leppänen

2002 Don Giovanni / Markku Nieminen

Suursuosikki Don Giovanni laukkasi derbykarsinnassa 500 metrin juoksun jälkeen ja jäi kolmanneksi. Keräilyerän suursuosikkina se ei pystynyt toisesta ulkoparista ohittamaan keulan Sugar Freeta, mutta pääsi kakkosena finaaliin. Siinä se ei ollut enää suosikki, mutta jyräsi radalta 12 lähteneenä 700 metrin kirillä vuoren varmaksi voittajaksi.

Passionate-Kemp-Derby-04-(1) kuva Jouni Aalto

Passionate Kemp. Kuva: Jouni Aalto

2005 Passionate Kemp

Koko kansan raviprinsessa piti sisäradalta keulapaikan, johti matkalla, ja hyvästeli muut täysin jo loppukaarteeseen mentäessä. Kuin ohimennen syntyi myös uusi SE-aika 14,7akp. Siitä tuli samalla ensimmäinen tamma, joka voitti sekä Kriteriumin, että Derbyn. Seuraavana vuonna suomalaisen raviurheilun Triple Crownin täydensi Suur-Hollolan voitto.

Target-Hoss-Derby-09 kuva Totofoto

Target Hoss. Kuva: Totofoto

2009 Target Hoss

Tamma Target Hoss kulki neljä vuotta myöhemmin Passionate Kempin kavionjälkiä. Se oli jo voittanut Kriteriumin, hallitsi Derbyä keulasta suvereenisti, ja täydensi triplan voittamalla seuraavana vuonna Suur-Hollolan.

Brad-de-Veluwe-Derby-12 kuva Jarno Unkuri

Brad De Veluwe. Kuva: Jarno Unkuri

2012 Brad de Veluwe

Suomalaisen raviurheilun suuri toivo oli Derbyn aikaan jo maailmantähti,  kansainvälisten suurkilpailujen voittaja ja ME-ori. Derby ajettiin yhtenä sen historian huonoimmista keleistä, mutta se ei Bradia haitannut. Ori oli keulasta juuri niin ylivoimainen kuin oli haluttu tai pelätty.