Hevosurheilun verkkoäänestys helmikuun Kuukauden ravurista päättyi Pariisin kahdesti valloittaneen Josveisin murskavoittoon. Lämminverisistä eniten ääniä keräsi jännittävän tasaisessa kisassa nelivuotias Silvester.

Kaikista hevosista eniten ääniä sai Josveis (Viesker), joka esiteltiin keskiviikon Hevosurheilussa kattavasti helmikuun Kuukauden hevosena. Antti Ojanperän valmennettava rohmusi suomenhevosehdokkaista lähes puolet äänistä, 47,7 prosenttia.

9-vuotiaan ruunan omistaa Paul Lindgren ja sen ovat kasvattaneet Janne Maaranen ja Maarit Ruokolainen.

Joensuun Karjalainen-ajossa neljänneksi sijoittunut Josveis jatkaa näillä näkymin kilpailukauttaan pian, sillä kilpailumatka Pariisiin ei jättänyt Ojanperän mukaan hevoseen jälkiä, ainakaan negatiivisia.

“Tuo Ranskan reissu vaan paransi sitä, hevonen meni selvästi eteenpäin, kun se kävi siellä mutkan, ei ottanut nokkiinsa”, Ojanperä luonnehtii.

Osa suomenhevosihmisistä on ollut nihkeitä lähtemään Pariisin helmikuiseen kylmäveriotteluun. Ojanperän tiimille kokemus tuotti kaksi Vincennesin-voittoa, 18 000 euron palkintorahat ja rutkasti elämyksiä.

“En sitä reissua etukäteenkään pelännyt. Ainut siinä on, että jos hevonen ei syö, sellainen jättää äkkiä jonkinlaisen jäljen. Yleensä suomenhevoset ovat aika hyvänsyömäisiä.”

Joensuun perinteisessä suurkilpailussa johtaneen Polaran takaa tullut neljäs sija näytti, ettei hevonen ole kaukana terävimmästä kärjestä. Se vaikutti ensin jäävän pussiin, mutta näytti lopulta vain seurailevan kärkirintamaa.

“Hevonen tuntui siellä hyvältä. Jos olisin päässyt maalisuoran alussa kääntämään, uskon että se olisi ollut rintamassa. Tuntui ettei se sitten enää puristanut ihan täysillä. Olin kuitenkin hevoseen tyytyväinen.”

Avoimen sarjan suomenhevosten lähiajan kilpailukalenterissa on tarjossa Kouvolassa lauantaina 17.3. juostava Valkeala-ajo, jossa enintään 80 000 euroa tienanneet starttaavat paalulta ja Josveis aloittaisi yli 120 000 euron tienesteillään 20 metristä.

“En mie oo mitään päättänyt, Kouvola on ihan mahdollinen, mutta ei ihan must. Jompi kumpi pitää jättää väliin, Teivo tai Kouvola, kun tässä jonain viikonloppuna pitäisi pitää pikku talkootkin, tehdä näillä lumilla pikku aitaprojekti. Voi toki ihan hyvin olla, että kilpailemme Kouvolassa.”

“Josveisilla ajetaan kilpaa, kun siltä tuntuu ja koitetaan kerätä kivaa tiliä. Tietysti sitten kun kaikki parhaat ovat vastassa, niin voittaminen on vaikeaa, mutta nyt kaikki näyttää hyvältä.”

Antti Ojanperän tallissa Josveisille riittää monenlaisia hiittikavereita, ja yksi sellainen on toipilas ravikuningas Jokivarren Kunkku.

“On niitä hiitattu yhdessä montakin kertaa. Ihan hyvin ne voivat mennä vetoja yhdessä. Silloin kun Josveis on oikein hyvä ja parhaimmillaan, ei se paljon häviä. On niillä ajettu joskus puoliravakkaastikin.”

Jokivarren Kunkun odotettu paluu lähestyy sekin vääjäämättä.

“Leikkauksesta on kulunut nyt 6 viikkoa ja valjaissa se on ollut koko ajan, saanut pikku liikettä. Huhti-toukokuun vaiheilla tullaan radoille”, Ojanperä laskee.

 

Silvester kohosi eniten ääniä saaneeksi lämminveriravuriksi helmikuun äänestyksessä. Kuva: Pekka Salonen.

 

Voitokas nelivuotias Silvester (Le Monteil) nousi lämminveristen ääniharavaksi. Solvallan kakkossija toi sivutuotteena uuden tasoitusennätyksen 15,6. Tony Lindemanin omistama ja Jari T. Lindemanin valmentama ruuna on voittanut 13 kilpailustaan 7.

“Jo loppuvuodesta oli tarkoitus mennä Solvallaan, mutta aikataulut eivät sopineet Koivusten kanssa yksiin. Eivät ne käyneet nytkään, mutta ajateltiin silti, että mennään ja saatiin Filatoffin Jyrki kaveriksi. Reissusta tulikin mahtava, kun hänen hevosensa voitti ja tämä sai kakkossijan”, Jari T. Lindeman myhäilee.

Lähellä oli, etteivät molemmat äänestettävät kategoriat menneet Antti Ojanperän valmennettaville, sillä Silvester löi äänestyksessä vain täpärästi avoimissa sarjoissa menestyneen Regent Zetin. Kolmanneksi lämminverisistä sijoittui tähtiravuri Midnight Hour.

Olisiko Silvesterissä ainesta tulevaisuudessa avoimelle tasolle asti?

“Olen pienestä pojasta asti harrastanut raviurheilua, isällä on vieläkin hevosia ja pitää nyt vaan nauttia näistä päivistä, kun voittoja on tullut”, Lindeman sanoo. “Jalat maassa mennään, aika näyttää. Lähtökohdat ovat kuitenkin hyvät.”

“Ainakin hevonen on maksettu derbyyn, St. Legeriin, Suur-Hollolaan… Nyt se on rokotustauolla, pidetään semmoinen sopiva tauko hevosen ehdoilla. Maanantaina käytiin klinikalla, se olikin eka kerta ellei ruunausta lasketa, tarkastettiin samalla, että kaikki on kunnossa.”

Turkulaishevoseksi laskettava Silvester asuu Metsämäen lähistössä.

“Palataan sitten starttiin, kun aurinko paistaa lämpimästi. Kotonahan se on hirmu rauhallinen hevonen eikä sillä kaasutella, Koivusen Harrin kanssa ajetaan letkassa hiittiä. Olli saa sitten jatkaa kuskin hommia, ei me ruveta kuskia vaihtelemaan, kun hevonen sopii Ollin käteen.”

Kuukauden ravurit -helmikuun äänestys

Lämminveriravurit, % äänistä

Silvester 15,7
Regent Zet 15,1
Midnight Hour 13,5
Blady Bols Blue 11,4
Jack Vader 11,2
Bosses Lily 11,0
Stoneisle Ocean 9,7
Ida’s Owen 3,9
Celebration Song 2,8
Adrienne’s Ami 1,9
Better Boss 2,0
Gillian Comery 2,0

Suomenhevosravurit, % äänistä

Josveis 47,7
Costello 19,4
Varjomanni 14,8
Diktaattori 4,1
Tähen Toivomus 3,7
Kielas 3,0
Morison 2,2
Kobardi 1,5
Kunnaan Tähti 1,5
Kartelli 0,9
Riipinen 0,9
Laksin Lyyti 0,4

Ääniä yhteensä 465