Ennätykset unohdettiin kirittäjien puuttuessa

Suuri Suomalainen Derby oli vielä selvemmin BWT Magicin hallintaa kuin ounasteltiin. Ahti Antti-Roiko ajoi oriin keulaan jo runsas kaksi kierrosta ennen maalia ja sooloili vastuksen puuttuessa ajaksi 15,5a. Tuomas Korvenojan tallin paras oli Inspiration Ride, joka kiri toiseksi ohi urhean E.V. Sheena’s Starin.

Derbypäivä oli yksi hienoimpia. Yleisömäärä kasvoi kasvamistaan 6000:een pääkilpailun lähestyessä ja tarjosi 30. kertaa ajetulle juhladerbylle ulkoisesti joka suhteessa hienot puitteet.

Derbyhevosista lämmittelivät ensimmäisinä Tuomas Korvenojan ja Markku Niemisen hevoset. Niiden ollessa toista kertaa radalla mukaan liittyi muitakin, ei kuitenkaan BWT Magic, joka tuli radalle vain kerran, neljännen lähdön jälkeen. Ori näytti yhtä hyvältä kuin aina ennenkin, vaikka tyytyikin nyt 1.15-vauhtiseen loppuspurttiin.

”Kun derbykarsintoihin tultiin samana päivänä, saavuimme nyt Haimooseen jo perjantaina. Ajoin Vihdissä ensimmäisen lämmityksen ennen Vermoon tuloa kello 11”, Matti Salmi kertoi valmistautumisesta vuoden tärkeimpään kilpailuun.

”Kaikki hyvin; hevonen tuntui oikein rennolta”, Ahti Antti-Roiko vahvisti lämmittelyn jälkeen ja osoitti hieman ennen esittelyyn menoa BWT Magicia, joka hirnahteli pörhäkästi toisille: ”Se on vielä kuin pojat; ei mikään paatunut kilpailija.”

Tammojen taistoa

Tiukimmat paikat Derbyssä nähtiin jo alkumetreillä. Ratkaisevinta oli Inspiration Riden lyhyt lähtölaukka, joka vei Tuomas Korvenojalta mahdollisuuden satsata alkuun ja yrittää ohi BWT Magicin. Antti Teivainen kaasutti Hanna Heatilla täysillä. Hän olikin lähes hevosenmitan ohi sisäradan Monkey Riden, mutta ei mahtunut kääntämään johtoon. Teivainen pakitti ja otti Monkey Riden selän. Puolikkaan vauhti 11,0 ei kerro läheskään koko totuutta ensimmäisten 300 metrin vauhdista.

BWT Magic lähti hyvin ja jatkoi toista rataa laskematta sisälle New Grove Escudoa, joka pakitti voimakkaasti kaarteessa ja pakotti Sacon neljännelle radalle. Inspiration Ride seurasi BWT Magicia, joka kuitenkin jyräsi vauhdilla eteenpäin ja sai Jorma Kontion kehotuksesta jatkaa johtoon ohi Monkey Riden.

”Pääsimme hyvin liikkeelle ja toista rataa ajamalla hyvissä ajoin keulaan. Kontio luovutti suosiolla keulat. Vielä ei ole ollut tarvis yrittää heti keulaan. Lähtönopeus paranee varmaan koko ajan”, Ahti Antti-Roiko tuumi.

Saco jatkoi kiertämistä ja painui vetämään toisen radan letkaa Inspiration Riden eteen. Kauan sen ei tarvinnut siinä juosta, sillä Eero Hakkarainen teki taustalta oikean ratkaisun ja kierrätti E.V. Sheena’s Starin jo heti kilometrin täytyttyä kuolemanpaikalle. Taustalla Mayday Birdland menetti pelin pahaan laukkaan.

Vauhti tasaantui 1.16:een. BWT Magic veti sitä letkeästi omalla tyylillään, jossa vauhdin reippauden huomaa parhaiten seuraamalla paljon enemmän töitä tekeviä kanssakilpailijoita.

Uneliaasti karkuun

Tilanne pysyi muuttumattomana. Viimeisellä takasuoralla Saco nousi ulos ja sai peräänsä Inspiration Riden. E.V. Sheena’s Star vastasi hyvin ja piti muut ulkopuolellaan. Monkey Ride väsähti, ja neljännestä parista sisällä juossut Invitation Ride nousi toiselle ja ohitti sen, kun taas Hanna Heat joutui odottamaan vuoroaan.

Ahti Antti-Roiko antoi BWT Magicille merkin suoran alussa ja ori pyrähti saman tien eroon muista ja 300 000 markkaa rikkaammaksi ja yli kahden miljoonan uran ansioissa. BWT Magic on isänsä Lanconin ja kasvattajansa BWT Stable Oy:n toinen derbyvoittaja. BWT Aeroplane ravasi SE-ajan 15,1a vuonna 1995.

”Tämän kanssa kilpaileminen on ollut harvinaista herkkua. Tänäänkin kaikki oli helppoa”, Ahti kommentoi ja lisäsi: ”Varaa olisi ollut parempaankin; mutta ei ollut mitään mieltä ajaa yksin. Derbyvoitto on tärkeämpi kuin mitkään ennätykset. Ne tulevat sitten kun ovat tullakseen. Tänään ei lähdetty ajamaan ennätyksiä vaan pelkästään voittoa. Aika olisi varmasti pystynyt olemaan se, mitä karsintojen jälkeen sanoin”, Ahti vakuutti.

”Magic oli tänään pitkälle matkalle valmistautumisesta johtuen kilpailussakin vähän unelias ja suorastaan ylirauhallinen. Sitä joutui ajamaan, että sen sai lähtemään menolle”, Matti Salmi mainitsi. ”Kun matka oli pitkä, tarkoituksella jätettiin ottamatta ne terävät vedot viime viikolla, jotka olisivat terävöittäneet hevosta.”

”Olin tyytyväinen, että hevonen sai noin rauhallisen juoksun. Suotta siinä oli ruveta ajamaan kepin kanssa karkuun, kun toiset eivät halunneet pitää kovempaa vauhtia”, Salmi perusteli.

Inspiration Ride spurttasi kapasiteettinsa näyttäen kulmikkaastikin ravaten varmaksi kakkoseksi ohi urhean E.V. Sheena’s Starin. Invitation Ride varmisti neljännellä tilallaan Lars Ingmanin hevosten hienon panoksen ­– saalis oli 210 000 markkaa. Hunter Heat tavoitti lopussa Invitation Ridea ja teki kovaan alkuspurttiin nähden vahvan juoksun yhtenä kilpailun positiivisista yllättäjistä. Saco laukkasi maalisuoran alussa.

”Vuoden huonoin”

Tuomas Korvenojan harteille jäi BWT Magicin haastaminen, kun Loyd Factor oli poissa. Panos oli hyvä, mutta haastamisesta ei ollut puhetta: ”Tämän päivän esityksellä kakkostila oli maksimitulos. Ikävä kyllä hevonen ei ollut parhaimmillaan jostain kumman syystä”, Tuomas Korvenoja huokaisi.

”Meno ei ollut niin letkeätä kuin pitäisi. Jäin miettimään jo torstaina 1.23-vauhtisen hiitin jälkeen, että se ei ravannut yhtä hyvin kuin normaalisti. Inspiration Ride oli pirteä ekassa lämmittelyssä, mutta toisessa tuli samat ongelmat ajaessani puolikkaan 1.20. Joku siellä tökki vastaan. Sama startissa. Hevonen oli epävarma, kompuroi, laukkasi, eikä tuntunut laukan jälkeenkään siltä kuin piti. Se ei pystynyt tänään huippusuoritukseen. Se oli tänään huonoin käteen mitä koko kautena, ikävä kyllä. Lähtölaukan jälkeen ajaminen oli enää toisesta sijasta. Se oli varma kakkonen. Matsi BWT Magicin kanssa jäi tulevaisuuteen”, Korvenoja pohti.

Näillä näkymin Inspiration Ride ja Saco starttaavat seuraavaksi UET Grand Prix-karsinnoissa 24. syyskuuta: ”Inspiration Ridella ajan vielä ehkä neljä lähtöä. Ainakin Solvalla Grand Prix-finaali kiinnostaa, samoin Jägersron 4-vuotislähtö.”

Korvenojan positiivisin yllättäjä oli neljänneksi kirinyt tamma Invitation Ride, jolle Esa Holopainen tarjosi sataprosenttisen juoksun: ”Tuomas sanoi ennen starttia, että hyvin on mennyt, jos olet sijoilla 5-8. Pääsin takasuoralla etenemään toista rataa muiden noustua kolmannelle”, Holopainen kuvaili.

”Monkey Riden kohdalla asiat eivät ole kohdallaan. Sille tulee varmaan pitempi tauko. Nyt ei ole mitään syytä jatkaa kilpailemista. Villimies ja UET Grand Prix jäävät väliin”, Tuomas Korvenoja pohti.

”Saco ei ollut tänään parhaimmillaan. Harmi, sillä se on tehnyt aikaisemmin minulla todella hienot juoksut”, Erik Adielsson sanoi.

Eero Hakkarainen oli tyytyväinen E.V. Sheena’s Starin esitykseen: ”Kun Saco juoksi ensimmäisen kaarteen kolmatta, uskoin sen laskevan meidät kuolemanpaikalle. En nähnyt siinä muuta mahdollisuutta. Päivän kunto on hyvä ja hevonen kesti mukavasti kolmanneksi.”