Elian Web

4-vuotias lämminveriruuna

Suku Like A Prayer–E L Dolly, Conway Hall

Kasvattaja West Breeding Oy

Valmentaja Katja Melkko

Ohjastaja Janne Soronen

Ennätykset 11,2aly, 14,6ke

Voittosumma 146 026 e (tilanne 22.8.2016)

Statistiikka 22 starttia: 13–4–2

Elian Web kirmaa kotilaitumellaan omaa hyvää oloaan ilmaistakseen ja valmentajansa Katja Melkon iloksi.

Se elää tässä ja nyt – tarkkailee ympäristöään ja seuraa tallikumppaneitaan, nautiskelee rauhasta. Derby-suosikin paineita se ei kanna.

Elian Web – kotoisammin Eetu – on saanut nauttia Lumijoen kotitallin kesästä täysin siemauksin. Muutamaa päivää ennen Derby-karsintaa ruuna on huippukunnossa, terve ja valmis vastaamaan suuriin odotuksiin.

”Elian Web on vain syntynyt hyväksi hevoseksi. Sillä on hirveä fysiikka ja vauhti. Se rakastaa juoksemista, sitä että saa kevyet kärryt peräänsä ja pääsee radalla toisten joukkoon. Se nauttii kilpailutilanteesta ja tykkää matkustamisesta”, valmentaja Melkko kertoo suojatistaan.

Eetun edellisestä startista on jo kuukausi, mutta valmentaja sekä ohjastaja Janne Soronen eivät halunneet ottaa mitään riskejä, jotka voisivat uhata karsintaa ja etenkin arvostettua Derbyä.

”Hevonen on ollut hyvä pitkänkin tauon jälkeen. Se oli vahva jo 3-vuotiskauden avauksessa, vaikka edellisestä lähdöstä oli aikaa vuosi. Jos kaikki onnistuu, hevosen ei tarvitse olla edes ihan sataprosenttinen Derbyn karsinnassa”, Janne Soronen pohtii.

Elian Web on poikkeuksellisen lahjakas ravuri. Se on kilpaillut tähän mennessä vain parikymmentä kertaa. Tulokset eivät jätä jossittelemisen varaa. Tältä hevoselta on lupa odottaa huikeita suorituksia.

”Viimeisissä starteissa, Mikkelissä ja Lahdessa se vain pyöritteli korvia. Siitäkin tiesi, että hevonen on huippukunnossa. Nämä kisat mentiin toki ilman kenkiä. Lämmityksissä sillä oli kuitenkin raskaat rautakengät, ja niissäkin se oli parempi kuin koskaan ennen.”

Kaikki näyttää hyvältä Suurta Suomalaista Derbyä varten.

”Lahdessa hevonen jäi vain kymmenyksen Suomen ennätyksestä, eikä siitä mitattu kaikkia voimia. Mikkelissä sillä olisi voinut ajaa paljon lujempaakin, se käytti voimaansa vasta loppusuoralla”, ohjastaja kertoo.

Soronen sanoo säästelleensä hevosta. Eetulle on haettu ehjiä startteja, varmuutta ja rutiinia.

”Kovaa se lähtee, mutta oikeastaan vasta Mikkelissä koetettiin ensimmäisen kerran panostaa alkuun ja hyvin meni. Elian Webillä on vielä varaa kiristää. Suhteellisen ravivarmakin se nykyään on.”

 

Lahjat näkyvillä jo nuorena

Elian Webin erikoislaatuisuus aukeni Melkolle, kun ruuna juoksi koe- ja opetuslähdön. Koelähdön jälkeen hevoselle asetettiin tavoitteet vain kovimpia kilpailuja ajatellen.

”Ennen koelähtöä hevosella oli ajettu vain kaksi kertaa radalla. Koelähdön jälkeen annoin ruunan mennä, ja se menikin 12-vauhtia ihan puolihuolimattomasti”, Soronen muistelee.

Poikkeuksellisuutensa Elian Web osoitti jo 2-vuotiaana Skellefteåssa. Se jätti suoran mitan muita ja teki rataennätyksen. Seuraavassa startissa Bodenissa Eetu voitti kuolemanpaikalta ja teki sielläkin rataennätyksen.

Elian Webiä on valmennettu vain kovimmat ja arvostetuimmat ikäluokkakilpailut tähtäimessä.

”Ensin Kriterium ja nyt Derby, ne ovat olleet päätavoitteena. Päätimme, että tällä hevosella ajetaan vain suurimpia kisoja. Pistimme jäitä hattuun heti, kun se kertoi lahjakkuudestaan: ajetaan mahdollisimman vähän kilpailuja, jotta hevonen pysyy terveenä, treenataan hyvin ja tähdätään huippukunto syksyyn”, Melkko sanoo.

Työpari Melkko ja Soronen toteaa, että hevonen aloitti 3-vuotiskautensakin vasta elokuussa.

”Varjelimme, ettei ruuna ylitä itseään ennen päätavoitetta, ettei tule kilpailuväsymystä ja loukkaantumisriskikin on pienempi.”

Janne Soronen ja Katja Melkko ovat valmentaneet Elian Webiä vain päätavoitetta Derbyä silmällä pitäen. Kuva: Hannele Lamusuo

Janne Soronen ja Katja Melkko ovat valmentaneet Elian Webiä vain päätavoitetta Derbyä silmällä pitäen. Kuva: Hannele Lamusuo

Elian Webiä valmennetaan kuten muitakin tallin hevosia.

”Sillä on määritelty täsmälliset tavoitteet, koska kaikki on mennyt niin kuin on haaveiltu. Yleensä mukana on aina kolme mutkaa, mutta tämän hevosen kanssa on säästytty mutkilta ja haavereilta. Eetun kanssa on voitu edetä kaikessa yksinkertaisesti ja selkeästi.”

Ihan yksinkertainen Elian Web ei alussa ollut. Varsana se pisti ihmiselle kaikessa hanttiin. 1-vuotiaana se ruunattiin.

”Uhma hävisi ruunaamiseen. Nykyään se on maailman helpoin hevonen. Oriina se ei olisi varmaan Derbyyn menossa”, Melkko naurahtaa.

”Ainakin sille olisi ehtinyt sattua ties mitä”, kaikki kilpailut ravuria ohjastanut Soronen hymähtää.

Elian Web ei ollut aikanaan Melkon ja Sorosen tai hevosen omistajakaartin ensimmäinen valinta.

”Ostimme ensin tammavarsan, oikein hyväsukuisen ja nätin näköisen. Sitä opetettiin 1,5-vuotiaaksi, ja kun alettiin ajaa, se oli hyvä. Sitten hevosella todettiin irtopalakuvauksissa nuljuluun murtuma, joka oli jo puoliksi haurastunut”, pariskunta muistelee.

Tamma palasi takaisin kasvattajan luo.

”Haimme kasvattajalta uutta ikäluokkahevosta, mutta tamman ikätoverit eivät meitä kiinnostaneet. Omistajien kanssa päädyimme puolivuotiaaseen orivarsaan. Elian oli West Breedingin hevosista ehdottomasti kiinnostavin”, valmentaja muistelee.

Omistajien projekti viivästyi vaihdossa vuodella.

”Ei ihan kaikilla olisi ollut pinnaa odottaa, mutta nämä omistajat luottivat meidän näkemykseemme”, Melkko kiittää.

Sukututkijan selvityksen mukaan uudella orivarsalla oli 50 prosentin todennäköisyys kehittyä huippuhevoseksi.

”Siitä tilanteesta lähdettiin silloin uuteen projektiin”, Soronen hymyilee.

 

Kotioloissa lunki kaveri

Ainakin ihmisille. Eetu viihtyy muiden hevosten kanssa, mutta muut hevoset eivät viihdy sen kanssa samalla viheriöllä.

”Se tarhailee yksin, koska se on toisten hevosten mielestä ärsyttävä, eikä siitä pidetä. Varsana sille tahtoi tulla kolhuja, kun se meni aina nälpimään muita. Itsekseen, omassa aitauksessa se on oikein tyytyväinen, kunhan sillä on kavereita ympärillä.”

Kilpailuvietin synnynnäisesti saaneena Elian Web ottaa tyynesti myös kisoissa.

”Jos se on kotona muiden mielestä ärsyttävä, niin on se ollut sitä varmasti usein myös kilpakumppaneiden mielestä”, Soronen hymähtää.

Kovia näyttöjä ravivalmennuksen osaamisestaan antaneiden Katja Melkon ja Janne Sorosen tallissa on 11 hevosta. Pohjois Pohjanmaan Lumijoella olevaan talliin olisi tulossa uusia valmennettavia, mutta Melkko haluaa pitää toiminnan pienenä.

”Olen huomannut, että pienet asiat ovat hevosille merkittäviä, siksi rauhallinen kotiympäristö ja tutut kaverit ympärillä ovat tärkeitä. Isossa yksikössä hevoset kyllä pärjäävät hälinässä ja vaihtuvien kaverien kanssa ja jopa osaavat siitä nauttia. Minä kuitenkin koen, että vaikka ravihevonen on urheilija, se on myös persoonallinen lemmikki. Kun pidämme toiminnan pienenä, pystyn paremmin lukemaan hevosta yksilönä.”

Valmennukseen ja hoitamiseen antavat monipuolisuutta hevosten uittaminen, ratsastaminen ja se, että hevoset ovat ympäri vuoden paljon ulkona kotipihan, ihmisten ja perheen lähellä.

”Minua on aina kiehtonut hevosen psykologia, se miksi eläin toimii kuten toimii tai miksi hevosesta on tullut hankala. Olemme koko ajan etsineet lahjakkaita varsoja, koska niiden kanssa on kiva tehdä töitä. Aina tulokseen ei päästä, mutta kaiken tietämyksen ja osaamisen koetamme niiden uran eteen antaa – tunteja laskematta”, valmentaja mietiskelee.

Kun on antanut valmennettavalle kaikki mahdollisuudet, voi hyvillä mielin siitä luopuakin, jos siitä ei tule juoksijaa.

”Joskus on vain pakko luovuttaa, mutta sitä ennen kaikkensa on työhön annettava”, Melkko toteaa.

Elian Webin tulevaisuus näyttää valoisalta.

”Eihän siitä vielä tiedä, kuinka hyvä se loppujen lopuksi on, mutta en usko, että tällaisia lupauksia syntyy edes joka vuosi. Eetulla on kaikki mahdollisuudet nousta huipulle, mutta ura voi päättyä myös keikahdukseen tarhassa”, Melkko ja Soronen pohtivat.