Näkökulma: Kansallislajista marginaaliin?
Ennen oli paremmin
Muistan vielä ajan kun urheiluradiossa kerrottiin, jos joku hevonen oli juossut iltaraveissa hyvän ajan. Finskas ja kumppanit kertoivat radiossa V-pelivihjeet, iltaraveissakin kävi katsojia. Nykyään ravit ovat hävinneet radion lisäksi televisiosta, pää- ja maakuntalehdistä, raveissa käy vain kourallinen ihmisiä, lähinnä omaiset.
Jotain tarttis tehdä
Monet alallamme (mm. Timo Eve HU 1.11.23) uskovat, että raviurheilulla menisi paremmin, jos ratoja olisi vähemmän. Kari Eriksson (HU 29.11.23) vannoo kausiajatteluun ja kuuden radan malliin.
Eriksson muistuttaa myös ministeriön asettaman ns. Vidgrénin työryhmän loppulausunnosta – onko ratojen karsiminen myös maa- ja metsätalousministeriön tavoite? En ole kuullut kenenkään olevan valmis aloittamaan omasta kotiradastaan.
Ratoja vähentämällä ei kiinnostus raviurheiluun kasva, päinvastoin. Kun vertaa kotimaan ravien pelivaihtoja ja ravien katsoja- ja kilpailijamääriä entisiin, voi päätellä, että lajimme ei kiinnosta enää aidan kummallakaan puolella!
Talviratamalli
2005 tehtiin rataluokitusta, sitten kausimallia, sen jälkeen maakuntaradat haluttiin jakaa liiga- ja divisioonaradoiksi, sitten suunniteltiin aluemallia ja profilointia, nyt palataan kausimalliin. Kahdeksan maakuntaa ajaa ympäri vuoden, neljä puolittaa kolmen kuukauden talvitauon, muut seitsemän ovat tauolla 1.12. – 28.2. Näistä radoista kolme ei ole ajanut talvella, Rovaniemi sai pitää talviravinsa, kärsijöitä ovat Forssa, Lappee ja Kaustinen. Mistä syntyvät lisätuotot ja -säästöt?
2000-luvun raviurheilua on vaivannut mollivoittoisuus hyvistäkin vuosista huolimatta. Ratoja luokittamalla ei alalle saada uusia ihmisiä! Raviurheilumme kivijalka on laaja harrastajajoukko, joista suurin osa harrastaa tappiolla. Miten käy harrastamiselle, kun kotirata siirtyy kauemmaksi? Lähellä ajettavat elävät ravit ovat myös paras keino saada uusia ihmisiä aidan molemmin puolin.
Viime vuonna valmentamani viisi ajohevosta kilpailivat 67 kertaa, talvikaudella 1.11.2022–31.3.2023 23 kertaa. Lähiratani ovat Lappee, Mikkeli ja Kouvola, yksikään näistä ei kuulu ympäri vuoden ajaviin. Vuosi vuodelta pitkät ajomatkat pimeään aikaan tuntuvat entistä raskaammilta, olen vähentänyt kilpailemista tänä talvena. Tallissani on nyt neljä kilpahevosta ja kaksi vuotista varsaa.
Uusia ideoita?
Moni rata on vaihtanut hiljan toimaria, ohjiin on tullut nuoria naisia ja miehiä. Lappeessa Teemu Keskitalo on saanut aikaan hyvän pöhinän, mikä näkyy paitsi talkoolaisina myös koko maakunnan kiinnostuksena raviurheiluun, kruununa Kuninkuusravit 2027. Kipinä on tarttunut jopa hevosiin, moni Lappeen valmentaja teki viime vuonna hyvän tuloksen.
Jyrki Jauhiainen
6 hevosen C-valmentaja ja ex-ravipoliitikko, Taipalsaari