”Ei nämä mitkään keppihevoskisat ole”

Julkaistu

Otsikon lausahdus on kuultu erinäiset kerrat kovan kilvanajon tiimellyksessä. Tällä hetkellä ollaan tilanteessa, jossa keppihevosesta kannattaisi puhua huomattavasti positiivisemmalla äänensävyllä.

Raviurheilun nuorisotoiminnassa oli vuoden 2015 tilaston perusteella mukana 2 600 henkilöä. Nuorisoravikerhoja oli 15 kappaletta ja poniravikouluja järjestettiin seitsemän. Poniravipäiviä järjestettiin yhteensä 16.

Poniajolisensseissä on tapahtunut huolestuttavaa laskua viiden vuoden aikajänteellä, sillä vuonna 2011 suorittajia oli reilusti yli viidensadan, mutta paria vuotta myöhemmin enää 442. Vuoden 2015 lopussa nähtiin sentään hienoinen nousu, kun 497 juniori-ikäistä suoritti poniajolisenssin.

Suomen Ratsastajainliiton tilasto puolestaan kertoo karusti, että viime vuoden lopussa liiton jäseninä oli 16 978 juniori-ikäistä, vuotta aiemmin puolestaan 17 407. Aikuisten ratsastajien määrät ovat nousussa, mutta lasten ja nuorten laskussa. Yhtenä muuttujana ovat pienenevät ikäluokat, mutta silti suuntauksesta on syytä olla huolissaan. Kipinän syttymistä hevosharrastukseen onkin nyt tuettava kaikin tavoin.

Keppihevosharrastuksesta on helppo tehdä pilkkaa, mutta aikuisilla ei olisi varaa syyllistyä minkäänlaiseen lyttäämiseen. Jos harrastuksen mieltää pelkäksi puuhasteluksi ja keppihevosen oikean hevosen halveeraamiseksi, asennetta kannattaa tarkistaa. Keppihevosella ei halveksita hevosta, vaan se on hevosen symboli. Kaikilla ei ole varaa tai esimerkiksi logistista mahdollisuutta päästä harrastamaan aidoilla eläimillä.

Vaikka keppihevosharrastus ei koskaan johtaisi radan varteen tai ratsastuskentälle, se synnyttää positiivisen suhtautumisen itse hevoseen. Sellaista suhtautumista tarvitaan myös tulevaisuuden päättäjiltä.

Ei pidä myöskään aliarvioida sitä yhteiskunnallista hyötyä, joka liikunnallisesta keppihevosharrastuksesta maastolenkkeineen ja estehyppyineen lapsille ja nuorille syntyy.

Useat hevosalan toimijat ovat asian tärkeyden onneksi ymmärtäneet. Ne keräävät keppihevosia 21. toukokuuta asti, ja lahjoitetut keppihevoset luovutetaan hyväntekeväisyytenä eteenpäin lapsille ja nuorille, joilla ei välttämättä muutoin olisi harrastusmahdollisuutta.

Keppihevosen voi viedä esimerkiksi Ratsastajainliiton ständille Apassionata-tapahtumaan Helsingissä, Tampereen hevosmessuille ja Pilvenmäen, Jokimaan, Killerin, Kouvolan, Metsämäen, Vermon ja Teivon ratojen sisäänkirjoitukseen huhtikuun loppuun saakka.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi