Lukijan kynä: Oikeudenmukaisuutta omistajille
Olen huolestuneena seurannut hevosten vähentyneitä ilmoitusmääriä päivien raveihin. Olisikohan tuohon vähäiseen määrään yksi osasyy se, että kun on vähän hevosia mukana, maksetaan palkinnot vain neljälle? Jos ja kun lähtöihin ilmoitetut hevoset ovat nähtävillä etukäteen, voi jossain tilanteessa ehkä tulla valmentajalle tunne, ettei kannata lähteä tuonne. Siellä on liian hyviä, hevoseni ei ehdi neljän joukkoon. Tämä vain neljälle maksaminen, kuin myös se, että poissaolevien hevosten määrä vaikuttaa vähentävästi palkintosijoihin, ei ole omiaan parantamaan lajin kiinnostavuutta ja saamaan uusia harrastajia mukaan.
Miksi hevosenomistajia ja valmentajia rankaistaan siitä, että hevosia ilmoitetaan vähän tai hevosia joutuu olemaan sairastumisen takia pois? Iltaravien palkinnot ovat jo usean vuoden olleet paikallaan, mutta kulut ovat kasvaneet jatkuvasti. Palkinnot pitäisi aina maksaa vähintään kuudelle tai kahdeksalle. Samoin palkintokaavioon pitäisi tehdä muutoksia: kakkossijasta pitäisi maksaa enemmän kuin puolet, samoin seuraaville sijoille korkeammat prosentit.
Raveissa käyminen tulee koko ajan kalliimmaksi, koska kulut nousevat joka puolella. Seinäjoen Ravikeskus ottaa lokakuun raveista alkaen käyttöön osallistumismaksun lisäksi uuden 20 euron karsinamaksun, minkä lisäksi jälkikäteen peritään 20 euron korvaus siivoamattomasta karsinasta. Eipä taida mennä kauan, kun muut raviradat seuraavat perässä.
Jos ja kun palkinnoista joudutaan leikkaamaan, sitä ei saa tehdä iltaravien palkinnoista, vaan vähennykset pitää kohdistaa kaikkein suurimpiin maksettaviin palkintoihin, joista on varaa ottaa pois. Pienistä palkinnoista leikattaessa niin hevosenomistajien kuin myös hevosten määrä tulisi varmaan pienenemään entisestään.
Kasvattajakruunun alkueriinkin on jostain syystä ilmoitettu tänä vuonna yllättävän vähän 3- ja 4-vuotiaita, mistä johtuen palkintoja on maksettu usein vain neljälle. Mielestäni sekään ei ole oikein, ennakkomaksullisen kilpailun palkinnot pitää ehdottomasti maksaa vähintään kuudelle. Tällaisella toiminnalla poljetaan hevosenomistajien, kasvattajien ja valmentajien oikeusturvaa.
Kunkin Kasvattajakruunun välieriin pääsee 24 eniten alkueristä rahaa kerännyttä. Kun palkintoja on maksettu näin harvoille, tiedetään jo varmuudella ennen kuin viimeiset alkuerät on ajettu, että useimmissa kilpailuissa 24 hevosta ei saa alkueristä rahaa. Ylimääräiset paikat täytetään kilpailuun oikeutettujen hevosten vuoden voittosumman mukaisessa järjestyksessä. Mikäli välieriin ilmoitetaan alle 16 hevosta, välieriä ei järjestetä.
Järjestävän radan tulee olla aktiivinen edellä mainitsemani sääntökohdan toteutumiseen, mikäli muutoin ei saada kokoon riittävää määrää hevosia välierien ajamiseen. Välieriinhän on palkintorahat olemassa, joten ratojen ei pidä toimia niin, että ne jäisivät ajamatta.
Kasvattajakruunulähtöjä ajetaan kolmella radalla: Turussa, Seinäjoella ja Jyväskylässä. Tasapuolisuuden vuoksi järjestävän tahon tulisi pohtia mahdollisuutta ajaa alkueriä useammilla radoilla. Kuljetuskustannukset ovat pitkämatkalaisille isot, ja lisäksi tulee mahdolliset ratojen perimät uudet maksut.
Toivon Hippoksen saavan maamme päättäjät ymmärtämään, miten tärkeää on säilyttää hevostalous ja sen mukanaan tuomat suorat työpaikat kuin myös moninaiset alaan liittyvät liitännäistoiminnat.
Päivi Järvinen
Eläkeläinen, mukana myös hevoskimpoissa, Orimattila