Oopiumia urheilukansalle
Ravivuoden parhaat palkitaan lauantaina Lahdessa järjestettävässä ravigaalassa. Urheilutoimittajien liitto ehti jo valita Vuoden parhaaksi raviurheilijaksi Mika Forssin, jolle lisää kunniaa lienee luvassa viikonlopun iltamissa.
Yhdessä ravigaalan kategorioista on tapana palkita vuoden voitokkain hevonen. Viime vuodelta eniten ykkösiä kahmivat Kari Lehtosen valmentama Hamis Fameraiser ja Ahti-Antti Roikon valmentama Siirin Älli, jotka ylsivät tasapäätulokseen 14 voitollaan. Kunniakas saavutus molemmilta aikana, jolloin voitot riippuvat yhä enemmän erilaisista marginaaleista ja etenkin rata-arvontaonnesta.
50- ja 60-luvuilla kilpailleen ruuna Reippaan lukuihin ei voittajilla valitettavasti ole enää mahdollista yltää. Se voitti kanssakilpailijansa yhteensä ennätykselliset 348 kertaa. Startteja kertyi noin 1 300. Parhaana kautenaan ruuna ravasi ykköseksi 62 kertaa.
70-luvun Suomessa selvitettiin, että voittaessa syntyvä mielihyvä kumpuaa aivolisäkkeestä ja hypotalamuksesta vapautuvien endorfiinien vuoksi. Nämä oopiumin kaltaiset aineet kiinnittyvät aivosolujen reseptoreihin ja myös aiheuttavat helposti riippuvuutta.
Hevosesta kumpuavaa voitontahtoa lienee lähes mahdoton tutkia. Silti yksilöiden menestymiselle olisi hyvä löytää yhteisiä tekijöitä, jotta niistä voisi ottaa laajalti oppia.
Ihmisten urheilua tukee Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus, jossa asiantuntijatoiminnan tavoitteena on tarjota paras ja viimeisin tieto, osaaminen ja tuki urheilijoiden, valmentajien ja useiden lajien kirjon käyttöön. Luonnonvarakeskus, Hevostietokeskus ja Hippolis tekevät sinällään ansiokasta työtä, mutta olisiko niiden rahkeissa varaa kiristää lisää hevosten huippu-urheiluun liittyvää tutkimustietoa?
Urheilukansa perinteisesti janoaa nähdä voittajia. Voittamisen psykologista ulottuvuutta ei oikein voi tarkastella palaamatta vuoteen 1995, jolloin Suomi voitti jääkiekossa ensimmäisen maailmanmestaruutensa. Voiton väitettiin piristäneen jopa maan taloutta ja elinkeinoelämää. Sellainen imu ei olisi pahitteeksi ratojen varteenkaan.
Siihen tietoon, että voittaminen tuntuu paremmalta silloin, kun menestymisen kokemuksen voi jakaa muiden kanssa, ei tutkimustuloksia tarvita. Se konkretisoituu lauantaina Sibeliustalon lavalla viimeistään silloin, kun 700 kimppalaista tai ainakin osa heistä juhlii Stonecapes Olivian raviliigavoittoa.