Tippiä tallialueelle

Julkaistu

Iso-Britannian kuningashuone etsi muutama vuosi sitten hevosenhoitajaa. Työtunteja ilmoitettiin olevan maltilliset 48 viikossa. Hoitajalle luvattiin palkkaa noin 20 000 puntaa vuodessa, mikä omassa valuutassamme tarkoittaa noin 2 000 euron kuukausituloja.

Suomalaisittain hovin tuntipalkka vaikuttaa varsin kohtuulliselta, vaikka nykyaikana tuollakaan summalla ei varsinaisesti elostella.

Suomessa hevosalan työntekijöiden palkkaamisessa on käytössä Maaseudun työnantajaliiton sekä Puu- ja erityisalojen liiton välinen maaseutuelinkeinojen työehtosopimus, jonka pitävyyttä voisi toisinaan luonnehtia elastiseksi. Työehtosopimuksen mukainen kuukausipalkka on hevosenhoitajilla noin 1600 euroa. Etenkin ravipäivinä työajat kuitenkin venyvät, ja pikaisen kyselyn perusteella moni hoitaja kostuu illasta ekstrana lähinnä 14 ja 18 euron väliin sijoittuvan valjastusrahan.

Hevosenhoitajan ammattia luonnehditaan kutsumusammatiksi, mutta on ilmiselvää, että samassa veneessä keikkuvat myös tallinpitäjät. Kutsumusammateiksi tavataan kutsua sellaisia toimenkuvia, joissa tilipussi ja työmäärä eivät kohtaa, ja Ravivalmentajat ry:n realistinen laskelma toisaalla tässä lehdessä osoittaa, ettei valmentajankaan lompakkoon jää muilta kuluilta sen ruhtinaallisemmin täytettä kuin muille kakun jakajille. Äkkinäinen hevosenomistaja saattaisi ynnätä ravivalmentajat kovatuloisten joukkoon pelkkien valmennusmaksujen perusteella. Tulos on kuitenkin tyystin toinen, kun menot jyvitetään.

Merkittävä osuus tallin kustannuksista koostuu työntekijöiden palkoista. Sivukuluineen minimipalkallakin laskettuna työntekijän palkka nousee vuodessa helposti 26 000 euroon. Sekään ei kerro koko totuutta, sillä työmarkkinoiden yleinen tabu on se, ettei kaikkien tekijöiden työnjälki oikeasti olisi saman palkan arvoista.

Mikä sitten ylläpitää tätä ikiaikaista dilemmaa, jossa palkkasiivut ovat kaikille liian ohuet? Kustannustaso on yksinkertaisesti sellainen, että vain harvalla yksittäisellä hevosenomistajalla on mahdollisuus elättää ravuriaan ammattivalmentajalla sellaisella summalla, jolla yleistä tulotasoa saataisiin kohennettua.

Kimppaomistamisen kautta on ilahduttavasti saatu kokeiluja, joissa hevosenhoitaja tulee huomioiduksi. Esimerkiksi raviliigahevosiin kuuluvan Golden Luxin juoksemista voittorahoista osa ohjataan hoitajalle tämän työn tärkeyden korostamiseksi. Vastaavaa menettelyä soisi näkevän laajemmaltikin.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi