Avin tarkastuksessa suuvaurioita yli puolella ravihevosista ja puolella kenttähevosista – Vaurioiden esto mahdollista
Suuvaurioita havaittiin kaikkien kuolainmallien käytön jälkeen. Crescendo ja nahkapäällysteinen puoltajankuolain näyttävät kuitenkin aiheuttavan herkemmin vakavampia vaurioita.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki tarkastuskäynnit kahteen ravikilpailuun (Vermo ja Kouvola) ja yhteen kenttäratsastuskilpailuun (Ypäjä) elo-lokakuussa 2021 yhdessä valvontaa tekevien kunnaneläinlääkärien kanssa. Valvonnassa tarkastettiin yhteensä 82 hevosta, joilta yli puolelta löytyi eriasteisia suuvaurioita.
Käynneillä tarkastettiin satunnaisotannalla kilpailuun osallistuneiden hevosten suun terveydentilaa erityisesti kuolainten vaikutusalueelta kilpailutapahtuman jälkeen. Ravikilpailujen järjestäjille lähetettiin etukäteen samalla viikolla tieto valvonnan järjestämisestä. Käynnit olivat osa hevosten hyvinvoinnin alueellista valvontaprojektia, jonka tarkoitus on edistää hevosten hyvinvointia ja hyvää kohtelua, aluehallintoviraston tiedotteessa kerrotaan.
Kenttäratsastuskilpailun jälkeen tarkastettiin kaikkiaan 10 hevosta, joista puolella esiintyi suuvaurioita kuolainten vaikutusalueella. Näistä lieviä oli kahdella hevosella ja kohtalaisia kolmella hevosella. Vakavia suuvaurioita kenttähevosilta ei löytynyt.
Ravikilpailuissa tarkastettiin yhteensä 72 hevosta, joista suomenhevosia oli 27 yksilöä ja lämminverisiä 45 yksilöä. Kahta hevosta ei saatu tarkastettua. Näistä toisella oli suupielessään ulospäin havaittavaa verenvuotoa.
Ravihevosista 58 %:lla esiintyi suuvaurioita kuolainten vaikutusalueella (42 kpl). Vaurioista kohtalaisia tai vakavia oli 57 % (24 kpl). Rotukohtaisesti tuloksissa oli hajontaa: lämminveristen hevosten suuvaurioista 46 % ja suomenhevosten suuvaurioista 75 % oli kohtalaisia tai vakavia.
Suuvaurioita havaittiin kaikkien kuolainmallien käytön jälkeen. Tietyt kuolainmallit näyttävät kuitenkin aiheuttavan herkemmin vakavampia vaurioita.
”Täytyy tietysti huomioida, että tiettyjä kuolainmalleja oli käytössä hyvin vähän. Crescendo ja nahkapäällysteinen puoltajankuolain nousivat esiin eniten pisteitä saaneina”, läänineläinlääkäri Tanja Häkkinen kertoo Hevosurheilulle. ”Kaikilla kuolainmalleilla esiintyi vaurioita. Kyllä se on ohjasotteesta kiinni. Ei kuolain tai kuolainmalli yksistään vaurioita aiheuta.”
Eläinlääkäri Kati Tuomolan aiemmin julkaistussa hevosten suututkimuksessa nousivat ravihevosilla suuvaurioiden aiheuttajana esiin samat kuolaimet. Kenttähevosilla kuolaimista eniten suuvaurioita aiheuttivat ohuet (10-13 mm) ja paksut (18-22 mm) kuolaimet.
Suuvaurioita on mahdollista myös ennaltaehkäistä. Avin tutkimukseen osui myös hevosia, joille oli tehty konkreettisia muutoksia varustevalinnoissa ja käsittelyssä, joilla on pyritty ennaltaehkäisemään aikaisemmin esiintyneiden vaurioiden uusimista. Avin tiedotteen mukaan useamman tällaisen otantaan osuneen hevosen suussa ei nyt havaittu vaurioita tai ne olivat lieviä.
”Hevosten taustajoukot kertoivat vaihtaneensa kuolainmerkkiä, kokeilleet ehkä useampaakin. Joku oli ihan lähtenyt kouluttamaan ja opettamaan hevosta eri tavalla. Nämä toimet olivat ihan todennettavissa hevosista, eli siellä oli vanhaa vauriota ja arpikudosta nähtävissä, mutta juoksun jälkeen ei vaurioita ollut. Eli se ei ollut pelkästään puhetta, vaan sen pystyi havaitsemaan suusta”, Häkkinen kertoo.
”Minulle syntyi se käsitys, että mikäli on tahtotila, on suuvaurioiden ehkäisy mahdollista.”
Myös alan sisällä on viime vuosina kiinnitetty huomiota suuvaurioiden ehkäisyyn.
”Avin tarkastuksen tulos on valitettava, mutta on positiivista, että asiaan on viime vuosina kiinnitetty huomiota alan sisällä ja vaurioiden ehkäisy kiinnostaa hevosihmisiä”, Suomen Hippoksen eläinlääkäri Martti Tala sanoo.
”Kaikissa ravikilpailuissa on paikalla eläinlääkäri, joka on ylin eläinsuojeluvalvoja, ja joka avustajineen tarkkailee hevosten kilpailukuntoisuutta. Myös hevosten suita tutkitaan kaikissa ravikilpailuissa, kaikilla paikkakunnilla Suomessa. Ravihevosten hyvinvointiin kiinnitetään muutenkin laajasti huomiota, teemme muun muassa laajoja hyvinvointitarkastuksia ainakin 10 radalla, ja niissä katsotaan myös hevosten suuhun”, Tala muistuttaa.
Lue lisää aiheesta perjantain 15.10. Hevosurheilusta. Eikö lehteä vielä tule? Tilaa se täältä.