Passionate Kemp
Passionate KempClaes Kärrstrand

Ikäluokkaklassikkojen sankarittaret siitoksessa

Julkaistu

Huippukilpatammasta siitostähdeksi vai -flopiksi? Ikäluokkaklassikkojen voittaminen vaatii tammalta paljon. Hevosurheilu kävi läpi nuorten kotimaisten tähtikilpatammojen vaikutuksen jalostukseen.

Käsittelyssä ovat Derbyn, Kriteriumin ja Oulu Expressin voittaneet tammat molemmista roduista, ja lehden sivuilla 109-111 esiteltävistä suomenhevosista myös Pikkuprinssin tai Pikkukunkun vieneet juoksijatammat. Suuri Suomalainen Derby on ajettu vuodesta 1970 lähtien, ja alkuvuosina tammat pärjäsivät kisassa mainiosti. Toisena kilpailuvuonna voitto meni Lady SpeedilleVilho Lehikoisen tamma oli parempaa sukua. Sen emä Lola Speed jätti ennätykselliset seitsemän valiojuoksijaa aikana, jolloin 1.20-alitus ei ollut itsestäänselvyys. Lady Speed oli emänsä kolmas varsa, ja Valid Hanoverista Lola Speed jätti myös vuoden 1977 derbykakkosen Mister Speedin 18,1a.

Lola Speed oli Leonard C. Peterson-Broddan kasvatti. Emälinja tuotti Broddalle mm. Ruotsin Kriteriumin voiton 1966 Monologin tuomana. Sen emä Kings Ophelia ja Lola Speed olivat täyssisaria. Esikoisensa Lady Speed sai 10-vuotiaana ja teki kaksi varsaa sekä Circusista että Gary Lobellista. Ne juoksivat yhteensä 17 voittoa. Kolmesta tyttärestä nuorin Laukon Actress ravasi 2-vuotiaiden tammojen SE:n 21,3a vuonna 1983. Se jätti siitoksessa Sahara Vien 13,1a ja L.K. Akustin 16,9a, joilla molemmilla oli 21 tolppaa.

Ramona oli Casanovan kuudetta ikäluokkaa Suomessa. Kovasukuinen ja komea ori oli jo jättänyt ensimmäisen Derbyn voittaneen Casan, ja tytär kukisti suursuosikin varmuudella muut vuoden 1972 Derbyssä Käpylässä. Värikäs tamma oli tähti jo 2-vuotiaana, ja sen Käpylässä ravaama 21,5a-tulos kesti ikäluokan tammojen Suomen ennätyksenä 13 vuotta aina siihen asti kun Laukon Actress rikkoi sen.
Siitoksessa Ramona ei onnistunut kehuttavasti kuin määrän suhteen. Paras sen pojista oli 208 kilpailustaan 11 voittanut Rami Rappson (isä G.T. Rappson) 17,1a, ja toinen valiojuoksija kerran 96 yrittämällä voittanut Ramon (Super Mon). Ramona oli emänsä vanhin varsa, eikä K.A. Tähden jälki siitoksessa ollut muuten kuin välttävää tasoa. Suvussa oli kuitenkin huippuhevonen, sillä K.A. Tähden 1975 syntynyt puolisisar My Savannah (Mynttorg) 13,8a oli muun muassa Finlandia-ajon yllätysnelonen 1983 ja oli aikaisemmin samana vuonna voittanut Tammavaltikan.

Emänsä rinnalla Ruotsista Suomeen tullut amerikkalaissaksalainen Butch Girl juhli Käpylässä elokuussa 1974. 16 hevosen kisana ajetussa Derbyssä oli dramatiikkaa lähdön aikana ja sitä ennen, ja tunteet kävivät kuumina vielä kilpailun jälkeenkin. Lähtö keskeytettiin kolarin takia mutta ajettiin pian uudelleen, ja totosijat menivät tammoille järjestyksessä Butch Girl – Rosalin – Mascot.
Siitoksessa Butch Girlkaan ei pystynyt jättämään ikäkausimenestyjää. Viidestä vuosina 1977-1981 syntyneestä varsasta paras oli esikoinen Butch Express, 18,2a ja kuusi voittoa 92 kilpailuun.

Pamela Song kuului Flight Songin 1971 syntyneeseen vanhimpaan suomalaisikäluokkaan. Ensimmäinen Suomessa astunut, Ruotsin kautta tullut jenkkiori sai 46 varsan ikäluokastaan derbyfinaaliin peräti kuusi jälkeläistään, ja Vietkong varmisti flightsongilaisten kaksoisvoiton.
Siitoksessa amerikkalaisvenäläinen Pamela Song ei onnistunut ollenkaan. Sen kolme varsaa juoksivat yhteensä 98 kilpailua ja saivat yhden voiton. Ainoana voitonmakuun päässeen Sirpan varsoista ei kumpikaan voittanut.

1970-luvun viides tammavoittaja ja viimeisen Käpylässä ajetun Derbyn sankaritar oli Viking WayAntti Savolaisen 1973 syntynyt kasvatti oli amerikkalaisranskalaisesta emästä ja Ruotsin parhaisiin periyttäjiin 1970-luvulla kuuluneesta Shatt er Waysta. Se kävi Ruotsista käsin kilpailemassa vuoden 1966 Hambletonianissa ja sijoittui kokonaistuloksissa Kerry Wayn ja Polariksen jälkeen kolmanneksi. Viking Way oli Charme Asserdalin ja Star Rewardin aikalainen, joten vastusta ei puuttunut kotimaassakaan, mutta kuudella kaudella kilpaillut tamma voitti 52 kertaa ja otti 50 muuta totosijaa uran 162 startissa. Viisivuotiaana Santra oli paras Tammavaltikassa ja seuraavana kesänä mm. Suur-Hollola-ajossa, joka tuolloin oli toista vuotta rajattu pelkästään Suomessa syntyneille.
Kilpailu-uransa 8-vuotiaana päättänyt Viking Way teki kahdeksan varsaa. Viisi oli Savolaisen omista oriista, ja ne jäivät ilman mainetekoja radoilla.

Ruotsin parhaiden oriiden kanssa Viking Way onnistui paremmin. Tiburista se jätti 15,7a ja reilut 60000 markkaa ravanneen Viking GelindanQuickpaylaisista varsoista vanhempi oli vuoden 1989 derbykakkonen Viking Cristal. Ennätyksen 13,8a pinkonut ja puoli miljoonaa markkaa ansainnut tamma oli linjajalostettu 2 x 3 Star’s Prideen, mikä tuntui sopivan myös siitosta ajatellen. Pojista Viking Masa Saito 12,2a, 305 959 ja Viking Quizas 14,9a, 84 160 euroa uusivat emänsä sijoituksen nelivuotiaiden pääkilpailussa. Lisäksi kuuteen varsaan mahtuivat haamumailerit Viking Idefix 13,7a ja Viking Lovejoy 14,0a, viides kilpaillut oli 15 voittoa ravannut Viking New Way 15,1a. Kaikkiaan Viking Cristalin varsoilla oli yhteensä 84 ykkössijaa.

Louise Laukko on yksi kaikkien aikojen parhaista Suomessa syntyneistä ravureista, joka löi vuoden 1996 ikimuistoisessa Derbyssä Monster Of Speedin. Nelivuotiskauden jälkeen Louise Laukko siirtyi ranskalaisomistukseen mutta kilpaili usein myös Suomessa. Seitsemänvuotiaana se voitti St. Michelin silloisella tammojen Euroopan ennätyksellä 10,9a.
Jean-Pierre Dubois osti Louise Laukon ja siirsi sen kilpailemaan Kanadaan, missä se 9-vuotiaana vielä voitti kolmesti. Koko uran saldo oli 154 starttia totosijoin 43-20-15. Dollareissa Louise Laukon voittosumma oli lähes 1,4 miljoonaa. Siitoksessa ennätystamma oli epäonninen. Sen 2003 syntynyt varsa SJ’s Caviarista kuoli, ja Louise Laukko itse menehtyi pian sen jälkeen.

Raamikas Lovely Kemp oli tamperelaisporukan liisingtamma, joka voitti 3-vuotiaana Kymenlaaksoajon ja oli Kriteriumissa kolmas. Nelivuotiaana kaudella 2001 Markku Niemisen valmennettava ravasi useita suurkilpailuvoittoja, joista Suuri Suomalainen Derby oli ylivoimaisesti merkittävin. Vanhaa menestyksekästä sukua (emänemä Sealed With A Kiss on Pershingin ja Messerschmittin täyssisko) oleva Express Riden tytär myytiin kilpailu-uran jälkeen Ruotsiin, missä sillä on 2005 alkaen yhdeksän varsaa. Selkeästi paras on Vincennesin valloittaja Buck Boko 12,4a (Offshore Dream). Suomalaisten omistaman ruunan voittosumma oli tammikuun lopussa jo lähes 150 000 euroa. Errol Boko (Scarlet Knight) paineli viime vuonna 3-vuotiaana 13,8ake muttei vielä voittanut. Viimekeväinen Houston Boko (Yield Boko) on emänsä ensimmäinen tammavarsa.

Passionate Kemp on eniten tienannut suomalaissyntyinen ravihevonen rodusta ja sukupuolesta riippumatta. Huikea ura toi 73 startissa 44 voittoa ja lähes 1,7 miljoonan euron ansiot. Kotimaan lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Italiassa pärjännyt huipputamma siirtyi 7-vuotiaana Stig H Johanssonin valmennukseen ja jatkoi siitoksessa Ruotsissa.
Passionate Kempillä on kolme varsaa, joista vanhin Rock On Roof (Going Kronos) 14,5a, 5635 euroa kilpailee nykyään kasvattajiensa ja omistajiensa kotimaassa. Kolmevuotias Robin Roof on ruuna Muscle Hillistä. Viime keväältä Passionate Kempillä on orivarsa Scarlet Knightista.
Passionate Kemp voitti myös ikäluokan Kriteriumin sekä Suur-Hollola-ajon. Suomalaisen Triple Crowniin on tammoista pystynyt myös Target Hoss, jonka voittosummasta huomattavasti suurempi osa tuli nimenomaan suomalaisista kasvattajakilpailuista.

Target Hoss myytiin siitostammaksi Ruotsin johtavalle kasvattajalle Margareta Wallenius-Klebergille, jonka Menhammer Stuterissa se sai viime keväänä tammavarsan Maharajahista.

Ensimmäinen tammavoittaja kolmevuotiaiden pääkilpailussa Kriteriumissa saatiin 1974, kun Miss Nibs ylitti Tampereen Vanhalla Hippoksella ensimmäisenä maalilinjan Seppo Sarkolan ajamana. Miss Nibs oli molemmin puolin vahvaa ruotsalaista jalostusta, ja yhdeksän voittoa juossut tamma onnistuikin siitoksessa paremmin kuin moni aikalaisensa. Kymmenestä varsasta paras Sub’s Delight voitti 12 kertaa ja tienasi 120 000 markkaa. Emälinja on edelleen hengissä, sillä Miss Nibsin vanhimman varsan Bell a Nibsin tytär Narkissos jätti 28 startistaan kymmenen voittaneen Rosi’s Honeyn 17,0a. Sen tyttäristä Rosi’s Soremonda 13,4a on jo emänä Rosi’s Recklessille 14,0a sekä tappiottomalle Rosi’s Ramosille. Emälinjaltaan saksalaistaustainen Hill, jonka isä Seven Hillss oli vuoden 1958 hambovoittaja Emily’s Priden täysveli, kukisti oriit ja ruunat Kriteriumissa 1975. T.V. Tallin kasvatista jäi kaksi tytärtä, joista toinen voitti ravilähdön. Emälinja sammui jo seuraavaan polveen.

Seuraavaa tammaa Kriteriumin voittajakehään saatiin odottaa peräti 21 vuotta. Se oli sitäkin parempi, sillä Not A Spacecase pärjäsi vanhempana kansainväliselläkin tasolla ja oli 2001 mukana Elitloppetissa. Se kilpaili kahdeksan kautta ja voitti joka kolmannen 144 startistaan. Ennätyksen 10,8a ravanneen Not A Spacecasen voittosumma on 771 432 euroa.
Not A Spaceasen kaikki kuusi varsaa on rekisteröity Ruotsissa syntyneiksi. Kaksi vanhinta on kilpaillut, ja niistä Stormysky 11,1a, 182 277 euroa pärjäsi Ruotsissa V75-hopeadivisioonassa ja on Suomessa menestynyt kultadivisioonassa. Stormyskyn isä on Andover Hall, josta Not A Spacecasella on myös nelivuotias tytär Starrysky sekä viime keväänä syntynyt orivarsa.
Vuotta myöhemmin Farmer’s Future toi valmentajalleen Kari Lähdekorvelle Kriteriumin yllätysvoiton, kun se spurttasi Incognito Kempin ohitse. Aiemmin se oli jo juhlinut Tammakriteriumissa. Kriteriumin voitto jäi viisivuotiaaksi kilpailleen Farmer’s Futuren selvästi suurimmaksi saavutukseksi.
Siitoksessa pikkutamma ei jättänyt itsensä tasoista kilpahevosta. Kahdeksan vanhinta varsaa olivat tyttäriä, joista Futuristic (Enjoy Lavec) 13,4a ja Speed Future (Express It) 14,5a ovat haamumailereita. Farmer’s Futuren nuorin jälkeläinen ja toinen poika on kaksivuotias Speed Lucifer (Classico Merett).

Passionate Kempin ja Target Hossin jälkeen tammoista on voittanut Kriteriumin syksyllä 2012 SE-ajalla 15,2a/2600 metriä juhlinut Bosses Lily. Antti Teivaiselle reilut 3000 euroa huutokaupassa maksanut tamma on jatkossa kärsinyt loukkaantumista, mutta juoksi viime kaudella voittoajan 11,7a.

Kolmevuotiaiden avoimista suurkilpailuista Oulu Express on ajettu vuodesta 1981 lähtien. Ensimmäinen voittaja oli Hark Pride, joka kolmevuotiskauden jälkeen ei enää kunnostautunut kilparadoilla, mutta käänsi taas kurssin loppujen lopuksi siitoksessa . Viimeinen varsa Jaravil (Choctaw Brave) 13,2a voitti 33 kertaa, kun neljä vanhempaa pääsivät yhteensä vain seitsemän kertaa voittajakehään.

Amorica Hunter ja Barbara Assassin jatkoivat Expressin tammajuhlia 1983 ja 1984. Amorica Hunterin kuudesta varsasta paras oli nuorin Brown Grape (White Grape) 15,2a. Se juoksi 17 voittoa ja 36 248 euroa.
Barbara Assassinin panos siitoksessa oli selvästi heikompi, sillä kolmesta varsasta paraskin Black Bandit jäi 18,2a-ennätykseen ja 15000 markan voittosummaan.

Enoran Charlotta oli toinen Markku Niemisen valmentamista 1987 syntyneistä huipputammoista. BWT Vampyre oli lahjakkaampi, mutta Enoran Charlotta oli selvästi valmiimpi 3-vuotiaana ja voitti peräti 16 kauden 19 kilpailustaan. Nelivuotiaana se jatkoi vielä 11 voitolla 14 startissa, mutta sen jälkeen kilpailu-ura oli ohitse. Laukon kartanossa sukutamma sai hyvän mahdollisuden siitoksessa ja käyttikin sen kohtuullisesti, vaikka Ragu Laukon (isä Houston Laukko) Kymenlaakso-ajo voitto jäikin varsojen suurimmaksi saavutukseksi. Speedy Crowniin vielä tiukemmin 2 x 3 linjajalostetut (isä Choctaw Brave) Ulrik Laukko ja Zetah Laukko olivat nekin 49 000 ja 37 590 euron voittosummilla kelpo kilpahevosia.

1990-luvulla tammat juhlivat Expressissä vielä kahdesti. BWT Teacher ravasi 3-vuotiaana kaudella 1994 12 ykkössijaa ja oli kevätkesällä voittanut jo Kasvattajakruunun. Siitoksessa Teacher on parhaiten onnistuneita Expressin sankarittaria. Sillä on tusina 1998 – 2013 syntynyttä varsaa, joilla toistaiseksi on yhteensä 49 voittoa. Vanhimmat tyttäret Magic DreamDream On 14,2a, 60 370 ja Lovely Dream 13,8a, 25 500 euroa jatkavat jo emälinjaa.

Myös 1997 voittanut Irish Kemp oli Pekka Korven oppilaita. Ennen Expressiä tamma oli voittanut jo Färjestadissa tammojen E3-finaalin SE-ajalla 13,4a ja ansainnut 400000 kruunua, mikä oli sen uran
suurin voitto. Nelivuotiaana Irish Kemp ei pärjännyt, mutta teki tuloksekkaat 5- ja 6-vuotiskaudet, ja koko uran
voittosumma nousi euroissa yli 170 000:een.
Kymmenestä jälkeläisestä ei toistaiseksi yksikään ole päässyt edes kymppitonin ansioihin, vaikka toiveita perustellusti oli, sillä Irish Kemp on parempaa sukua: Barbequen tytär 13,2a-aikaisesta Speedy Crownin tyttärestä Sashay Lobellista, joka jätti ravilla viisi ja peitsillä yhden haamumailerin. Samaa emälinjaa on muun muassa Passionate Kemp.

Nuorimmat tammat OEX:in kunnialistalla ovat 2011 voittanut Classical Duo ja viime syksyn paras EL Catwalk. Molempien panosta aikanaan siitosboksissa voi odotella mielenkiinnolla, sillä kilpailunäyttöjen lisäksi suvut ovat kohdallaan. Ranskassa talven kilpaillut Classical Duo on pikkuhiljaa siirtymässä siitokseen. Ensimmäiseksi partneriksi on kaavailtu Prix d’Amériquevoittaja Up And Quickia.

Suurten tähtien esikoisia odotellessa

Kriterium ajettiin suomenhevosille ensi kerran 1975 Tampereen Vanhalla Hippoksella, ja ensimmäisenä nimensä
kisan historiaan kirjoitti Tytön-Toive. Sukutamma oli ennätysjuoksija sekä huippuperiyttäjä Vilperin ja kolme kertaa kuningatarkilpailuun osallistuneen Toivon-Tytön tytär. Tytön-Toive voitti nelivuotiskauden 21 kilpailustaan 15 ja oli ikäluokan paras. Ennätyksensä 26,3a se ravasi 7-vuotiaana, jolloin oli mukana myös kuningatarkilpailussa. Kriteriumvoittaja Kaarlon-Kaiun isosiskosta jäi kolme varsaa, joista paras Toive-Peluri oli 29,0 ennätyksellään tähtijuoksija. Emälinja ei jatkunut Tytön-Toiveen kummankaan tyttären kautta.
Kolminkertainen ravikuningatar Vekkuliina voitti Kriteriumin 1981. Derbyä se ei voinut voittaa, sillä se varsoi ensimmäisen kerran jo viisivuotiaana. Kilpailu-uran jälkeen Vekkuliina sai vain kaksi varsaa lisää, sillä se menehtyi jo 13-vuotiaana.
Kaikki kuningattaren jälkeläiset olivat tähtijuoksijapoikia, mutta lähellekään emänsä tasoisia kilpahevosia Johto-Tähti 28,8a, Liina-Poju 25,1a ja Liinan-Veto 26,9 eivät olleet.

Hissun Tyttö otti Kriteriumin 1993 finaalissa kahdeksannen peräkkäisen voittonsa. Ennätyksensä 25,4a ravikuningas Ponserin tytär meni 6-vuotiaana, jolloin sen kilpailu-ura myös päättyi.
Siitoksessa Hissun-Tyttö sai täyden mahdollisuuden. Sen se myös käytti, sillä se teki 14 eri oriista 16 varsaa putkeen 1997 – 2012. Toistaiseksi jälkeläistössä on Villipapan (Hovi-Ari) 23,4a ja Villikunkun (Tutuari) 24,0 lisäksi kolme tähtijuoksijaa, ja viime kauden nelivuotias Villikamu (Cameron) 30,1 nousee ainakin jälkimmäiseen luokkaan. Emälinjan paras siitostamma Hissun Tyttö ei ole, sillä sen kuusi vuotta vanhempi puolisisko Rentukas (Vesku) 30,6a jätti 13 varsaansa neljä valio- ja kuusi tähtijuoksijaa. Kahta vuotta myöhemmin suomenhevoskriterium oli kotiradan juhlaa, kun Jorma Kontio ajoi Sari Aaltosen (nykyinen Vainionpää) Mikkeriinan ykköseksi.

Mikkeriina oli voittanut jo kolmevuotiaana viidesti ja tehnyt edelleen voimassa olevan SE:n 31,4a, ja täysosuma Kriteriumin finaalissa oli sille nelivuotiskauden neljäs. Koko uran voittomäärä jäi kuitenkin kymmeneen, vaikka viisivuotiaana astutettu Mikkeriina palasi vielä varsaloman jälkeen kahteen otteeseen radalle.
Seitsemästä varsasta, joista nuorin on tänä vuonna nelivuotias, neljä on kilpaillut, mutta ainoastaan Jaanen Valo 34,0 on voittanut, ja sekin vain kerran. Seuraava polvi näyttäisi onnistuvan paremmin, sillä Mikkeriinan vanhin tytär Ainase (Ponseri) on emänä Puharin Armakselle (Sipori) 24,8a.

Vinkein oli sekin kolmevuotistähti ja voitti kaikki neljä ensimmäisen kilpailukauden starttiaan. Nelivuotiaana täysosumia tuli vain kaksi mutta oikeisiin paikkoihin: Kriteriumin 2001 karsintaan ja finaaliin. Viisivuotiaana Vinkein voitti vielä Villinmiehen Tammakilvan, mutta avoimelle tammahuipulle senkään tie ei Mikkeriinan tavoin jatkunut.
Vinkeinin kaikki kolme kilpailuikäistä jälkeläistä ovat startanneet, ja Pyrypoju (Viesker) 28,8a sekä Edison (Erikasson) 32,1 ovat voittaneet. Nuorimmat varsat Harjan Valio (Liising) ja Harjan Halla (Erikasson) ovat tammoja, joten emälinja jatkuu.

I.P.Vipotiina 20,2a on kaikkien aikojen nopein ja eniten tienannut suomenhevostamma. Se voitti ikäluokkansa Kriteriumin, Oulu Expressin, Pikkuprinssin ja Derbyn Heikki Torvisen käsissä ja jatkoi Pertti Puikkosella ME-tammaksi sekä kolminkertaiseksi ravikuningattareksi vuosina 2009-2011. I.P. Vipotiinan kilpailu-ura päättyi joulukuussa 2013, ja synnyinmaisemiinsa Kajaanin Kuluntalahdelle palannut tamma siemennettiin viime kesänä ensimmäisen kerran. Nyt se kantaa Vieskeristä heinäkuun lopussa syntyvää esikoisvarsaansa.
”Se jäi jo kesäkuussa kantavaksi, mutta oli toisessa tiineystarkastuksessa tyhjä, ja mietittiin sitten elokuussa, mitä tehdään”, Antti Parviainen kertoo. ”Kokeiltiin vielä ja se tuli kantavaksi, joten hyvä näin.” Kolminkertainen kuningatar on yksi neljästä tulevana kesänä varsovasta Sivolan Tilan tammasta, kun I.P. Maare loi Vieskeristä joulukuussa. ”Siitostamman kannalta olisi tietysti hyvä, että sen saisi alkukesästä kantavaksi, sillä jos se ei myöhäisen varsan jälkeen tule ensimmäisestä kiimasta kantavaksi, on riski että se jää kokonaan tyhjäksi”, Parviainen jatkaa. Seuraavaa partneria Vipotiinalle ei ole vielä suunniteltu. Päätös siitä tehdään vasta kesällä.

Myöhäinen suomenhevosvarsa voi olla hyvinkin aikainen kilpahevosena, siitä hyvä esimerkki on Kriteriumin viimeisin sankaritar Cordiitta, joka syntyi 1. elokuuta. Se voitti kolmevuotiaana molemmat kilpailunsa ja jatkoi nelivuotiaana tasapäisesti oriita vastaan. Pikkupelimannissa Vilman Vilikko oli parempi, mutta Kriteriumissa Cordiitta otti pelisuosikkina omansa ennen Fransia, Tupla-Ressua ja Hoppu-Heppua. Viisivuotiaana Cordiitta ravasi valiotuloksen 22,8a, mutta kilpailu- ura päättyi hieman ennakoitua aikaisemmin jo Derbyn karsintaan.
Cordiitta kantoi tuolloin Carmelaa (Viesker) 24,5a, joka voitti Villinmiehen Tammakilvan 2012. Vähän kilpailemaan päässeellä lahjakkuudella oli tammikuun lopussa 17 startin jälkeen 11 voittoa. Muut Cordiitan kilpailleet varsat ovat Karoliitta (Viesker) 26,0a, Sentter (B. Vilunki) 29,5a sekä Tuurin Toivo (Tähen Tuuri) 34,0. Tämän kauden nelivuotias Pover on Villihotista, ja 3-vuotias Ariitta on Tutuarin tytär.

Aikaiseen siitokseen siirtymiseen ja onnistumiseen juoksijalahjojen periyttäjänä oli painavat perusteet, sillä vuotta nuorempi puoliveli Kilun Peedro oli sekin ikäluokkatähti ja jatkoi numeroihin 21,0a, 159 920 euroa. Emänemä Kiluttaresta oli puolestaan ravikuningatar Vintar sekä kaikkien aikojen toiseksi nopein suomenhevonen, Cordiittan emän Kilun Petran täysveli Rick 19,6a. Derbyssä tammavoittajia on ainoastaan neljä, ja kaikki muut I.P. Vipotiinaa lukuun ottamatta ovat vuodesta 1975 ajetun kisan alkutaipaleelta.
Neljästi kuningatarkilpailuun osallistunut ja sekä ensimmäisellä yrityksellään 1978 Tampereella että 1980 Porissa hopealle yltänyt Sukkula voitti Derbyn 1977. Kyse oli huipputammasta, jolla sukunsakin puolesta oli edellytyksiä menestykseen myös siitoksessa, eikä kolme 1980-luvulla syntynyttä tähtijuoksijaa kuuteen varsaan olekaan huono saldo. Poika Timant (Heluri) 27,3a oli Kriteriumissa 1990 kolmas ja jätti siitoksessa 90 varsaa.

Luonto-Hilkka voitti nelivuotiaana kuusi kahdeksasta kilpailustaan ja vuotta vanhempana kymmenen 17 startista, joukossa Derbyn karsinta ja finaali 1983. Se astutettiin samana vuonna ja varsoi seuraavana kesänä Suku-Luonnon (Visiiri) 28,0a. Varsavuoden jälkeen Luonto-Hilkka palasi radoille, mutta raviongelmista kärsineen tuulennopean tamman menestys jäi odotettua selvästi heikommaksi.

Seuraava tamma Derbyn voittajaseremonioissa sen sijaan jatkoi absoluuttiselle huipulle. Kyse oli Liikusta, joka varmasti on yksi lahjakkaimista suomenhevostammoista koskaan. Nelivuotiaana Liikku voitti seitsemän 11 kilpailustaan ja vuotta vanhempana 19 yrityksestä peräti 15 päättyi voittoisasti. Liikku voitti Derbyn karsinnan ja otti kolme päivää sen jälkeen Pikkukunkun ykkösen. Derbyfinaalissa se oli 1,4-kertoiminen suursuosikki, eikä muita mahtunutkaan samaan maalikuvaan. Viisivuotiskausi päättyi kymmeneen peräkkäiseen voittoon, ja kuusivuotiaana Liikku marssi avoimelle tammahuipulle. Se meni jo toukokuussa Ruutu-Pojan takana Vermossa tammojen SE:n 22,6a. Tornion kuningatarkilpailussa Liikku oli päätösmatkan voittaja ja kokonaisajoissa toinen Vekkuliinan takana.
Siitoksessa aikaisin kuolleen Liikun panos rajoittui kahteen ruunattuun poikaan: Tupla-Turo 25,8a (Turo) ja Liikun Muisto (Kihin-Muisto) 28,9a jäivät molemmat euroissa alle 10000 ansioihin, vaikka voittivat seitsemän ja kuusi kertaa.

Liikun meriittilistalla on myös Oulu Express, jonka historian toinen voittaja vuonna 1982 oli Suviyö (Hilu – Rasmu, Erimusta). Se kilpaili pitkään mutta varsoi välissä 10-vuotiaana Wintturin (Viltter) 25,3a. Paras viidestä jälkeläisestä oli kuitenkin nuorin Suvin Tuisku (Suikku), joka uusi 1999 emänsä tempun Expressissä ja oli vuotta myöhemmin Derbyssä toinen. Suvin Tuiskun ennätykseksi jäi 23,6a ja voittosummaksi 53364 euroa. I.P. Vipotiinan jälkeen Expressin neljäs tammavoittaja oli viime syksynä juhlinut Taruntuuli (2010 Auraus – Turotuuli, Turo). SE-tamman ura jatkuu sitä tähän astikin ohjastaneen Esa Holopaisen valmennuksessa.

Kuninkuusravien ikäluokkalähdöissä on vuosien saatossa saatu yhteensä vain seitsemän tammavoittajaa. 2009 syntyneet Ypäjä Eila ja Pörnä-Tyttö ovat tuoreimmat, ja niitä edelliset I.P. Vipotiina sekä B. Helmiina jatkoivat moninkertaisiksi kuningattariksi. Forssassa 2006 ja Kouvolassa 2007 seppelöityä B. Helmiinaa on siemennetty nyt kahtena kesänä Liisingillä, mutta tuurit eivät vielä ole olleet kohdillaan. ”Ensimmäisenä kesänä se ei tullut tiineeksi ja toisena varhaisloi”, Reijo Borgström harmittelee. ”Liisingillä jatketaan ja keväällä kokeillaan normaalisti, mutta jos ei pysy sisällä, niin sitten mennään alkionsiirtoon.” B. Helmiinan viimeistä kilpailukautta juokseva puolisisar B. Turolii 21,2a vierailee keväällä Vieskerin luona Laukaassa.

Pikkukunkun 1983 ja 1984 voittaneiden Iitun ja Pukerin kilpailuurat sen sijaan loppuivat melko nopeasti. Iitun viisi varsaa eivät saaneet radalla ihmeitä aikaan, mutta Iitu näkyy nykyään usemman juoksijan suvussa. Vanhin tytär Liehus (Vokker) on Otto Millerin 24,9 sekä neljän tähtijuoksijan emä. Liehuksen tytär Viivu Milleri 26,5a on jättänyt valioaikaisen Sävel-Virran 24,5a lisäksi kaksi tähtijuoksijaa. Viisivuotiaana kilparadat jättänyt Pukeri on emänä neljälle tähtijuoksijalle, joista Vilkker 25,6a vaikutti siitoksessakin ja muistetaan Hilkkerin 20,6a isänä. Tyttäristä Puhe-Henri on emänä Manu Mainiolle 26,3 ja Pukerin Ero Reilu-Johdolle 28,8a.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi